Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2023, 11:20
Čas čítania 1:48
Tímea Krauszová

PRIESKUM: Ľudia, ktorí sú počas manželstva neverní, vraj nepociťujú ľútosť

ZAUJÍMAVOSTI O VZŤAHOCH A LÁSKE VZŤAHY
Uložiť Uložené

Nevera bolí. Podľa nových zistení to však tých, ktorí podvádzajú, až tak netrápi. Väčšina nepociťuje ľútosť.

Aféry podvádzajúcich ľudí vraj uspokojujú a nevedú k pocitom ľútosti či k výčitkám svedomia. Dokonca veria, že podvádzanie neublížilo ich inak zdravému manželstvu, uvádza nová správa o psychológii nevery z Johns Hopkins University, ktorá vyšla v časopise Archives of Sexual Behaviour.

Nevera je komplikovanejšia, než sa zdalo

Rozsiahly prieskum robili vedci s ľuďmi, ktorí používajú online službu Ashley Madison na uľahčenie mimomanželských vzťahov. Zapojilo sa takmer dvetisíc ľudí, ktorí službu využili na vyhľadanie partnerov či partneriek, s ktorými by mohli „zahnúť“. Závery prieskumu spochybňujú všeobecne zaužívané predstavy o nevere, najmä o motiváciách a skúsenostiach podvádzajúcich ľudí.

„V televíznych reláciách, vo filmoch a v knihách majú ľudia, ktorí majú aféry, intenzívnu morálnu vinu a my to v tejto vzorke účastníkov nevidíme,“ povedal hlavný autor Dylan Selterman, docent na katedre psychológie a štúdií mozgu, ktorý študuje vzťahy a príťažlivosť. Podľa jeho slov bolo hodnotenie spokojnosti s aférami vysoké a pocity ľútosti boli nízke. „Tieto zistenia vykresľujú komplikovanejší obraz nevery v porovnaní s tým, čo sme si mysleli, že vieme.“

Odporúčané
Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku 7. apríla 2024, 9:30

Účastníkov prieskumu sa pýtali na stav ich manželstva, na to, prečo chceli mať pomer, a na ich všeobecný blahobyt. Respondenti, väčšinou muži v strednom veku, vraveli, že svoje manželky veľmi milujú, ale pociťujú nízku spokojnosť v sexuálnej oblasti. Približne polovica uviedla, že so svojimi manželkami alebo partnerkami nie sú sexuálne aktívni.

Sexuálna nespokojnosť bola najčastejšie uvádzanou motiváciou mať aféru, ďalšími dôvodmi boli túžby po nezávislosti a sexuálnej rozmanitosti. Základné problémy vo vzťahu, ako je nedostatok lásky alebo hnev voči druhej osobe, patrili medzi najmenej uvádzané dôvody, prečo chcú podvádzať.

Prekvapivý je však záver, ku ktorému vedci na základe odpovedí dospeli. Ľudia, ktorí podľa vlastných slov mali vynikajúce manželstvá, nepociťovali väčšiu ľútosť po afére. Kvalita vzťahu na mieru výčitiek svedomia až tak nevplývala. Ľudia dokonca hlásili vyššiu mieru spokojnosti nielen sexuálnej, ale aj emočnej, a podvádzanie neoľutovali.

Vedci, ktorí na prieskume pracovali, výsledky interpretujú tak, že k podvádzaniu nemusí vždy viesť len hlboká nespokojnosť so vzťahom. Respondenti túžili po niečom novom a vzrušujúcom alebo nepociťovali pevný záväzok voči partnerkám, ale nevyhľadávali niekoho iného pre uspokojenie emočných potrieb.

„Ľudia majú rôzne dôvody na podvádzanie,“ povedal Selterman. „Niekedy to urobia, aj keď sú ich vzťahy celkom dobré. Nevidíme tu pádne dôkazy o tom, že by aféry súviseli s nižšou kvalitou vzťahov alebo nižšou životnou spokojnosťou.“

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Štúdia sa venovala reakcii podvádzajúcej strany. Od ľudí, ktorí neveru zažili z druhého konca, však vieme, že často spôsobuje veľkú bolesť. V rámci ankety sme sa našich čitateľov pýtali na ich skúsenosti s podvádzaním, pričom okrem samotných príbehov nás zaujímalo, v akom momente už podľa nich ide o neveru. 

Niektorým prekážajú čety s blízkymi kamarátkami či kamarátmi (najmä, keď ich partner skrýva), iní rozumejú aj potrebe mať sex s niekým iným. Prečítaj si ich odpovede.

Domov
Zdieľať
Diskusia