Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2023 o 12:30
Čas čítania 8:29
Lukáš Čelka

DNA cvičí jogu, Shomi je svadobný DJ a Torula pracuje ako kamionista. Zisťovali sme, čo dnes robia kedysi populárni raperi

HUDBA SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Na scéne o niektorých raperoch už dlhšie nič nepočuť. Rozhodli sme sa preto vypátrať, čomu sa aktuálne venujú a ako si zarábajú mimo hudobného priemyslu.

Torula, DNA či napríklad freestyler Shomi ešte pred niekoľkými rokmi hrávali po kluboch na celom Slovensku a poznal ich každý fanúšik žánru. Ako však plynul čas a menili sa trendy, po spomínaných raperoch sa zľahla zem. Tým, samozrejme, nechceme povedať, že by boli menej kvalitní. Jednoducho sa buď dobrovoľne rozhodli odísť do úzadia, alebo sa venovať niečomu inému.

Aby sme zistili, čo robia títo ľudia dnes a čím sa živia, keď už nie sú hudobne aktívni, rozhodli sme sa s každým z nich porozprávať. Torula nám napríklad prezradil, že momentálne abstinuje a živí sa ako vodič z povolania. „Urobil som si všetky vodičáky, ktoré existujú, a teraz sa vozím po Európe hore-dole,“ priblížila pre Refresher legenda trnavského rapu.

Svojím aktuálnym povolaním prekvapil napríklad aj známy freestyler Shomi, ktorý síce v hudobnom priemysle zostal, ale na inom konci. „Prenajímam techniku či ozvučenie. Chodím na rôzne eventy ako DJ, cez leto dokonca ozvučujem aj svadby,“ dodal Shomi s tým, že už nejde len o prácu s mikrofónom, ale aj o rôzne iné doplnkové služby týkajúce sa ozvučenia akcií.

Odporúčané
Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť Raper Čis T: Kedysi, keď sa stala nejaká potýčka, do pár minút prišlo auto od takej alebo hentakej mafie, ktorá to šla riešiť 20. septembra 2024 o 18:02

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o aktuálnom dianí v domácom, ale aj vo svetovom šoubiznise. Naposledy sme napríklad zisťovali, čo hrajú známi Slováci. Ak sa pridáš do klubu Refresher+, tvorbu kvalitných výstupov podporíš a všetky články si prečítaš bez obmedzení.

DNA tvorí nový hudobný žáner a venuje sa udržateľnej móde, vareniu a joge

Rapera DNA (kedysi aj Dena) netreba nikomu predstavovať. Ako člen Názvu Stavby spoločne s ďalšími zvučnými menami staval prvé piliere slovenskej rapovej scény. Neskôr figuroval aj v kapele Drvivá Menšina a spolu s Čis-T (kedysi Čistychov), Mišom Bielym a producentom G-bodom bol súčasťou projektu 4D.

DNA vydal svoje posledné sólo Revolucionár ešte v roku 2010 a o tri roky neskôr spolu so 4D vydali album Kryštál. Odvtedy o ňom v rámci žánru počuť len minimum. „Spolu so 4D sme hrávali veľmi intenzívne. Neskôr ma to však akosi prestalo napĺňať, keďže sme vystupovali čoraz viac na diskotékach. Nepáčilo sa mi, že to už išlo do akéhosi popu,“ prezradil DNA pre Refresher s tým, že po nabitej ére 4D sa vrátil k svojim starým skladbám, ktoré mal v minulosti rozpísané.

Raper DNA.
Raper DNA. Zdroj: Instagram/@dnamusic

V tomto období rapera zaujal aj špecifický alternatívny zvuk, ktorý sa rozhodol pretaviť do svojej novej tvorby. „Chcel som si všetko produkčne zastrešiť sám, a tak som začal opäť od nuly. Naštudoval som si hudobné programy, našiel správny hardvér a staré texty, ktoré sa mi páčili, som začal zhudobňovať do takej podoby, aby som bol s nimi spokojný a vedel som ich hrať aj naživo,“ doplnil DNA. Podľa jeho slov takýmto procesom vzniklo celé EP Tieň, ktoré vydal v roku 2020.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa DNA dostal k vegánstvu a joge.
  • Ako znie hudba, ktorú produkuje DNA dnes, a v čom sa líši od jeho predošlej tvorby.
  • Prečo Torula nemal nikdy vzťah k šoférovaniu a čo ho motivovalo urobiť si vodičský preukaz.
  • Ako sa dostal raper Shomi k ozvučovaniu svadieb a firemných akcií.
  • Čomu sa dnes venuje bývalý víťaz ArtAtaccku a raper Bio.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135132 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia