Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 6:37
Denisa Šútorová

Alžbeta dostala porážku ako 28-ročná: Krv mi zaliala mozog, zrazu mi znehybnela pravá časť tela a nevedela som rozprávať

Alžbeta dostala porážku ako 28-ročná: Krv mi zaliala mozog, zrazu mi znehybnela pravá časť tela a nevedela som rozprávať
Zdroj: Youtube/powerofknowledge
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Porážka nemusí postihnúť len starších ľudí. Alžbeta mala 28, keď ju dostala, a minulý rok ju prekonala aj hviezda Hailey Bieber. Čo všetko ju môže spôsobiť a na čo si dávať pozor, sa dočítaš v článku.

„Mala som šťastný život, neriešila som naozaj žiadne problémy. Skončila som právo, začala pracovať ako advokátska koncipientka, čakala som prvé dieťa a zrazu prišla porážka,“ hovorí Alžbeta Husarovič, ktorej sa v 28 rokoch život obrátil hore nohami. Po porážke jej znehybnela pravá časť tela a na 99 % stratila reč. Postupom času sa musela učiť všetko odznova ako malé dieťa.

Porážka sa ti zrejme na prvú spája so staršou generáciou, no realita je iná. Malú porážku prežila minulý rok aj Hailey Bieber, spôsobila ju krvná zrazenina. Raňajkovala so svojím manželom, keď zrazu pocítila zvláštne tŕpnutie na pravej strane tela, nedokázala rozprávať a ochabla jej celá pravá strana tváre. Svoju skúsenosť vyrozprávala na youtubovom kanáli. Hailey mala v tom čase len 25 rokov.


„Napriek tomu, že celkové riziko vzniku cievnej mozgovej príhody (CMP) je pre niektoré vekové skupiny vyššie u mužov ako u žien, 60 % všetkých prípadov postihuje ženy a najmä z dôvodu dožívania sa vyššieho veku. V populačnej štúdii zo Švédska bola vo vekovej skupine nad 75 rokov incidencia u žien až o 50 % vyššia ako u mužov. Alarmujúcim faktom však je, že vyššia incidencia CMP je aj u žien vo veku do 34 rokov,“
hovorí pre Refresher uznávaná neurologička z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a. s.) MUDr. Katarína Sitárová.

„Cievna mozgová príhoda (cerebrovaskulárneho ochorenia), známa aj ako porážka či mŕtvica, predstavuje závažný zdravotnícky, sociálny aj ekonomický problém. Incidencia je totiž 300-500 prípadov na 100-tisíc obyvateľov za rok,“ hovorí pre Refresher uznávaná neurologička z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a. s.), MUDr. Katarína Sitárová. Príbeh Alžbety, ktorá v 28. rokoch prekonala kombinovanú porážku, môže byť výstrahou pre nás všetkých.
„Cievna mozgová príhoda (cerebrovaskulárneho ochorenia), známa aj ako porážka či mŕtvica, predstavuje závažný zdravotnícky, sociálny aj ekonomický problém. Incidencia je totiž 300-500 prípadov na 100-tisíc obyvateľov za rok,“ hovorí pre Refresher uznávaná neurologička z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a. s.), MUDr. Katarína Sitárová. Príbeh Alžbety, ktorá v 28. rokoch prekonala kombinovanú porážku, môže byť výstrahou pre nás všetkých. Zdroj: Archív respondentky/Alžbeta Husarovič

Alžbeta má dnes 40 rokov a žije plnohodnotný a zdravý život. Jej príbeh môže byť pre mnohých výstrahou, ale aj inšpiráciou. Na otázku, či si myslela, že to niekedy nedá, totiž sebavedomo odpovedá: „Nie, v živote nikdy. Skrátka som sa chcela dostať tam, kde som bola predtým. To bola pre mňa najväčšia motivácia a alfa a omega všetkého,“ priznáva. Po príchode z nemocnice dokonca začala ihneď šoférovať.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

V Refresheri ti radi prinášame dôležité témy z oblasti zdravia. Len nedávno sme ti priniesli vedecky podložené zaujímavosti o tom, čo sa deje s tvojím telom pri pôrode. Na prístup k prémiovému obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Na urgente jej určili nesprávnu diagnózu, zachránila ju svokra

S Alžbetou sme sa vrátili do dňa, ktorý jej zmenil život. „Keď sa nad tým teraz zamyslím, deň predtým som prišla zo stretnutia a videla som hviezdičky, zrejme sa vtedy začalo v mozgu niečo diať. Keď som sa na druhý deň chystala na obed s kamarátkou a odskočila si predtým na toaletu, spadli mi kľúče. Vtedy som sa zohla a zakrvácal mi mozog, konkrétne ľavá hemisféra,“ spomína. Zvláštny pocit však v danej chvíli pripisovala len únave. 

