Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2023 o 13:30
Čas čítania 2:38
Jana Chovancová

TOTO je 6 zaujímavostí o Lisabone. Ak sa ti nechce behať po pamiatkach, choď do LX Factory alebo si pozri graffiti

TOTO je 6 zaujímavostí o Lisabone. Ak sa ti nechce behať po pamiatkach, choď do LX Factory alebo si pozri graffiti
Zdroj: Unsplash/Julie Ricard
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH PORTUGALSKO
Uložiť Uložené

Lisabon ponúka okrem krásneho historického centra s pamiatkami aj množstvo zaujímavostí pre mladých. Lisabonský vibe dopĺňajú štýlové graffiti na mestských múroch, ale aj mnoho ďalších umeleckých skvostov. Prečítaj si viac o metropole Portugalska.

Hlavné mesto Portugalska Lisabon je plné zážitkov, kuriozít, histórie a toho najkrajšieho umenia. Dozvieš sa, ktoré miesto by si mal navštíviť, ak ťa nebaví prezeranie historických pamiatok, ale aj to, aký bizarný suvenír si odtiaľ môžeš priniesť domov.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Grafity v Lisabone sú na stenách aj električkách.
Grafity v Lisabone sú na stenách aj električkách. Zdroj: Unsplash/Jean Carlo Emer

Umenie sa neukrýva iba v galériách 

Lisabon je známy pre svoje jedinečné umenie. To sa však nenachádza iba v galériách a múzeách, ale nájdeš ho aj počas bežnej prechádzky mestom. Ľudia tu totiž obľubujú pouličné výtvarné umenie graffiti. Množstvo múrov a betónových plôch, ako aj električkových súprav v meste zdobia práve farebné nápisy alebo obrázky od umelcov z ulice. 

Lisabon má dokonca múzeum, v ktorom majú možnosť umelci prezentovať svoje graffiti. Nazýva sa Underdogs a okrem pouličného umenia v ňom nájdeš množstvo ďalších skvostov.

LX Factory nie je žiadna fabrika, ale miesto pre mladých

Ak nie si ten typ človeka, ktorého dokážu nadchnúť historické pamiatky a radšej mesto spoznáš cez ľudí, potom je toto miesto pre teba. Tento neveľký komplex doslova praská vo švíkoch a môžeš si vybrať, čo v ňom chceš zažiť: oddýchnuť si na káve, ochutnať miešaný drink v bare, prezrieť si galériu lokálnych umelcov, prečítať si knihu v knižnici či nakúpiť si v skvelých obchodoch. Tento priemyselný komplex z 19. storočia v sebe ukrýva skvelý vibe a veľa zážitkov.

LX Factory v Lisabone. LX Factory v Lisabone. LX Factory v Lisabone. LX Factory v Lisabone.
Zobraziť galériu
(4)
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia