Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
TOTO je 6 zaujímavostí o Lisabone. Ak sa ti nechce behať po pamiatkach, choď do LX Factory alebo si pozri graffiti

Nachádza sa tu najväčšie akvárium s vodou na svete 

Budovu s názvom Oceanário de Lisboa nájdeš na nábreží mesta na výstavisku Expo 1998. Vnútri tejto impozantnej stavby sa nachádza viac ako 100 druhov živočíchov, ktoré pochádzajú z celého sveta. Nájdeš tam aj žraloky, tučniaky a pestrofarebné ryby z tropických vôd. Akvárium má objem 5 miliónov litrov, čím drží rekord najväčšieho akvária na svete.

Odporúčané
Cestovateľ Ľudo Kolman: S PPPetrom sme boli na najkrvavejšom festivale na svete. Sekajú si tam mečom do hláv Cestovateľ Ľudo Kolman: S PPPetrom sme boli na najkrvavejšom festivale na svete. Sekajú si tam mečom do hláv 17. októbra 2024 o 12:30

V súčasnosti v priestoroch prebieha aj dočasná výstava s názvom Lesy pod vodou od Takashiho Amana. Tropické lesy sa tak nachádzajú priamo v akváriu a okrem množstva zelených rastlín atmosféru dopĺňajú typické lesné zvuky a vôňa. Projekt má podporovať ochranu prírody a propagovať environmentálnu výchovu. 

Ryba v konzerve ako suvenír? Prečo nie

Z výletov si domov nosia ľudia rôzne suveníry. Asi najviac populárnymi sú magnetky, pohľadnice alebo lokálne handmade produkty. Lisabon je však špeciálny, aj čo sa týka suvenírov. Najznámejším je totiž ryba v konzerve. Nájdeš ich viacero druhov, najviac populárne sú so sardinkami, s tuniakom, so sardelami a s makrelami.

To, čo bolo pôvodne v Portugalsku jednoduchým a lacným zdrojom bielkovín v ťažkých časoch, sa dnes stalo jednou zo slávnych ikon portugalskej kuchyne. Ryby nájdeš v obchodoch so suvenírmi, ale ochutnať ich môžeš aj v mnohých lokálnych reštauráciách.

Kópie známych stavieb v Lisabone.
Kópie známych stavieb v Lisabone. Zdroj: Unsplash/Svetlana Gumerova

V Lisabone nájdeš kópie známych stavieb 

Sochu Krista Spasiteľa z Ria de Janeiro pozná azda každý. Tušil si však, že jej kópia sa nachádza vo viacerých kútoch sveta vrátane Lisabonu? Podobne ako má socha v Riu rozpäté ruky a má tak symbolizovať ochranu mesta, aj lisabonský Kristus Kráľ má ochraňovať Lisabon. 

Odporúčané
Rarach ma vzal do jeho dedinky na Madeire: Moje deti tu majú to najlepšie detstvo. Kedysi som bol chuligán, teraz som otec Rarach ma vzal do jeho dedinky na Madeire: Moje deti tu majú to najlepšie detstvo. Kedysi som bol chuligán, teraz som otec 15. októbra 2024 o 12:30

Mesto má aj svoju vlastnú verziu známeho mosta Golden Gate. Tiahne sa ponad riekou Tejo a spája historické centrum mesta so štvrťou Almada. Portugalský názov tohto červeného mosta je Ponte 25 de Abril. Ak sa rozhodneš navštíviť ho a urobiť si fotku, ber na vedomie, že prechod cezeň pešo je zakázaný.

Najlepším spôsobom, ako môžeš spoznať Lisabon, je nasadnúť na tuk-tuk

Väčšina veľkých európskych miest má vybudovanú dobrú infraštruktúru, a tak sa dajú preskúmať pomocou mestskej hromadnej dopravy. Ani Lisabon nie je výnimkou. Po jeho uliciach ťa prevezú žlté (alebo pomaľované) električky, no môžeš zvoliť metro. Jeho zastávky sú nádherné a štyri linky maximálne prehľadné. Ak si však zážitkový typ a chceš vyskúšať niečo nezvyčajné, nasadni na tuk-tuk. 

Tieto dopravné prostriedky sú známe najmä v juhovýchodnej Ázii. V západnej Európe by ich očakával asi málokto, a predsa, nachádzajú sa aj v Lisabone. Do kľukatých úzkych dláždených uličiek v meste sa perfektne hodia a pri jazdení po strmých kopcoch ti stúpne adrenalín. Zaparkované ich nájdeš na každom rohu historického centra.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia