Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
8 dôvodov, prečo musíš vidieť Gruzínsko: najnavštevovanejšia pamiatka hlavného mesta je pes, nájdeš ho na Google Maps

Turisti sú dar od Boha, domáci ti ponúknu kopu jedla

Nie jeden návštevník, ktorý zavítal do tejto krajiny, povedal, že Gruzínci sú najpohostinnejší ľudia na svete. Istý pán Alex Tilson, ktorý cestoval po Gruzínsku bicyklom, potvrdzuje slová mnohých. 

Odporúčané
Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave 10. septembra 2024 o 11:30

„Na rozdiel od iných spôsobov cestovania ak prídete ako ‚veloturista‘ (turista na bicykli, pozn. red.), okamžite vzbudíte zvedavosť a rešpekt. Budete prijatí s otvorenou náručou. Doslova nás viacero ľudí ťahalo rôznymi smermi a prosili nás, aby sme u nich zostali. Nie pre finančný zisk, ale z úprimnej pohostinnosti. Je to úžasné a hlboko sa to dotkne toho, ako budete do konca života zaobchádzať vy s vašimi hosťami. Okrem toho je gruzínske jedlo úžasné,“ napísal. 

V súvislosti s pohostinnosťou ťa určite neprekvapí, že v krajine nájdeš aj národný pamätník Kartlis Deda (v preklade Matka Gruzínska, pozn. red.), ktorý sa týči nad hlavným mestom Tbilisi a je symbolom priateľstva a pohostinnosti. Miestni veria, že hosť je dar od Boha, a ku všetkým sa správajú ako ku kráľovskej rodine. Ak ťa Gruzínci pozvú k sebe domov, vedz, že ti určite každých pár minút ponúknu niečo na jedenie alebo na pitie. S najväčšou pravdepodobnosťou ti budú chcieť ukázať okolie, nenechajú ťa za nič platiť a pomoc ti ponúknu vždy a všade.

Tradičné gruzínske jedlo chačapuri.
Tradičné gruzínske jedlo chačapuri. Zdroj: Unsplash/Yohan Marion

Jedlá, z ktorých ti „odpadne dekel“ 

Keď ťa už lokálni pozvú k sebe na návštevu a ponúknu ti jedlo, neodmietaj, lebo budeš ľutovať. Gruzínska kuchyňa je bohatá na množstvo kalorických dobrôt, na ktoré budeš spomínať ešte dlho a možno budeš mať nutkanie si ich doma aj navariť. Napríklad také chačapuri adžaruli ti buď vyvolá okamžitú reakciu na laktózu, alebo sa rozplynieš v jeho chuti. Pritom je jedlo veľmi jednoduché, pozostáva iba zo syra zapečeného v ceste či bielom chlebe, na ktorom je rozbité vajíčko na spôsob „volského oka“. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské mesto na základe niekoľkých indícií? Otestuj svoj prehľad KVÍZ: Spoznáš slovenské mesto na základe niekoľkých indícií? Otestuj svoj prehľad 2. septembra 2024 o 17:00

Ďalšou obľúbenou dobrotou sú taštičky s názvom chinkali. Z vypracovaného cesta sa vytvoria nazberané taštičky, ktoré môžu byť plnené mäsom, zeleninou či rybami. Tie sa na vrcholcoch spoja a uvaria. Vnútri vznikne lahodná šťava, ktorú podľa zvykov ľudia najprv vypijú a následne zjedia uvarené cesto s plnkou. Pozor, vrcholce z cesta sa nejedia. 

Pridávame aj jednu chutnú polievku s názvom charčo. Táto tradičná gruzínska polievka v sebe ukrýva množstvo netradičných spojení chutí, ktoré však tvoria chutný výsledok. Má výraznú ostrokyslú chuť a jej základom je vývar z morčacieho mäsa s kosťou. Polievka je hustá a obsahuje naozaj všetko. Nájdeš v nej mäso, varenú ryžu, rajčinový pretlak, mleté vlašské alebo lieskové orechy, cesnak a koreniny. Na záver sa posype koriandrom. 

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 3 z 4
Domov
Zdieľať
Diskusia