„Vtedy som však už nebola schopná nájsť ani kľúče od auta, a tak som zavolala manželovi. Myslela som, že sa s ním rozprávam, ale pravda je, že som rozprávať nevedela,“ vraví. Alžbetin manžel však zachoval duchaprítomnosť, a keďže je z lekárskej rodiny, tušil, že sa s ňou niečo deje – „huhňanie“ do telefónu bral ako varovný signál.

Alžbetka prekonala v 28. rokoch porážku. Bola vtedy v 10. týždni tehotenstva. V rozhovore nám porozprávala, ako sa dalo závažnému ochoreniu predísť aj ako sa z neho dostala.Alžbetka prekonala v 28. rokoch porážku. Bola vtedy v 10. týždni tehotenstva. V rozhovore nám porozprávala, ako sa dalo závažnému ochoreniu predísť aj ako sa z neho dostala.Alžbetka prekonala v 28. rokoch porážku. Bola vtedy v 10. týždni tehotenstva. V rozhovore nám porozprávala, ako sa dalo závažnému ochoreniu predísť aj ako sa z neho dostala.Alžbetka prekonala v 28. rokoch porážku. Bola vtedy v 10. týždni tehotenstva. V rozhovore nám porozprávala, ako sa dalo závažnému ochoreniu predísť aj ako sa z neho dostala.
Zobraziť galériu
(4)

Aj bez inštrukcií sa mu manželku podarilo nájsť a zaviesť na urgentný príjem. Mladí lekári na príjme jej najskôr určili nesprávnu diagnózu – tehotenskú cukrovku. Do nemocnice však, chvalabohu, prišla aj Alžbetina svokra, ktorá je lekárka, a ihneď vyhodnotila, že ide o cievnu mozgovú príhodu (CPH). 

Včasná diagnostika CPH môže zachrániť život aj zmierniť príznaky. Ide totiž o akútny zdravotný stav, ktorý vzniká v dôsledku narušenia prietoku krvi do mozgu, a tak dochádza k poškodeniu mozgového tkaniva. Najjednoduchším spôsobom, ako rýchlo odhaliť možné príznaky porážky u seba alebo u iných osôb, je známa metóda FAST (Face-Arms-Speech-Time). Tento test sa zameriava na štyri oblasti, pozri si ich v grafe nižšie.

Čo presne a v akom časovom slede sa v nemocnici dialo, si Alžbeta nepamätá. Na jeden konkrétny moment však nemôže zabudnúť. „Asi pár hodín po hospitalizácii, a teda aj cievnej mozgovej príhode za mnou prišli lekárky s pripraveným a vypísaným papierom, že mi zoberú bábätko. Ak by som na to pristúpila, mohli by mi do žily podať potrebné rozpúšťadlo, teda intravenóznu trombolýzu, používa sa na liečbu krvných zrazenín. Ja som len krútila hlavou, že nie,“ spomína Alžbetka. V tom čase bola v 10. týždni tehotenstva.

Alžbetin gynekológ mal dopredu rozhodnúť za ňu, vraj ak sa jej podarilo otehotnieť raz, podarí sa aj druhýkrát. Predstava prísť o dieťa však pre ňu bola nemysliteľná. Liečbu, ktorá sa s tehotenstvom vylučovala, radšej odmietla. Neriskovala tým vlastný život?

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Jediné, čo to mohlo ovplyvniť, bol proces liečby. Následky mohli byť také, že by som zostala v stave, v akom som prišla do nemocnice – kvázi ležiaci pacient s 99 % afáziou (poruchou reči), neschopná písať a čítať,“ vysvetľuje nám dnes už zdravá a hrdá mamička dvoch dcér. 

Tehotenstvo môže byť spúšťač, ale riziko je malé

Alžbeta mala nakoniec kombináciu dvoch porážok, keďže sa jej upchala cieva a následne praskla zrazenina. V jej prípade išlo o genetickú záležitosť, konkrétne o zmutovanú krv, ktorú „zdedila“ po mame. Takýto typ mutácie v kombinácii s tehotenstvom spôsobil zhustenie krvi a následné upchatie cievy – trombózu. 

Genetika hrá významnú úlohu pri vzniku porážky, potvrdzuje to aj MUDr. Sitárová. „Napríklad ak sa výskyt cievnej mozgovej príhody kumuluje v rodinách s pozitívnou rodinnou anamnézou, riziko ischemickej CMP sa zvyšuje zhruba 1,3- až 1,8-násobne,“ hovorí pre Refresher. Hoci sú podľa nej rizikovejšou skupinou práve muži, ženy sú oveľa náchylnejšie zdediť tento „problém“ po svojich matkách. 

Alžbeta dostala porážku v tehotenstve. A by vedela, že má genetický problém, vážnemu ochoreniu by sa dalo včas predísť. Počas prvého tehotenstva jej nasadili liek na riedenie krvi, Fraxiparine, a pôrod prebehol bez komplikácii vďaka sekcii.
Alžbeta dostala porážku v tehotenstve. A by vedela, že má genetický problém, vážnemu ochoreniu by sa dalo včas predísť. Počas prvého tehotenstva jej nasadili liek na riedenie krvi, Fraxiparine, a pôrod prebehol bez komplikácii vďaka sekcii. Zdroj: Unsplash/Freestocks

Rizikovými faktormi pri ischemickej CMP (najbežnejší typ CPH) počas tehotenstva môže byť aj embólia plodovou vodou (prienik plodovej vody do obehu matky, pričom dochádza k zvýšenému tlaku v pľúcach, pozn. red.). Do rizikovej kategórie však patria aj tehotné ženy nad 35 rokov či tie, ktoré čakajú dvojičky a viac detí. Častým podnetom môže byť rovnako cisársky rez, pri ňom je totiž riziko CMP 3- až 12-krát vyššie.

Cievnu mozgovú príhodu však môže vyvolať aj bežné tehotenstvo bez komplikácií, keďže tento stav výrazne ovplyvňuje schopnosti organizmu zastaviť krvácanie, to následne zvyšuje riziko trombózy. Celkový výskyt porážky počas tehotenstva je však veľmi nízky.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Podľa štatistík US Nationwide Inpatient Sample ide o 34,2 prípadu na 100-tisíc gravidných žien v porovnaní s 11 prípadmi na 100-tisíc žien v reprodukčnom období,“ upokojuje na záver MUDr. Sitárová.

Ako to, že porážku dostane mladý človek?

Podľa Sitárovej sú u mladých dospelých ľudí najčastejšie rizikové faktory práve vysoký krvný tlak, fajčenie či dyslipidémia (porucha metabolizmu tukov). Veková kategória 18 až 55 rokov predstavuje približne 5 – 15 % všetkých prípadov ischemickej cievnej mozgovej príhody. Na porážku často vplývajú aj ochorenia srdca, cukrovka či dokonca hormonálna antikoncepcia.

Hoci je výrazným faktorom pri CMP aj genetika, významnú rolu pri prevencii zohráva aj životný štýl.
Hoci je výrazným faktorom pri CMP aj genetika, významnú rolu pri prevencii zohráva aj životný štýl. Zdroj: Unsplash/Julia Engel

Mladé ženy, ktoré trpia migrénami, fajčia a súčasne užívajú antikoncepciu, by podľa neurologičky mali absolvovať genetické vyšetrenie zamerané na sklon k tvorbe nadmerných krvných zrazenín. 

Bežnými spúšťačmi CMP sú však aj ovplyvniteľné faktory tvojho životného štýlu. Na zozname nechýba už spomínané fajčenie, alkohol, ale patrí sem aj užívanie drog, predovšetkým kokaínu a amfetamínu. Problémom však môže byť takisto nedostatočná fyzická aktivita, stres, vysoký cholesterol, nadmerné užívanie soli či obezita. Jednoducho povedané, nezdravý životný štýl zvyšuje riziko akéhokoľvek ochorenia, porážku nevynímajúc.

V nemocnici sa postavila už na tretí deň, ale na lyžovanie to nebolo

Hoci sme pri rozhovore s Alžbetou nepostrehli žiadnu chybu v jej prejave, ona sama vraj stále nemá pocit, že je úplne späť. „Ja to na sebe vidím, viem, ako som fungovala predtým. Tvorbu viet mám inú, keď si to neuvedomím, držím ruku v kŕči a takisto nenosím podpätky, pretože viem, že by som nohu ťahala za sebou,“ vysvetľuje.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Hoci bola jej rekonvalescencia náramne rýchla a úspešná, Alžbeta si uvedomuje, že mala do veľkej miery šťastie. Takmer tretina pacientov CMP totiž zomiera do jedného roka a približne 50 % tých, ktorí prežijú, má trvalé neurologické problémy alebo sú odkázaní na dlhodobú starostlivosť. „Tým, že môj mozog bol vcelku mladý, vedel sa zregenerovať sám a následne aj nehybná časť tela. V nemocnici som sa postavila na tretí deň,“ vraví.

