Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. júla 2023, 15:00
Čas čítania 4:09
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov prvej polovice roka 2023

10 najlepších filmov prvej polovice roka 2023
Zdroj: Paramount Sony Pictures Lionsgate
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY ROKA 2023
Uložiť Uložené

Do TOP 10 sa zmestili blockbustery, artovky, anime aj drámy či komiksovky.

Zdá sa nám, že len prednedávnom sme uzatvorili rebríčky o najlepších hrách, filmoch či seriáloch roka 2022. Odvtedy sme mali možnosť vidieť znovu viacero kvalitných filmov, aj keď prvý polrok je zatiaľ v porovnaní s tým predošlým v roku 2022 o čosi slabší. Čo by si si teda mal spätne napozerať?

Odporúčané
ROZHOVOR: Russell Crowe pre Refresher prezradil, čo si myslí o spoločnostiach Marvel a DC a ako vyškolil producentov Disney ROZHOVOR: Russell Crowe pre Refresher prezradil, čo si myslí o spoločnostiach Marvel a DC a ako vyškolil producentov Disney 2. júla 2023, 8:00

10. Aftersun 7,5/10 (Charlotte Wells)

Film zachytáva dovolenku otca s dcérou v 90. rokoch v tureckom prímorí. Hlavnými postavami sú mladý rozvedený otec Calum (Paul Mescal) a jeho 11-ročná dcéra Sophia (Francesca Corio).

Pohodové vystupovanie otca, ktorý nepokazí žiadnu zábavu a baví sa tým, že ho okolie považuje skôr za staršieho brata Sophie, však zastiera znepokojivú pravdu o jeho psychickom stave a vzťahu s dcérou. 

 
Film ukazuje intenzívne životné udalosti v rodičovstve a zároveň pôsobí nostalgicky. Snímku treba vidieť už len pre fantastický herecký výkon Paula Mescala.  

Naj filmy 2023
Zdroj: A24

9. Tár 7,5/10 (réžia: Todd Field)

Tár je úchvatný film. Režisér Todd Field diváka okamžite vtiahne do deja a zložitej charakterizácie hlavnej postavy. Tou je slávna a úspešná dirigentka Lydia Tár v podaní nádhernej Cate Blanchett. V snímke postupne rozoberá jej charakter a diváci čoraz hlbšie prenikajú do jej problematického prístupu k ľuďom.

Je až fascinujúce, aký záujem dokáže režisér vzbudiť aj v tých ľuďoch, ktorí klasickej hudbe vôbec nerozumejú. Bohužiaľ, snímke v druhom akte trochu dochádza dych a režisér ju zbytočne natiahol trochu nudnejšími pasážami. V záverečnej polhodine však znovu naberie dych a ponúkne strhujúci pohľad na pád veľkej osobnosti. 

Cate Blanchett v dráme Tár (2022).
Cate Blanchett v dráme Tár (2022). Zdroj: Cinemart

8. A Thousand and One (Byt č. 10-01) – 8/10 (réžia: A. V. Rockwell)

Inez je slobodná matka, ktorá vychováva 6-ročného chlapca Terryho. Čerstvo ju prepustili z väzenia a ona sa rozhodne, že jej synovi bude najlepšie, keď bude žiť s ňou. Unesie ho a začnú žiť nový život. Film zobrazuje viaceré dôležité udalosti v ich životoch a občasné problematické správanie matky Inez. Niečo v príbehu a vo vzťahu medzi nimi dvomi nesedí.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Snímke tak trvá, kým sa dostane k poriadne výživnému príbehu a zápletke, ktorá jej dodá veľmi dôležitý a funkčný emocionálny presah. Keď sa to však konečne stane, nedokážeš sa odlepiť od plátna. Vo filme excelujú herci, dialógy a stavba príbehu. Vzťah chlapca Terryho s priateľom jeho matky môže niekomu pripomínať snímku Moonlight (v dobrom zmysle slova). 

Naj filmy 2023
Zdroj: A24

7.  Guardians of the Galaxy 3 – 8/10 (réžia: James Gunn)

Záver komiksovej trilógie od Marvelu je jej najlepšou časťou. Fungujú tu emócie, vynikajúca dejová línia s Rocketom a celkom aj záporák, ktorý po dlhom čase od Marvelu nestál za prd.

James Gunn nakrútil aj bravúrnu bojovú scénu na jeden záber a vyhol sa predvídateľnému koncu. Po množstve nevýrazných a slabších marveloviek šlo konečne o zaujímavý film. Najväčším negatívom je zrejme zbytočná existencia Adama Warlocka. 

Strážcovia galaxie 3
Zdroj: Marvel Studios/Disney

6. Are You There God? It’s Me Margaret – 8/10 (réžia: Kelly Fremon Craig)

Táto dráma o dospievaní dokáže diváka rozosmiať, dotlačiť ho k negatívnym emóciám a hnevu, ale najmä si nostalgicky zaspomínať na jeho detstvo. Obzvlášť v prípade, že oným divákom je dievča alebo film chlapci pozerajú s dievčatami, ktoré sú ochotné poskytnúť kontext k niektorým scénam a s úsmevom na perách potvrdiť, že sa niečo podobné stalo aj im. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Film sa odohráva v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Podľa režisérky sa vtedajšie problémy mladých podobali na tie dnešné, takže sa na filme veľmi zabavia všetky generácie.

Tvorcovia len kĺžu po povrchu komplexnejších tém, ako je napríklad ortodoxná viera, no kvality filmu to až tak nezhadzuje. V tomto prípade úplne stačilo, že melancholická dráma dokonalo funguje ako feel good film na zahriatie srdca. 

Naj filmy 2023
Zdroj: A24

5. Extraction 2 – 8/10 (réžia: Sam Hargrave)

Tvorcovia netflixáckeho hitu Extraction sa prekonali a z hľadiska akcie nakrútili ešte pútavejší a grandióznejší počin. Pokúsili sa aj o vyrozprávanie komplexnejšieho príbehu (aj keď sa to nie vždy podarilo) a vymysleli ešte komplikovanejšie kaskadérske kúsky a choreografie bitiek.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia