Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2023, 14:30
Čas čítania 5:09
Ema Stanovská

Toto sa deje s tvojím telom pri potápaní: Pod vodou sa doslova scvrkávame, nahromadený dusík v mozgu ťa môže „opiť“

Toto sa deje s tvojím telom pri potápaní: Pod vodou sa doslova scvrkávame, nahromadený dusík v mozgu ťa môže „opiť“
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pár mesiacov po narodení máme podobný „potápačský reflex“ ako tučniaky. V dospelosti nás telo pred utopením chráni iným, zaujímavým spôsobom – a to aj vtedy, keď si len namočíme tvár pod vodu.

Americký vedec a profesor Joseph Dituri strávil tento rok pod vodou sto dní, čím prekonal svetový rekord. Žil v oceľovej ponorke v hĺbke takmer desať metrov pod hladinou. Dôvod? Chcel zistiť, ako reaguje ľudské telo, keď je dlhodobo vystavené extrémnemu tlaku. Hypotézy totiž tvrdia, že vyšší tlak nám môže pomôcť predĺžiť život a odvrátiť choroby spojené so starnutím. 

Dituri, ktorý má doktorát z biomedicínskeho inžinierstva a je bývalým námorným dôstojníkom, si jedlo pripravoval v mikrovlnke, každý deň cvičil s odporovými gumami a svojim študentom naďalej prednášal na diaľku. Za profesorom sa pravidelne potápal lekársky tím, ktorý zaznamenával jeho telesné funkcie a odoberal vzorky moču a krvi.

Keď sa po vyše troch mesiacoch Dituri vynoril, prvé výsledky boli prekvapivé. Ukázalo sa, že vedec sa „scvrkol“ o pol palca, teda asi o 1,27 centimetra. Pobyt pod vodou okrem toho drasticky zlepšil kvalitu jeho spánku, znížil hladinu cholesterolu a množstvo zápalov v tele.

Joseph Dituri žil pod vodou sto dní. Zlepšil sa mu spánok aj hladina cholesterolu.
Joseph Dituri žil pod vodou sto dní. Zlepšil sa mu spánok aj hladina cholesterolu. Zdroj: Twitter/thefloridakeys

Kým život pár metrov pod hladinou mora by ti zrejme nič zlé neurobil, nižšie by si pravdepodobne ísť nechcel. V 50. rokoch vedci predpovedali, že najhlbšia hĺbka, do ktorej sa človek môže ponoriť a prežiť, je 30 metrov. Hlbšie by pľúca utrpeli fatálny kolaps a v momente by ťa nebolo.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Odvtedy sa freediveri ponorili až do neuveriteľnej hĺbky 200 metrov pod vodou a súťažne sa bežne potápajú do hĺbky 90 metrov. Avšak to, čo môže tento ešte stále neprebádaný svet urobiť s tvojím telom, nie je nič príjemné. Fascinujúce veci sa však dejú, už keď sa ponoríš pár centimetrov pod vodnú hladinu. 

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Prečítaj si napríklad, čo s tvojím telom dokážu spraviť horúčavy alebo týždeň v úplnej tme. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Všetci sa rodíme ako tulene

Potápanie so zadržaným dychom vyvoláva reakciu známu ako „potápačský reflex“, ktorú majú aj morské živočíchy. Už pár sekúnd po kontakte tváre a nosa so studenou vodou si tvoje telo začne myslieť, že sa topíš, a spustí sériu mechanizmov, ktoré ťa majú udržať pri živote. Čím je voda chladnejšia, tým je táto reakcia rýchlejšia. 

Senzorické receptory v nosovej dutine a iných oblastiach tváre prenesie „vodné spravodajstvo“ do mozgu. Ten aktivuje „blúdivý nerv“ (nervus vagus), ktorý sa spúšťa pri relaxácii.

Výsledkom je, že sa spomalí tvoja srdcová frekvencia, klesne ti pulz a telo sa uvoľní. Srdcový tep sa spomalí o 10 až 30 %, trénovaným športovcom môže klesnúť až o polovicu. Náš najdôležitejší sval veľmi dobre vie, čo robí – po spomalení pracuje s nižšou intenzitou a tým šetrí kyslík.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

U niektorých špičkových potápačov zaznamenali srdcovú frekvenciu len 14 úderov za minútu, čo je asi tretina frekvencie osoby v kóme (priemerná srdcová frekvencia v pokoji je 60 až 100 úderov za minútu). Vedci stále nechápu, ako môžu títo potápači ostať pri vedomí.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140599 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo máme spoločné s tuleňmi, tučniakmi a vodnými vtákmi.
  • Ako sa pod vodou mení náš zrak a sluch.
  • Ako môžeš „potápačský reflex“ využiť na zmiernenie stresu.
  • Ako je možné, že podvodný tlak môže roztrhať tvoje orgány.
  • Aká hĺbka už môže ohroziť tvoj život.
  • S akými najbežnejšími problémami sa potápači stretávajú a čo ich vyvoláva.
Domov
Zdieľať
Diskusia