Hoci Alžbeta nepotrebovala výraznú fyzioterapiu a po pôrode začala cvičiť pilates, horšie to bolo s rečou. „Bola som ako dieťatko. Najťažšie na tom bolo, že hlava mi fungovala na 100 %, vedela som presne, čo chcem povedať a ako to chcem povedať, ale keď som to vyslovila, nebolo to ono,“ hovorí. Sedemkrát do týždňa preto navštevovala súkromnú logopedičku a po roku sa naučila plnohodnotne rozprávať. 

"Pri rehabilitácii je podľa MUDr. Sitárovej dôležitý aj časový faktor a teda, kedy je rehabilitácia zahájená. Efekt je však predovšetkým daný najmä charakterom CMP, jeho rozsahom a lokalizáciou ale aj celkovým zdravotným stavom pacienta," hovorí uznávaná neurologička Katarína Sitárová.
"Pri rehabilitácii je podľa MUDr. Sitárovej dôležitý aj časový faktor a teda, kedy je rehabilitácia zahájená. Efekt je však predovšetkým daný najmä charakterom CMP, jeho rozsahom a lokalizáciou ale aj celkovým zdravotným stavom pacienta," hovorí uznávaná neurologička Katarína Sitárová. Zdroj: Unsplash/Sincerely Media

Alžbeta strávila v nemocnici mesiac, celý čas ani netušila, že sa zotavuje práve z cievnej mozgovej príhody. „Po príchode z nemocnice som začala baliť na lyžovačku, ktorú môj manžel, pochopiteľne, medzičasom zrušil. Ja som absolútne nemala poňatie, čo sa mi stalo, až do momentu, keď sa ma spýtal, kam idem. Vtedy mi povedal, však ty si mala cievnu mozgovú príhodu, pozri sa, máš spadnutý kútik,“ vraví. 

„Pri tom uvedomení som sa do seba úplne stiahla, pretože z človeka, ktorý sa vždy oháňal rozprávaním, sa stal zrazu človek, ktorý nerozprával. Bolo to pre mňa strašne ťažké, veľmi som sa za seba hanbila,“ dodáva úprimne.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Jej spoločenský život sa v tom momente skončil, okrem manžela a logopedičky k sebe dokázala pustiť iba svojich rodičov. Efektným spôsobom a prvým krokom, ako sa znovu zaradiť do bežného života, je rehabilitácia. Pacient sa tam môže socializovať.

Napriek šťastnému koncu a rýchlemu zaradeniu sa do bežného života musela Alžbeta svoju kariéru právničky zavesiť na klinec. Cievna mozgová príhoda má totiž dlhodobý vplyv aj na psychiku a únavu človeka.

Hoci sa Alžbeta zaradila do bežného života rýchlo, s advokáciou musela skončiť. Jej mozog sa pri náročnom zadaní totiž prehrial. Alžbeta neskôr založila združenie Porážka.sk, ktoré je členom svetovej organizácie World Stroke Organization.
Hoci sa Alžbeta zaradila do bežného života rýchlo, s advokáciou musela skončiť. Jej mozog sa pri náročnom zadaní totiž prehrial. Alžbeta neskôr založila združenie Porážka.sk, ktoré je členom svetovej organizácie World Stroke Organization. Zdroj: Unsplash/Anshita Nair


„Raz sme s mojou logopedičkou robili cvičenie, keď mi povedala, aby som počítala čo najrýchlejšie od jeden do koľko chcem, celú jednu minútu. Keďže som vždy bola snaživý typ, chcela som povedať čo najviac čísel a môj mozog sa prehrial. Znovu som začala vidieť hviezdičky,“ hovorí. Práve po tejto skúsenosti jej bolo jasné, že sa s právom musí rozlúčiť. Alžbeta však teraz pomáha druhým.

Založila združenie Porážka.sk, ktoré sa venuje najmä podpore pacientov s porážkou a ich rodín. Okrem financovania niektorých pomôcok sa združenie vo veľkom podieľa aj na vybavení ambulancií lekárov, a to zakúpením prístrojov, ktoré dokážu predvídať náhlu CMP.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alzbeta Husarovic (@alzbetahusarovic)

Porážka.sk sa však rovnako zameriava na podporu pri fyzioterapii či logopédii a na osvetovú činnosť. Okrem Behu neporazených organizuje aj Dni zdravia, počas ktorých si môžeš dať zmerať krvný tlak, cholesterol či cukor. V neposlednom rade sú pozitívom združenia práve výborne spísané informácie. Poradí ti, aké konkrétne vyšetrenia pacient potrebuje, ale aj ako si uplatniť finančný nárok po porážke.

Domov
Zdieľať
Diskusia