Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2023 o 16:23
Čas čítania 1:03
Ema Stanovská

PRIESKUM: Homeopatii dôveruje až polovica Slovákov. 83 % z nich chce, aby ju lekári ponúkali častejšie

ZDRAVIE ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Podľa prieskumu agentúry Harris Interactiveo siahlo po homeopatických liekoch 49 % Slovákov. Vedci upozorňujú, že ide o vyhodené peniaze.

Takmer polovica ľudí na Slovensku dôveruje homeopatii, teda alternatívnej medicíne. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala popredná medzinárodná prieskumná agentúra Harris Interactive na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov. Prieskum prebiehal od 10. do 21. marca 2023.

Odporúčané
Molekulárny vedec: Homeopatiká sú vyhodené peniaze, o účinkoch vitamínu C na imunitu nemáme jasné dôkazy (Rozhovor) Molekulárny vedec: Homeopatiká sú vyhodené peniaze, o účinkoch vitamínu C na imunitu nemáme jasné dôkazy (Rozhovor) 22. decembra 2021 o 9:30

Až 85 % Slovákov si myslí, že konvenčná a alternatívna medicína sa navzájom dopĺňajú, a 82 % opýtaných uviedlo, že homeopatiu pozná. Takmer totožné percento (83 %) respondentov vníma lekáreň ako najvhodnejšie miesto na nákup homeopatických liekov.

Slováci by homeopatiu privítali častejšie

Po homeopatických liekoch už siahlo podľa prieskumu 49 % opýtaných, pričom drvivá väčšina (takmer 8 z 10) z nich bola s homeopatickou liečbou spokojná. Najčastejšími dôvodmi, ktoré respondenti uvádzali, boli chronické ochorenie a neúspešná predchádzajúca liečba.

Záujem verejnosti o homeopatiu potvrdzuje aj skutočnosť, že až 83 % Slovákov si myslí, že by im zdravotnícki pracovníci – lekári a lekárnici – mali homeopatickú liečbu ponúkať rovnako často alebo častejšie, ako je to teraz.

V západnej Európe má táto alternatívna medicínu ešte väčšiu popularitu. Dôveruje jej 73 % Francúzov. Za úplne alebo čiastočne efektívnu ju považuje až 90 % Nemcov, priblížil Pavol Tibenský, prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti.

Sú to vyhodené peniaze, tvrdí vedec

Molekulárny vedec Radoslav Janoštiak v minulosti v rozhovore pre Refresher povedal, že homeopatia funguje na princípe placeba. „Pri niektorých ochoreniach môže pomôcť, keď ľudia veria, že ich homeopatikum vylieči. Druhá vec je, že ľudia, ktorí ich začnú brať, často zmenia aj svoj životný štýl. Vtedy pomôže zdravší životný štýl, nie homeopatiká,“ vysvetlil.


„Viaceré štúdie však dokázali, že homeopatiká v porovnaní s placebom nefungujú. Neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že keď miliónkrát zriedime nejakú látku, bude mať nejaký účinok. Homeopatiká sú preto podľa mňa vyhodené peniaze,“ dodal vedec.

Domov
Zdieľať
Diskusia