Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. apríla 2023, 9:30
Čas čítania 3:48
Ema Stanovská

Mesiac sme skladovali burgery zo známych fastfoodov, aby sme zistili, či sa objaví pleseň. Takto nás prekvapil Big Mac

Mesiac sme skladovali burgery zo známych fastfoodov, aby sme zistili, či sa objaví pleseň. Takto nás prekvapil Big Mac
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

K experimentu nás inšpiroval Islanďan, ktorý roky skladoval burger z posledného McDonaldu v krajine. Aj po rokoch vyzeral takmer rovnako. Znamená to, že obsahuje toľko konzervantov?

Keď v roku 2009 zatvorili posledný McDonald’s na Islande, istý Hjörtur Smárason (áno, tak sa niekto naozaj volá) mal tú „česť“ kúpiť si posledný Big Mac v krajine. Islanďan počul, že hamburger z tohto známeho reťazca s rýchlym občerstvením sa nikdy nerozloží. Rozhodol sa ho preto nezjesť a tri roky ho – spolu s hranolkami – skladoval v plastovom vrecku.

Po troch rokoch si všimol, že hamburger sa takmer nezmenil. Smárason médiám povedal, že vyzeral, ako keby ho kúpil predošlý deň. „Ani po rokoch sa v ňom nerozvinula pleseň, pretože tam zrejme nebol dostatok živín pre mikróby,“ skonštatoval neskôr Islanďan.

Muž sa v roku 2012 rozhodol jedlo darovať Islandskému národnému múzeu. Špecialista však napokon rozhodol, že múzeum nemôže uchovávať potraviny. „Myslím, že sa mýlil, pretože tento hamburger sa uchováva sám,“ podotkol s humorom Islanďan. Podľa pracovníkov múzea niektoré hranolky zjedli (odvážni) návštevníci.

Majiteľ burgera však nechcel, aby ho vyhodili do koša, pretože ho – podľa jeho slov – považoval za „predmet veľkej historickej hodnoty“. Big Mac potom putoval do sklenej vitríny v hosteli Snotra House na južnom Islande, kde bol vystavený asi 10 rokov.

Odporúčané
TEST bežných mliečnych čokolád zo supermarketov: ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorá sa najviac oplatí? TEST bežných mliečnych čokolád zo supermarketov: ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorá sa najviac oplatí? 8. mája 2024, 9:30

Záujemcovia mohli dokonca na stránke sledovať živý prenos vitríny (denne mal až 400 000 návštev). Aj po toľkých rokoch od kúpy zdanlivo nezničiteľného jedla vyzeral Big Mac takmer rovnako.

V Refresheri ti prinášame pravidelné články o jedle, gastrotesty a príbehy majiteľov úspešných reštaurácií. Podobný obsah nájdeš pod témou gastropriemysel, ktorú nezabudni sledovať. Prístup k prémiovému obsahu získaš, keď vstúpiš do klubu Refresher+.

Náš experiment „smrdel“

My sme sa tento experiment rozhodli zopakovať, a to hneď s dvomi najznámejšími fastfoodovými burgermi – Big Macom a klasickým Whooperom z Burger Kingu. Oba sa skladbou surovín líšia len minimálne. Na rozdiel od Whoopera obsahuje Big Mac syr a nemá cibuľu. Odlišné sú, samozrejme, aj omáčky, žemle a pôvod či zloženie mäsa. V oboch prípadoch však ide o hovädzie.

Whooper predtým, ako podstúpil skúšku časom.
Whooper predtým, ako podstúpil skúšku časom. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Výsledky experimentu, samozrejme, nie sú jednoznačným ukazovateľom kvality a obsahu konzervantov či iných pridaných látok. Napriek tomu sme sa zo zvedavosti rozhodli porovnať tieto dva burgery a najmä zistiť, či je naozaj možné, že Big Mac ani po mesiaci nechytí pleseň.

Big Mac vyzeral pred experimentom úplne inak.
Big Mac vyzeral pred experimentom úplne inak. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Oba burgery sme kúpili naraz v jeden deň v známom nákupnom centre v Bratislave. Aby sme zopakovali postup Hjörtura Smárasona, krátko po vychladnutí sme ich uložili do uzatvárateľného plastového vrecúška. Mesiac strávili v tmavej zatvorenej skrinke pri izbovej teplote. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135010 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzeral Whooper a ako Big Mac.
  • Ktorá mäsová placka vôbec nechytila pleseň.
  • Na ktorom burgeri vyrástla zvláštna „huba“.
  • Čo nás šokovalo už po týždni experimentu.
  • Čo na takéto experimenty hovorí samotný McDonald’s.
Domov
Zdieľať
Diskusia