Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. septembra 2023, 17:23
Čas čítania 1:58
Ema Stanovská

Onkológ skúmal 5000 ľudí, ktorí zažili klinickú smrť: Som presvedčený, že život po smrti existuje

ZDRAVIE SMRŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Americký onkológ Jeffrey Long strávil desaťročia výskumom pacientov, ktorí zažili klinickú smrť. Vraví, že mu pomohol stať sa súcitnejším lekárom.

Američan Jeffrey Long bol pred 30 rokmi začínajúci onkológ. Jedného dňa, keď listoval veľkým zväzkom odborného časopisu Journal of the American Medical Association, narazil na článok opisujúci zážitky na prahu smrti. Táto náhoda odštartovala rozsiahly výskum, v rámci ktorého preskúmal vyše 5000 pacientov, ktorí zažili klinickú smrť.

„Moja lekárska prax ma naučila, že si buď živý, alebo mŕtvy. Neexistovalo žiadne medzitým. Ale zrazu som čítal článok od kardiológa opisujúceho pacientov, ktorí zomreli a potom opäť ožili. Hlásil veľmi odlišné, takmer neuveriteľné zážitky,“ píše lekár pre Insider. Táto téma ho natoľko fascinovala, že sa ponoril do vlastného výskumu

V roku 1998 založil Nadáciu pre výskum klinickej smrti, v rámci nej zbieral príbehy ľudí, ktorí klinickú smrť zažili, a preskúmal ich očami skeptického vedca. „Ale zoči-voči zdrvujúcim dôkazom som dospel k presvedčeniu, že posmrtný život určite existuje,“ vyhlásil onkológ.

Pacienti sa skutočne „vznášajú nad telom“

Zážitok na prahu smrti zadefinoval ako stav, pri ktorom je pacient buď v kóme, alebo klinicky mŕtvy, netlčie mu srdce, ale pritom vidí, počuje, cíti emócie a interaguje s inými bytosťami. Každý zážitok na prahu smrti vyzerá trochu inak, ale Long si všimol isté spoločné vzorce.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Asi 45 % ľudí uvádza mimotelový zážitok. To znamená, že ich vedomie sa oddelí od fyzického tela a zvyčajne sa nad ním vznáša. Osoba vidí a počuje, čo sa okolo nej deje, a po oživení to dokáže presne opísať. Jedna žena dokonca tvrdila, že lekár zdvihol nesprávny nástroj a zhodil ho na podlahu – čo neskôr aj potvrdil.

Po mimotelovom zážitku podľa pacientov nastáva presun do inej sféry. Mnohí prechádzajú tunelom a vidia jasné svetlo. Potom ich privítajú zosnulí milovaní vo svojich najlepších rokoch vrátane domácich miláčikov. „Väčšina ľudí hlási ohromujúci pocit lásky a pokoja. Majú pocit, že táto iná ríša je ich skutočným domovom,“ opisuje lekár.

Hoci tieto výjavy môžu znieť ako klišé, lekár tvrdí, že rovnaké zážitky uvádzali aj deti, ktoré mali päť rokov. Podľa Longa je nepravdepodobné, že by už v tomto veku boli počuli, ako niečo podobné prebieha.

Existuje vedecké vysvetlenie?

Lekára zaujal aj ďalší fenomén, a to situácie, v ktorých má človek pocit, že je jeho život v bezprostrednom ohrození. Títo ľudia nevidia tunel ani svetlo, ale uvádzajú, že „im život prebehol pred očami“. Niekedy si môžu dokonca vybaviť spomienky z čias, keď boli batoľatá. Hoci si ich nemajú ako pamätať, ich rodinní príslušníci zvyknú potvrdiť ich pravdivosť.

Na základe svojich výskumov napísal knihu Dôkaz života po smrti. Veda o zážitkoch na prahu smrti, ktorá sa okamžite stala bestsellerom. Vedecké vysvetlenie by si v nej však hľadal márne. Lekár mal totiž jasno: neexistuje žiadne prijateľné fyzikálne vysvetlenie tohto javu. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Každodenná práca Jeffreyho Longa sa stále točí okolo pomoci pacientom v boji proti rakovine. Aj keď nezistil, čo nás čaká po smrti, táto téma mu pomohla stať sa lepším odborníkom. „Myslím, že môj výskum zo mňa urobil súcitnejšieho a nežnejšieho lekára. Mojím cieľom je dopriať im viac zdravých dní na tejto zemi. Ale som presvedčený, že keď príde ich čas, zavládne v nich mier.“

Domov
Zdieľať
Diskusia