Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
10 dôležitých vecí, na ktoré nemôžeš zabudnúť, ak si na dovolenke požičiavaš auto

Ak cestujete viacerí, zvoľte ako vodiča najstaršieho člena 

Ako si sa už dočítal vyššie, spoločnosti si stanovujú vlastné podmienky toho, od akého veku si môžu zákazníci auto prenajať a šoférovať ho. Avšak väčšina požičovní funguje tak, že čím mladší vodič auto šoféruje, tým drahšie ho to vyjde. Spoločnosť totiž predpokladá, že mladí šoféri nemajú toľko skúseností ako starší, a teda je väčšia pravdepodobnosť, že spôsobia nejakú škodu. Ak cestuješ s priateľmi, za vodiča si zvoľte najstaršieho z vás (najlepšie nad 26, pozn. red.)

Skontroluj škrabance a poškodené miesta a odfoť si ich 

Potom ako si dôkladne prečítaš zmluvu, vyberieš si auto, podpíšeš dokumenty a dostaneš kľúče od tátoša, príliš sa z parkoviska neponáhľaj. Pusti sa do dôkladnej prehliadky auta. Všetky škrabance a nedokonalosti na povrchu odfoť a skontroluj aj interiér. Vyskúšaj, či fungujú smerovky, či sa dajú otvoriť okná a dvere, či je interiér nepoškodený a skontroluj skrátka všetko, čo ti príde na um.

Nezabudni to dokumentovať a o prípadných závažných chybách okamžite informuj požičovňu. Nikdy sa na cesty nepúšťaj s pokazeným autom. 

 

Cestuj iba po vyznačených trasách, neschádzaj z cesty 

Nielenže riskuješ, že sa na nerovnom povrchu môže auto poškodiť, no ak sa niečo stane, nebudeš vedieť záchrannú službu či políciu informovať, kde vlastne si. Je zložité v cudzej krajine nadiktovať názov ulice podľa mapy, nieto ešte vysvetľovať, že sa nachádzaš niekde na vymyslenej safari expedícii. Takže ak sa budeš držať cesty, ušetríš peniaze za zničené auto a neriskuješ život. 

auto, roadtrip
Zdroj: Unsplash/Lauren Kay

Uisti sa, že vieš, čo treba tankovať 

Možno sa ti zdá táto rada smiešna, ale ako sa vraví, aj majster tesár sa niekedy utne. Najmä ak si dlhodobo zvyknutý do svojho auta tankovať diesel a na dovolenke dostaneš auto na benzín. V tom prípade sa môže stať, že do ruky automaticky chytíš nesprávnu hadicu, a problém je na svete.

Nedovoľ šoférovať nikomu, kto nie je uvedený v papieroch 

Na začiatku sa v papieroch určuje jeden alebo viacerí šoféri, ktorí môžu prenajaté vozidlo viesť. Títo ľudia majú plnú zodpovednosť a vzťahuje sa na nich aj poistenie v prípade nejakej škody. Ak však za volantom sedí niekto, kto v papieroch nie je uvedený, môže ťa to vyjsť poriadne draho. 

Pri odovzdávaní vozidla nemeškaj 

Daj si pozor na dochvíľnosť. Pri prevzatí auta vypĺňaš formulár, v ktorom zaškrtneš čas, v akom auto vrátiš naspäť. Ak však nestíhaš a auto vrátiš neskôr, spoločnosť si za tvoj neskorý návrat môže účtovať poplatky navyše. Výška závisí od požičovne, ale zvyčajne je to niekoľko desiatok eur.

Bločky z benzínky si odlož

Vždy si pri tankovaní vezmi bloček. Ak ti ho nedá predajca automaticky, vypýtaj si ho. Urob tak aj predtým, ako odovzdáš auto naspäť do požičovne. Autá sa väčšinou preberajú a vracajú s plnou nádržou. Aby si sa vyhol prípadnému obvineniu, že do auta nebola dotankovaná pohonná hmota, je fajn mať bločky pri sebe ako dôkaz. Nádrž totiž môže byť poškodená alebo môže mať auto iný technický problém, ktorý signalizuje nedostatok paliva. Niektoré požičovne ponúkajú aj možnosť vrátiť auto bez dotankovania, za to si však musíš vopred zaplatiť. Šťastnú cestu!

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia