Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti DoktorPRO.
12. septembra 2023, 8:43
Čas čítania 2:32
Sponzorovaný obsah

Kedy je potrebné vyhľadať dermatológa?

Kedy je potrebné vyhľadať dermatológa?
Zdroj: DoktorPro
ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Po lete si nezabudni skontrolovať pokožku a znamienka.

Koža chráni organizmus pred vplyvmi vonkajšieho prostredia a je zodpovedná za reguláciu telesnej teploty a metabolických procesov. V prípade výskytu príznakov kožných ochorení (napr. začervenanie, svrbenie, olupovanie, vyrážky) je potrebné problém konzultovať s dermatológom. Súkromní dermatológovia v medicínskom centre DoktorPRO Bratislava sa špecializujú na odstránenie kozmetických problémov (vrásky, pooperačné jazvy). 

Kto je dermatológ a čo lieči?

Dermatológ je lekár, ktorý sa špecializuje na diagnostiku a liečbu ochorení kože, slizníc, vlasov a nechtov. Dermatológ sa špecializuje na liečbu:

  • kožných infekcií (demodikóza, herpes, lichen planus);
  • autoimunitných ochorení kože (žihľavka, systémový lupus erythematosus);
  • dermatitídy (alergická, seboroická);
  • nezhubných novotvarov kože (lipómy, bradavice, kondylómy).

Dermatológ pristupuje k liečbe komplexne a zisťuje príčinu kožných lézií. Napríklad akné sa často vyskytuje pri metabolických poruchách v gastrointestinálnom trakte a intenzívne svrbenie kože sa objavuje pri zlyhaní pečene. 

doktor pro
Zdroj: DoktorPro

Prečo vznikajú kožné ochorenia?

Kožné patologické stavy spôsobujú patologické a fyziologické príčiny. Svrbenie a začervenanie kože sa môže objaviť v dôsledku podchladenia, emocionálneho stresu, vystavenia ultrafialovému žiareniu. Dermatologické ochorenia vznikajú z dôvodu:

  • nakazenia sa infekciou (pyodermia, žihľavka);
  • alergických reakcií na chemikálie v domácnosti a potraviny (ekzém, dermatitída);
  • systémových patologických stavov (diabetes mellitus, hypotyreóza). 

Pri vzniku kožných ochorení zohráva úlohu genetická predispozícia a podmienky v domácnosti. Výskyt infekčných kožných ochorení ovplyvňuje miera obranyschopnosti organizmu.

Aké sú indikácie na konzultáciu s dermatológom?

Klinické príznaky dermatologických ochorení sa delia na subjektívne (pocity pacienta) a objektívne (zistené počas vyšetrenia lekárom). U pacienta sa môže objavovať parestézia (pocity mravčenia v postihnutej oblasti kože). Medzi ďalšie indikácie na konzultáciu s dermatológom patrí:

  • výskyt zápalových elementov (škvŕn, pľuzgierov, vredov) na pokožke; 
  • bolesť na postihnutom mieste;
  • odlupovanie kože;
  • zmeny veľkosti, tvaru a farby materských znamienok; 
  • výskyt nádorov, vyrážok.

Konzultáciu s dermatológom je potrebné absolvovať pri výskyte zápalu alebo poškodenia na koži a slizniciach, novotvarov. Príznaky na pokožke môžu sprevádzať zvýšenie telesnej teploty, pocit slabosti, bolesť hlavy. 

doktor pro
Zdroj: DoktorPro

Diagnostika a liečba dermatológom

Diagnostika dermatológom zahŕňa oboznámenie sa s pacientovou anamnézou a vyšetrenie kože. Vyšetrenie dermatológom sa vykonáva pri dennom svetle bez pôsobenia priameho slnečného žiarenia na vyšetrovanú oblasť. V prípade potreby lekár predpíše ďalšie vyšetrenia (alergiologické testy, laboratórne vyšetrenie moču a krvi). Kožné ochorenia sa vyšetrujú: 

  • dermatoskopiou – neinvazívna metóda vyšetrenia. Prostredníctvom zväčšovacej šošovky dermatoskopu lekár vizualizuje epidermis a dermis s cieľom posúdiť rozloženie melanínu, cievnych štruktúr, kolagénu a keratínu. Procedúra trvá 10 – 30 minút;
  • dopplerovským a duplexným vyšetrením ciev – ultrazvuková metóda, ktorá hodnotí stav ciev a ich stien, ako aj kvalitu prietoku krvi v koži.

Po stanovení diagnózy dermatológ vypracuje liečebný plán. Liečba spočíva v užívaní antibakteriálnych, protizápalových a antihistaminikových liekov. Dermatológ môže odporučiť aj diétu (obmedzenie alkoholu, mastných a slaných jedál). 


Ak je kožná patológia spôsobená alergiou, je potrebné vyhýbať sa kontaktu s alergickými spúšťačmi. Kožné ochorenia sa liečia pomocou:

  • kryodeštrukcie: Metóda liečby kožných novotvarov (keloidné jazvy, papilómy, bradavice) pomocou lokálneho pôsobenia nízkej teploty. Zmrazenie spôsobuje deštrukciu buniek v dôsledku tvorby ľadových kryštálikov a zastavenie krvného obehu v postihnutej oblasti.
  • odstránenia kožných nádorov rádiovými vlnami: Vykonáva sa pomocou rádiových vĺn, ktoré sú nasmerované na postihnuté mäkké tkanivá a prispievajú k deštrukcii patologických ložísk. Rádiofrekvenčná terapia zároveň eliminuje infekciu rany a výrazne skracuje čas rekonvalescencie.
  • mezoterapie: Zavedenie injekcií botulotoxínu, ktorý brzdí vedenie impulzov pozdĺž nervových vlákien. Používa sa na odstránenie nadmerného potenia pri hyperhidróze. 
  • plazmaliftingu (liečba plazmou): Súčasťou vyšetrenia dermatológom pri akné môže byť aj plazmalifting, ktorý sa používa na odstránenie jaziev po akné, zjednotenie farby a obnovenie pružnosti pokožky, ako aj na reguláciu mazových žliaz. Pri liečbe plazmou sa do dermy vstrekuje krvná plazma bohatá na krvné doštičky. Injekcie plazmy stimulujú prirodzenú regeneráciu dermálnych buniek, aktivujú tvorbu kolagénu a elastínu, zlepšujú mikrocirkuláciu krvi a metabolické procesy.

Kozmetické zákroky, ktoré dermatológ vykonáva v ambulantnom režime v lokálnej anestézii, trvajú 30 – 60 minút. Dva – tri dni pred konzultáciou sa v rámci prípravy na vyšetrenie u dermatológa neodporúča používať žiadne kozmetické prípravky. Taktiež sa pred vyšetrením neodporúča aplikovať lokálne lieky (protiplesňové a rany hojace masti, prípravky s obsahom jódu).

Domov
Zdieľať
Diskusia