Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2023, 13:50
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik

Aston Martin predstavil limitovaný model Valour. Unikátny retro športiak bude stáť milión dolárov a vyrobia len 110 kusov

TECH ASTON MARTIN AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Dizajnéri si na tomto skvoste spájajúcom silu, luxus a eleganciu dali poriadne záležať.

Zvodný a zároveň divoký. Takto opisuje britská luxusná automobilka Aston Martin svoj model Valour z limitovanej edície, ktorý predstavila pri príležitosti osláv svojho 110. výročia. Tento elegantný športiak s retro dizajnom pripomína model Aston Martin Victor, ktorý vyšiel v rámci limitovanej edície v roku 2020.

Podobne ako Victor, aj Valour čerpá inšpiráciu v ikonickom pretekárskom vozidle V8 Vantage (RHAM/1 „Muncher“ Le Mans ) zo 70. a 80. rokov. Valour je výnimočný tým, že sa dodáva so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a s mechanickým samosvorným diferenciálom.

Vyrobiť ich majú len 110 kusov pre celý svet a cenovka každého jedného z nich je na úrovni 1 milióna dolárov. Aj napriek takejto šialenej sume ťa však asi neprekvapí, že všetky kusy sú už vypredané. Noví majitelia sa môžu tešiť na vidlicový dvanásťvalec s výkonom 715 koní (525,7 kW) a s objemom 5,2-litra. Ten je poháňaný dvoma turbodúchadlami a jeho krútiaci moment je na úrovni 753 newtonmetrov.

Aston Martin ValourAston Martin ValourAston Martin ValourAston Martin Valour
Zobraziť galériu
(10)

Retrodizajn síce pripomína športiaky z minulého storočia, no dizajnéri si na tomto skvoste spájajúcom silu, luxus a eleganciu dali záležať. Je tvorený high-tech prvkami z uhlíkových vlákien a modernými, ľahkými sedadlami. Zaujímavým detailom je aj zaoblená drevená radiaca páka.

Odporúčané
Nové auto ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Stačí ti len 200 eur mesačne Nové auto ťa môže vyjsť lacnejšie, než si myslíš. Stačí ti len 200 eur mesačne 17. mája 2024, 12:00

„Aston Martin Valour je našou oslavou vášne pre jazdu a mimoriadneho dedičstva, ale je aj symbolom dnešnej živej a revitalizovanej značky. Moderná ikona, ktorá spája klasický charakter so súčasným prevedením, zachytáva podstatu vzrušenia a exkluzivity, ktorá definuje Aston Martin,“ uviedol o novom modeli Lawrence Stroll, výkonný predseda britskej automobilky.

„Je to ukážka našich prvotriednych dizajnových, inžinierskych a výrobných schopností. Valour je ďalším dôkazom pozície Aston Martin ako výrobcu svetovo najzaujímavejších, najexkluzívnejších a najžiadanejších luxusných vysokovýkonných automobilov,“ dodal Stroll. Výroba limitovaného modelu Valour sa má začať v britskom Gaydone v treťom kvartáli 2023.

Aston Martin ValourAston Martin ValourAston Martin ValourAston Martin Valour
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia