Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Čítaš článok:
8 dôvodov, prečo musíš vidieť Gruzínsko: najnavštevovanejšia pamiatka hlavného mesta je pes, nájdeš ho na Google Maps
Gruzínci majú svoju vlastnú abecedu a v slovách používajú mnoho spoluhlások.
Gruzínci majú svoju vlastnú abecedu a v slovách používajú mnoho spoluhlások. Zdroj: Wikimedia Commons/Serg!o

Gruzínsky jazyk je zvláštne krásny

Gruzínčina patrí medzi najvýnimočnejšie jazyky na svete a má aj vlastnú abecedu. Miestami sa ti môže zdať, že keď na teba rozpráva niekto lokálny, prihovára sa ti ako malému dieťaťu. A podobne vyzerá aj ich písmo, ktoré je kľukaté a nepodobá sa azda žiadnemu, ktoré na svete existuje. Nie je to však také jednoduché, ako sa zdá. 

V piatich regiónoch krajiny sa rozpráva až 18 dialektmi, pričom si všetci navzájom rozumejú. Zaujímavosťou tiež je, že sa v jazyku používajú skupiny mnohých spoluhlások, a to aj na začiatku slov. Skvelým príkladom je napríklad veta Vy nás trénujete. V gruzínčine sa píše ako გვწვრთნი a vyslovuje sa gvts'vrtni. Nejeden človek si zrejme pri vyslovení polámal jazyk. Niet sa čo čudovať, keď sa veta začína siedmimi spoluhláskami. 

Gruzínske mená sú ešte zvláštnejšie

Ak sa dáš do reči s Gruzíncom, je vysoká pravdepodobnosť, že sa bude volať Giorgi. Mnoho lokálnych mužov sa tak nazýva na počesť svätého Juraja, ktorý je patrónom krajiny. Medzi ženami je zase obzvlášť časté meno Natia, no nie málo žien sa volá napríklad Tinatin, Tamar či Nino. Názor nech si vytvorí každý sám, my si však myslíme, že sú ich mená naozaj neobvykle pekné. 

Gruzínci milujú turistov a sú veľmi pohostinní.
Gruzínci milujú turistov a sú veľmi pohostinní. Zdroj: Unsplash/Tbel Abuseridze
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 z 4
Späť
Zdieľať
Diskusia