Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2023, 16:33
Čas čítania 1:02
Lukáš Čelka

ZÁHADA LOCHNESSKEJ PRÍŠERY sa možno vyrieši tento víkend. V škótskom jazere prebieha najväčší lov za 50 rokov

ZAUJÍMAVOSTI NAJZÁHADNEJŠIE MIESTA SVETA
Uložiť Uložené

Nadšenci lietajú nad jazerom s dronmi vybavenými infračervenými kamerami.

V Škótsku práve prebieha najväčší lov na lochnesskú príšeru za posledných 50 rokov. Až dvesto nadšencov záhad sleduje akékoľvek nezvyčajné úkazy na jazere Loch Ness, píše portál BBC

Mýtus o gigantickej príšere spôsobil prvýkrát ošiaľ ešte v roku 1993, keď manažérka hotela sídliaceho v blízkosti jazera povedala, že na jeho hladine zazrela tvora podobného veľrybe. Jej príbeh v tom čase nadchol aj médiá, ktoré tvora opísali ako „monštrum“.

Záhada odvtedy inšpirovala mnohé knihy, novinové články, televízne reportáže či filmy. Škótsko z nej dokonca ťažilo aj v oblasti cestovného ruchu. Z údajnej príšery sa stal taký fenomén, že v krajine v 60. rokoch dokonca založili Úrad pre vyšetrovanie Loch Ness. V roku 1977 ho nakoniec zrušili, keďže sa mu nepodarilo nájsť žiadne podložené dôkazy o tom, že sa pod hladinou jazera naozaj skrýva monštrum. 

Dobrovoľníci to skúšajú opäť

Dobrovoľníci, ktorí počas tohto víkendu prehľadávajú najväčšie sladkovodné jazero Škótska, sa prezentujú ako „výskumný tím Loch Ness Exploration“. Nad jazerom lietajú s dronmi vybavenými infračervenými kamerami. Na detekciu zvukov pod vodou zase využívajú hydrofón. 

Odporúčané
V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? 3. apríla 2024, 12:30

Dobrovoľník Alan McKenna pre BBC povedal, že ich cieľom na tento víkend je zaznamenať všetko, čo sa na vode aj pod ňou deje. Dodal, že jazero dokáže oklamať nielen myseľ, ale aj oči ľudí. „Nie každá vlna je monštrum. Niektoré javy na jazere sa dajú vysvetliť, ale niektoré nie,“ priblížil.

O monštrum v jazere sa v roku 2019 zaujímali aj vedci. Na základe svojho výskumu zhodnotili, že opakované správy o lochnesskej príšere mohli zapríčiniť aj obrovské úhory. 

Na základe DNA analýzy vylúčili prítomnosť akejkoľvek prítomnosti príšery či prehistorického morského plaza. 

Domov
Zdieľať
Diskusia