Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. apríla 2023, 10:30
Čas čítania 2:00
Dominik Vetrák

RECENZIA: Beef – seriálové prekvapenie roka

RECENZIA: Beef – seriálové prekvapenie roka
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY BEEF
Uložiť Uložené

10 polhodinových epizód ťa namotá na strhujúci dej a úžasne napísané postavy.

Produkčné štúdio A24 je známe svojimi skvelými snímkami ako Lighthouse, Midsommar, Everything, Everywhere, All at Once, The Whale, Uncut Gems a mnohými ďalšími. Robia však aj na seriáloch, ako napríklad Euphoria, Ramy či Irma Vep. Ich najnovší počin Beef sa môže stať ich najlepším seriálom vôbec. Má len 10 častí, ktoré majú okolo pol hodiny, a všetky nájdeš na Netflixe. Seriál je taký návykový, že si ho nakoniec pozrieš za jeden deň. 

Odporúčané
10 najlepších seriálov, ktoré zhltneš za deň či víkend. Taký binge-watch si ešte nezažil 10 najlepších seriálov, ktoré zhltneš za deň či víkend. Taký binge-watch si ešte nezažil 8. apríla 2023, 14:30

Má fantastické tempo, vynikajúce postavy, ktorých dialógy ťa neprestanú baviť ani sekundu, a tvorcovia ťa niekoľkokrát prekvapia dejovými zvratmi. Tie situáciu často eskalujú do nečakaných situácií, až príde deviata epizóda a ty budeš na udalosti na obrazovke pozerať s otvorenými ústami.

Beef je najväčším seriálovým prekvapením tohto roka, ktoré musí vidieť každý divák. Všetkých 10 epizód zrežírovali Hikari a Jake Schreier, pričom dokázali, ako úžasne dokážu budovať napätie a vyskladať príbeh zaujímavým spôsobom, ktorý si diváka sympaticky opantá.

Beef
Zdroj: Netflix

Hlavnými postavami sú Danny (Steven Yeun z The Walking Dead či Nope) a Amy (Ali Wong z Always Be My Baby), ktorí sa spoznajú na ceste. Vytrubujú po sebe na autách, čo vyústi v takzvaný road rage incident, keď Danny začne prenasledovať Amy s úmyslom vydesiť ju za to, že po ňom trúbila.

Tam sa to však nekončí a Danny ju má tak v zuboch, že si ju vyhľadá a vymočí sa jej v kúpeľni na koberec. Situácia takto eskaluje ešte niekoľkokrát, až si títo dvaja ľudia začnú navzájom ničiť život a ubližovať aj ľuďom vo svojom okolí. 

Ich vzťah a ubližovanie si pramení z ich súčasných pocitov a náročnej životnej situácie. Tieto incidenty im len dávajú priestor na to, aby ukázali svoje pravé ja, ktoré je v niektorých situáciách veľmi škaredé. Amy aj Danny sú komplexné postavy a scenáristi ich napísali veľmi kvalitne. Pôsobia autenticky, riešia legitímne problémy, a aj keď na niektoré situácie reagujú prehnane, je to uveriteľné. 

Beef
Zdroj: Netflix

Ich konanie ťa bude držať v napätí a nemom úžase, no tvorcovia ťa zakaždým dokážu ohúriť novým dejovým zvratom a prekvapením. Príbeh má hneď niekoľko vrstiev, od problémového manželstva cez vzájomnú nenávisť dvoch ľudí až po napínavé thrillerové momenty, ktoré vyvrcholia v dokonalej deviatej epizóde, na ktorú budeš hľadieť s otvorenými ústami.

Odporúčané
Kanye West vs. Taylor Swift: kto odštartoval známy „beef“, ako sa skončil a akú rolu v ňom zohrala Kim Kardashian? Kanye West vs. Taylor Swift: kto odštartoval známy „beef“, ako sa skončil a akú rolu v ňom zohrala Kim Kardashian? 29. apríla 2024, 14:30

Vynikajúce dialógy a postavy žijú vďaka rovnako dobrým hercom či už v hlavných, alebo vo vedľajších rolách. Najlepší sú však Steven Yeun a Ali Wong stvárňujúci hlavné postavy. V priebehu seriálu prepínajú medzi humornými scénami na dramatické, emotívne a v závere aj poriadne napínavé. Vytvoria v tebe sympatie voči svojim postavám, hoci obe robia neodpustiteľné veci.

Amy a Danny sa nenávidia na život a na smrť, no zároveň sú si podobní viac, ako by chceli.
Amy a Danny sa nenávidia na život a na smrť, no zároveň sú si podobní viac, ako by chceli. Zdroj: Beef

Beef má aj skvelý výber hudby a niekoľkokrát sa pozastavíš aj nad pekným snímkovaním v podaní šikovných kameramanov. Po fantastickej deviatej časti sme dúfali v trochu iné zakončenie seriálu, no aj tak sme si ho nesmierne užili. Hodnotenie deväť z desiatich nech je jasným odkazom pre každého, kto si platí Netflix, aby seriál určite skúsil. 

P. S. Niektorí diváci ocenia aj nádhernú výpravu pozostávajúci z krásnych umeleckých kúskov a elegantného dizajnu domov či oblečenia hlavných postáv. Okuliare hlavnej postavy Amy by chcela vlastniť asi každá žena.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia