Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 8:29
Lukáš Čelka

DNA cvičí jogu, Shomi je svadobný DJ a Torula pracuje ako kamionista. Zisťovali sme, čo dnes robia kedysi populárni raperi

HUDBA SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Na scéne o niektorých raperoch už dlhšie nič nepočuť. Rozhodli sme sa preto vypátrať, čomu sa aktuálne venujú a ako si zarábajú mimo hudobného priemyslu.

Torula, DNA či napríklad freestyler Shomi ešte pred niekoľkými rokmi hrávali po kluboch na celom Slovensku a poznal ich každý fanúšik žánru. Ako však plynul čas a menili sa trendy, po spomínaných raperoch sa zľahla zem. Tým, samozrejme, nechceme povedať, že by boli menej kvalitní. Jednoducho sa buď dobrovoľne rozhodli odísť do úzadia, alebo sa venovať niečomu inému.

Aby sme zistili, čo robia títo ľudia dnes a čím sa živia, keď už nie sú hudobne aktívni, rozhodli sme sa s každým z nich porozprávať. Torula nám napríklad prezradil, že momentálne abstinuje a živí sa ako vodič z povolania. „Urobil som si všetky vodičáky, ktoré existujú, a teraz sa vozím po Európe hore-dole,“ priblížila pre Refresher legenda trnavského rapu.

Svojím aktuálnym povolaním prekvapil napríklad aj známy freestyler Shomi, ktorý síce v hudobnom priemysle zostal, ale na inom konci. „Prenajímam techniku či ozvučenie. Chodím na rôzne eventy ako DJ, cez leto dokonca ozvučujem aj svadby,“ dodal Shomi s tým, že už nejde len o prácu s mikrofónom, ale aj o rôzne iné doplnkové služby týkajúce sa ozvučenia akcií.

Odporúčané
KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi 6. februára 2024, 11:00

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o aktuálnom dianí v domácom, ale aj vo svetovom šoubiznise. Naposledy sme napríklad zisťovali, čo hrajú známi Slováci. Ak sa pridáš do klubu Refresher+, tvorbu kvalitných výstupov podporíš a všetky články si prečítaš bez obmedzení.

DNA tvorí nový hudobný žáner a venuje sa udržateľnej móde, vareniu a joge

Rapera DNA (kedysi aj Dena) netreba nikomu predstavovať. Ako člen Názvu Stavby spoločne s ďalšími zvučnými menami staval prvé piliere slovenskej rapovej scény. Neskôr figuroval aj v kapele Drvivá Menšina a spolu s Čis-T (kedysi Čistychov), Mišom Bielym a producentom G-bodom bol súčasťou projektu 4D.

DNA vydal svoje posledné sólo Revolucionár ešte v roku 2010 a o tri roky neskôr spolu so 4D vydali album Kryštál. Odvtedy o ňom v rámci žánru počuť len minimum. „Spolu so 4D sme hrávali veľmi intenzívne. Neskôr ma to však akosi prestalo napĺňať, keďže sme vystupovali čoraz viac na diskotékach. Nepáčilo sa mi, že to už išlo do akéhosi popu,“ prezradil DNA pre Refresher s tým, že po nabitej ére 4D sa vrátil k svojim starým skladbám, ktoré mal v minulosti rozpísané.

Raper DNA.
Raper DNA. Zdroj: Instagram/@dnamusic

V tomto období rapera zaujal aj špecifický alternatívny zvuk, ktorý sa rozhodol pretaviť do svojej novej tvorby. „Chcel som si všetko produkčne zastrešiť sám, a tak som začal opäť od nuly. Naštudoval som si hudobné programy, našiel správny hardvér a staré texty, ktoré sa mi páčili, som začal zhudobňovať do takej podoby, aby som bol s nimi spokojný a vedel som ich hrať aj naživo,“ doplnil DNA. Podľa jeho slov takýmto procesom vzniklo celé EP Tieň, ktoré vydal v roku 2020.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenských raperov podľa starých fotiek? KVÍZ: Spoznáš slovenských raperov podľa starých fotiek? 31. januára 2024, 8:29


Tvrdí, že rozdiel medzi hudbou, ktorú robí dnes a ktorú robil kedysi, je obrovský. Cítiť to najmä na vystúpeniach, kde okrem rapovania sám prehráva slučky a tým si naživo produkuje podmaz.

„Už si nedokážem predstaviť, aké to je, len prísť na pódium a odrapovať si svoje. Teraz je to o tom, priniesť si techniku, všetko vybaliť, odskúšať a odohrať. Je to omnoho náročnejšie, ale o to viac ma to baví,“ doplnil raper.

Spomína, že kedysi mu rap dával „klapky na oči“ a nepočúval žiadne iné žánre. V roku 2010, keď začal hrávať so živou kapelou, sa podľa jeho slov všetko zmenilo a otvoril sa iným žánrom. „Veľmi ma bavili kapely, ktoré spájali živú hudbu s elektronikou. Ja som mal vždy rád elektronický zvuk, aj rap je v podstate elektronika,“ poznamenal DNA s tým, že aktuálne ho fascinuje atmosféra temného klubového soundu, ktorú prenáša aj do súčasnej tvorby.

LASKAMiER je nielen značka, ale aj komunita.
LASKAMiER je nielen značka, ale aj komunita. Zdroj: Instagram/@laskamier

Hoci by sa mohlo zdať, že raper sa už hudbe nevenuje, opak je pravda. Prezradil nám, že nad skladbami trávi viac času ako kedysi, iba ho nebaví chodiť do štúdia. „Omnoho viac sa s tým hrám a dolaďujem detaily. Za celý čas, čo sa venujem tomuto žánru, som intenzívne spolupracoval s dvoma producentmi a teraz nás osud dal opäť dokopy s G-bodom, keďže máme dcéry v rovnakom veku. Spolu pripravujeme a ladíme nové veci,“ doplnil DNA s tým, že ich plánuje po prvýkrát zahrať live už tento rok.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, koľko rokov majú legendárne slovenské rapové albumy? KVÍZ: Uhádneš, koľko rokov majú legendárne slovenské rapové albumy? 4. januára 2024, 16:00

Okrem hudby sa DNA venuje taktiež videoreceptom, v rámci ktorých pripravuje vegánske jedlá, a vlastnej značke oblečenia LASKAMiER. „Ešte počas tvorby albumu Revolucionár sa vo mne niečo zmenilo a nejako som precitol. Začal som viac uvažovať nad existenciou a hlbšími témami, keď som premenoval svoje vydavateľstvo na LASKAMiER,“ doplnil raper s tým, že krátko nato sa začal venovať aj točeniu receptov na platforme JEDLODNA.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa JEDLO DNA (@jedlodna)

„Robili sme to dokonca aj komerčne, keďže naše recepty vysielala RTVS v rámci relácie Park. Išlo nám o to, spropagovať vegánstvo. V slogane projektu LÁSKAMiER spomíname hudbu, jedlo a módu. Spočiatku sme chceli k hudbe a jedlu vymyslieť merch, nakoniec sme však založili značku,“ dodal raper s tým, že ich hlavnou zásadou je, aby ich modely boli udržateľné.

„Neskôr sa k nám pridala aj moja žena a začali sme na tom pracovať intenzívnejšie. V prvom rade sme si vytriedili šatníky a urobili svoj vlastný secondhand. Na kúsky oblečenia sme šili logo a predávali ich ďalej. Aktuálne vyrábame vlastné modely, ktoré šijeme z konopných materiálov a z organickej bavlny. Snažíme sa ich robiť minimalisticky bez veľkého marketingu,“ doplnil DNA s tým, že momentálne majú v centre Bratislavy showroom.

Raper DNA cvičí jogu.
Raper DNA cvičí jogu. Zdroj: Instagram/@dnamusic

K hudbe, móde a jedlu sa neskôr dokonca pridala aj joga a komunita. „Moja žena si spravila certifikát, aby ju mohla precvičovať. Osobne sa tiež venujem joge už desať rokov, chodím do tejto školy a učím sa aj jej filozofiu,“ hovorí DNA.

Torula si spravil vodičák a je z neho šofér z povolania 

„Trnavský sedlák“ Torula či Tony Pach bol jednou z hláv, ktoré kedysi vydávali pod Oktogen Music. Ešte predtým si ho však spolu s Boy Wonderom a Turbom T, Billym Hollywoodom a DJ Spankom mohol počuť na projekte Turbo Boost.

Odporúčané
Ovládol scénu Rytmus alebo nová vlna z Košíc? Toto je TOP 5 slovenských rapových albumov v druhej polovici 2023 Ovládol scénu Rytmus alebo nová vlna z Košíc? Toto je TOP 5 slovenských rapových albumov v druhej polovici 2023 29. decembra 2023, 9:30

Torula svoj posledný album Trnavský Sedlák vydal ešte v roku 2015. Odvtedy vypustil do éteru iba niekoľko videoklipov a „šuflíkové“ skladby cez projekt Anrylýst. S čerstvou slohou prišiel naposledy až v rámci hot16 challenge pred dvoma rokmi, keď fanúšikov navnadil na nové tracky. Tie, bohužiaľ, dodnes neprišli.

Raper pre Refresher potvrdil, že skutočne plánoval vydať nový album, ale keďže v tom čase musel riešiť osobné problémy, ktoré nechce špecifikovať, album musel ísť bokom. Napriek tomu sa však dodnes hudbe venuje.

„Zatiaľ si robím len beaty doma. Niečo niekedy aj napíšem, ale nemyslím si, že by som s tým už mal ísť do štúdia. Nejaké plány mám, no nechcem nič kričať. Sám vidíš, ako to dopadlo, keď som to urobil pred dvoma rokmi,“ poznamenal Torula.

Torula.
Torula. Zdroj: Facebook/@TorulaTonyPach

Trnavčan tvrdí, že aktuálne jeho dni vyzerajú tak, že ich celé strávi v robote. „Pred troma rokmi som si spravil vodičák na osobné auto, lebo som ho potreboval na prácu v zahraničí. Predtým som k šoférovaniu nemal žiadny vzťah, keďže som vždy pil. (smiech) Keď som ho mal už hotový, spomínaná práca padla, a tak som rozmýšľal, čo ďalej,“ zaspomínal si raper.

Keď sa obzeral po práci, snažil sa nájsť nejaký job, v rámci ktorého by šoféroval dodávku. Keďže žiadnu takúto ponuku nevedel nájsť, spravil si rôzne typy vodičských preukazov. Dnes môže šoférovať všetko okrem autobusu. „Nikde ma nechceli zobrať, že nemám skúsenosti. Som starý a nemám skúsenosti. (smiech) Nakoniec sa to však podarilo a ako profesionálny vodič behám hore-dole po Európe,“ dodal raper a poznamenal, že hoci ide o prácu mimo hudobného priemyslu, napriek popularite hudbou nikdy nezarábal. „Aj keby som bol Eminem, rapom by som nedokázal zarobiť, lebo na to nemám vlohy. Chlapci, ktorí sa hudbou živia, sú veľkí marketéri, ja marketing robiť neviem,“ zasmial sa Torula.

Shomi sa dostal od dídžejstva až k svadbám, niekedy si na nich aj zarapuje

Napriek tomu, že Shomi má na svojom konte aj nosiče ako napríklad EP Posledný skaut a album Podľa Plánu, u väčšiny ľudí je zapísaný ako výnimočne kvalitný freestyler. Práve táto disciplína zmizla zo slovenského rapového mainstreamu už pred niekoľkými rokmi, čo sa prirodzene odrazilo aj na Shomiho popularite.

Odporúčané
Rap a móda 2023: Najlepšie outfity tento rok predviedli chalani z Kontrafaktu, Majk Spirit, Separ aj Dalyb Rap a móda 2023: Najlepšie outfity tento rok predviedli chalani z Kontrafaktu, Majk Spirit, Separ aj Dalyb 17. decembra 2023, 13:00

Raper pre Refresher prezradil, že paradoxne sa freestyle battles konajú veľmi frekventovane aj v súčasnosti, i keď už nejde o obrovské akcie. „Každý mesiac sa niekde koná battle. Chodím na ne ako porotca a často ich aj organizujem v zmysle, že zháňam freestylerov, ale sám už nebattlujem,“ dodal Shomi.

Sedenie v porote však podľa slov Shomiho nie je jeho hlavným zdrojom príjmu. Počas pandémie, keď ho iba rap nedokázal uživiť, začal podnikať. „Mám svoju vlastnú techniku na ozvučenie a osvetlenie, čiže ju veľmi často prenajímam. Chodím taktiež hrávať na rôzne eventy ako DJ, či už ide o firemné akcie, alebo dokonca aj svadby. Zostal som teda stále v hudobnom priemysle, ale už to nie je len o práci s mikrofónom,“ priblížil raper.

Shomi dnes okrem iného robí aj svadobného dídžeja.
Shomi dnes okrem iného robí aj svadobného dídžeja. Zdroj: Instagram/@shomiprofesor

Shomi nám prezradil, že k svadobnému dídžejstvu sa dostal veľmi prirodzene. „Zistil som, že trh so svadbami je na Slovensku pomerne veľký. Organizuje sa približne 50-tisíc svadieb ročne. Povedal som si, prečo to nevyužiť, keď som už podobným spôsobom odohral rôzne večierky. Vyrobil som si teda nejaké portfólio, web a rozšíril ho aj o svadby,“ dodáva freestyler.

Podľa jeho slov okrem toho, že svadby odohrá, robí na nich aj akéhosi moderátora. Rozhodne však nie starejšieho. „Na svadbách hrám všetko možné, aj vypaľovačky, ktoré nie sú mojou šálkou kávy, ale ľudia ich majú radi. Taktiež uvediem do mikrofónu, čo treba, ale nechcem mať nálepku starejšieho. Starejší v jednom kuse behá po parkete v kroji s mikrofónom v ruke a toto ja nerobím. Rovnako ani nerozbíjam taniere či neorganizujem iné tradičné svadobné hry,“ poznamenal raper.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov legendárnych slovenských rapových albumov podľa rozmazaných obalov? KVÍZ: Uhádneš názov legendárnych slovenských rapových albumov podľa rozmazaných obalov? 13. decembra 2023, 14:00

Shomi nám dokonca prezradil, že sa mu už stalo, že ho na svadbe niekto spoznal ako rapera. „Stáva sa to. Raz ma dokonca nahovorili aj na to, aby som po polnoci freestyloval. Pustil som si inštrumentálku, chytil mikrofón a išiel na to,“ dodáva raper s tým, že hoci boli niektorí hostia prekvapení, dostal len pozitívne ohlasy. Freestylovanie ako doplnok Shomi dokonca využíva aj na firemných akciách, keď mu napríklad niektorý zo zamestnancov napíše mená kolegov na lístok a neskôr si z nich počas exhibície robí srandu. „Veľmi sa na tom bavia a smejú. Toto odporúčam každej firme,“ doplnil freestyler.

Shomi stále zvykne hrávať koncerty so Zverinom.
Shomi stále zvykne hrávať koncerty so Zverinom. Zdroj: Instagram/@shomiprofesor

Ako Shomi zosumarizoval: „Celoročne chodím do poroty na battles a niekedy vystupujem so Zverinom. V zime mám prevažne firemné večierky a v lete svadby. Najradšej však vystupujem ako freestyler.“

Bio si povedal, že mu už ďalšia sociálna sieť neunikne, tvorí zábavný obsah na Tiktok

Pod labelom Oktogen Music kedysi vydával aj Bio. Člen niekdajšej skupiny Sekta a víťaz posledného ročníka legendárneho Artattack Freestyle Battle už nie je hudobne aktívny tak ako kedysi. Napriek tomu však zostáva na očiach, tentoraz však už nie ako hudobník, ale vďaka zábavným videám na sociálnych sieťach. Má aj vlastný podcast.

Raper pre Refresher prezradil, že hoci sa stále venuje muzike, netrávi ňou toľko času ako kedysi. „Mám napísané nejaké nové veci, ale nie som dostatočne motivovaný dokončiť ich, keďže ten spätný feedback, ktorý vidím na číslach, nie je taký, aký by som chcel. Neláka ma teda do hudby investovať peniaze, ak sa nedostáva k veľa ľuďom. Hudbe, samozrejme, nehovorím posledné slovo, ale človek nevie sedieť na veľa stoličkách. Energiu preto sústredím na videá,“ priblížil Bio pre Refresher s tým, že práve obsahu na sociálne siete sa chcel venovať už dlhšie.

Bio sa dnes venuje tvorbe obsahu na sociálne siete.
Bio sa dnes venuje tvorbe obsahu na sociálne siete. Zdroj: Instagram/@robo_yurichek

Podľa jeho slov na začiatku váhal a obával sa, či to nebude trápne a čo na to povedia ľudia. Nakoniec však zahodil predsudky a pustil sa do toho. „Videá som začal robiť súbežne s tým, ako som si založil Tiktok. Vedel som, že sa na Instagrame z mnohých ľudí rýchlo stali influenceri, a keďže som túto platformu vôbec neživil a nešiel s trendmi, čo som neskôr ľutoval, rozhodol som sa, že Tiktok už nepremeškám. Začal som teda tvoriť videá napríklad o tom, koľko si pýtajú raperi za featy či nejaké humorné správy,“ doplnil Bio s tým, že neskôr začal točiť rôzne formáty, ktoré mali ohlas.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? 6. decembra 2023, 13:00

Dnes na raperovom účte nájdeš viaceré tematické žánre, ako sú napríklad zábava, vzdelávanie či šport. Spomínané videá mu za rok aj pol práce doručili 80-tisíc followerov. „Mám tam dobré čísla. Na niektorých videách napríklad 200- až 600-tisíc videní,“ upresnil.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @robo_yurichek

O tom, že by sa k nemu dostali ľudia na Tiktok vďaka hudbe, Bio pochybuje. Ak áno, tak len veľmi málo z nich. Tvrdí, že je to práve naopak – vďaka Tiktoku mnohí zisťujú, že je aj raper. Na otázku, či nedokáže spomínané dosahy využiť aj na to, aby spropagoval svoju muziku, nedokázal odpovedať jednoznačne.

„Napadlo mi to, jasné, ale treba si uvedomiť, že mnohí moji fanúšikovia z Tiktoku môžu byť úplne mimo tohto žánru. Samozrejme, ak si šikovný a vieš odhadnúť, čo by ich mohlo trápiť, môžeš to využiť aj v rámci hudby. Život ma však naučil nemať očakávania, čiže nebudem predbiehať a maximálne sa nechám len milo prekvapiť, ak to raz vyskúšam a zafunguje to,“ povedal Bio na záver.

Domov
Zdieľať
Diskusia