Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. júla 2023, 16:00
Čas čítania 4:15
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary

10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary
Zdroj: KVIFF 2023
FILMY A SERIÁLY KVIFF 2023 NAJLEPŠIE FILMY NAJLEPŠIE FILMY ROKA 2023
Uložiť Uložené

Toto je 10 najlepších filmov z KVIFF-u. Videli sme skvelé drámy, animáky aj sci-fi.

Refresher strávil týždeň na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, počas ktorého sme videli veľa filmov. Nie všetky nás ohúrili a na niektoré z nich sme už tak trochu aj zabudli, ale našlo sa medzi nimi viacero skvelých kúskov, ktoré ti musíme odporučiť a ktoré azda v slovenských a českých kinách navštívi veľa divákov. Mnohé zo spomínaných snímok majú navyše naozaj veľkú šancu zabojovať o Oscary.

Odporúčané
10 najočakávanejších seriálov do konca roka 2023: Bude mať lepšie seriály Netflix, HBO alebo Apple TV? 10 najočakávanejších seriálov do konca roka 2023: Bude mať lepšie seriály Netflix, HBO alebo Apple TV? 7. júla 2023, 14:30

10. Bod obnovy (réžia: Robert Hloz)

Bod obnovy je veľkolepá vizuálna prehliadka s takou krásnou architektúrou mesta a množstvom futuristických vynálezov, že môže sebavedome konkurovať zahraničným veľkofilmom. O to prekvapivejšie je, že ide o debut režiséra Roberta Hlozu, ale aj herečky Andrey Mohylovej, producenta Jana Kallistu či kameramana Filipa Marka.

Svet Bodu obnovy má síce značné množstvo logických dier, slabú detektívnu dejovú líniu, dialógy sú strojené a nepôsobia prirodzene a napokon s postavami sa úplne nedá stotožniť, tvorcovia však týmto filmom spravili českej kinematografii veľkú službu. S radosťou tak nad chybami filmu privrieme oči. 

9. Úsvit (réžia: Matěj Chlupáček)

„Moderná dobovka“ Úsvit patrí medzi najlepšie snímky tohtoročného karlovarského filmového festivalu. Príjemne štylizovaná dráma hovorí o predsudkoch voči intersexuálnym ľuďom v tridsiatych rokoch, postavení žien a boji kapitalistov s proletárskou triedou. Poukazuje na to, ako sme si počas histórie veľakrát mysleli, že sme moderná spoločnosť, no opak bol pravdou.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Režisér Matěj Chlupáček veľmi schopne konštruuje scény a nič, čo vidí kamera alebo robia postavy, nie je náhodné. Úsvit stojí na silnom motíve, režisérskej vízii a skvelom hereckom výkone Elišky Křenkovej v hlavnej úlohe. Do kontrastu stavia prírodu a industrializáciu, mesto a dedinu, ale aj mužov a ženy. To ťa často prinúti pochybovať o význame binárneho chápania spoločnosti a premýšľať o ľudstve skôr ako o spektre. 

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 5
Domov
Zdieľať
Diskusia