Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. septembra 2023, 16:51
Čas čítania 1:27
Ema Stanovská

Svetový úspech pre modranské vinárstvo: slovenské vína získali na najväčšej súťaži sveta až 12 medailí

GASTRO VÍNO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Odborná degustačná komisia udelila vinárstvu Shebo Winery 4 zlaté a 8 strieborných medailí.

Modranské vinárstvo Shebo Winery získalo na najväčšej oficiálne uznanej súťaži vín na svete AWC Vienna až 12 medailí. Odborná degustačná komisia vinárstvu udelila 4 zlaté a 8 strieborných medailí. Na súťaži sa tento rok zúčastnilo 11 376 vín zo 42 krajín. 

Slovenské vinárstvo Shebo Winery má už 400-ročnú tradíciu. Prvá písomná zmienka o jeho existencii je datovaná už ku koncu 16. storočia. V súčasnosti vinárstvo vedie už 12. generácia Šebovcov. Odborná porota pod vedením enológa Fedora Malíka začiatkom septembra rozhodla, že toto vinárstvo patrí k tým najoceňovanejším tohtoročnej sezóny v modranskom vinohradníckom rajóne.

Shebo Winery
Zdroj: Shebo Winery

Modra je vďaka svojej dobrej polohe a histórii mesta korunovaná ako jedno z najvýznamnejších slovenských vinárskych miest. Rodina Šebovcov tu vlastní viac ako 500 hektárov viníc v troch vinohradníckych oblastiach Slovenska. Pestuje na nich viac ako 40 rôznych odrôd hrozna. Vinárstvo Shebo Winery uvádza na trh vína pod značkami Shebo Winery, Chateau Modra, Sekt Pálffy a Víno Nitra.

Porotu zaujali makové tóny

Zlatú medailu udelili porotcovia z AWC Vienna produktovému radu Chateu Modra PREMIUM, konkrétne Rizlingu vlašskému 2022, Tramínu červenému 2022 a Rizlingu rýnskemu 2022. Zlato si odnieslo vinárstvo Shebo Winery aj za novošľachtenca Hron 2021, výber z hrozna, ktorý porotu zaujal vôňou čiernych ríbezlí a makovými tónmi. 

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Slovenské odrody novošľachtencov boli vyšľachtené „priamo pre naše zemepisné pásmo a klimatické podmienky tak, aby sme aj na Slovensku vedeli dopestovať hrozno prémiovej kvality a vyrobiť vína na svetovej úrovni“, hovorí marketingová manažérka Shebo Winery Dagmar Šebová.

Rizling rýnsky 2022, neskorý zber polosladké, ktorý je často titulovaný ako Kráľ vín, si porotu získal intenzívnou arómou limetiek a hrozienok a chuťou sviežej marakuje.

Slovenské novošľachtence zaujali aj odbornú porotu vo Viedni. Striebornú medailu si odniesol Dunaj 2021, Váh 2021, Silvánske zelené 2021 či Rulandské modré rosé 2022.

Shebo Winery
Zdroj: Shebo Winery

„Sme šťastní a hrdí, že degustačné komisie týmito medailami potvrdili kvalitu našich vín. Je to ocenenie našej dlhoročnej práce, siahodlhej histórie a poznatkov celých generácií Šebovcov. Zároveň vyjadrujeme vďaku našim vinohradníkom a pivničným majstrom. Sú to aj ich úspechy,“ vyjadrila nadšenie Šebová. 


AWC Vienna je renomovaná degustačná súťaž s prísnymi pravidlami anonymnej slepej degustácie. Odborné degustačné komisie tvoria národní a medzinárodní enológovia, odborníci na víno, someliéri, gastronómovia, obchodníci s vínom a novinári. Vína hodnotia podľa medzinárodnej 100-bodovej stupnice.

Domov
Zdieľať
Diskusia