Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. apríla 2023, 10:59
Čas čítania 1:45
Ema Stanovská

Obľúbené bistro Žufaňa opäť otvárajú. Štedré kaše, prívarky a nátierky si budeš môcť vychutnať v známej rekreačnej lokalite

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Bistro a raňajkáreň Žufaňa, ktoré kedysi sídlilo na Dulovom námestí v Bratislave, budeš môcť čoskoro znovu navštíviť. Majiteľky otvárajú bufet na Železnej studničke.

Obľúbené bratislavské bistro Žufaňa, ktoré zaniklo v prvých mesiacoch pandémie covid-19, sa po dlhej dobe opäť vracia. Tentokrát nie do ulíc, ale obľúbenej mestskej rekreačnej lokality, ktorá sa každý víkend plní rodinami s deťmi, športovcami a turistami.

Zakladateľky bistra na sociálnych sieťach oznámili, že nový bufet Žufaňa (alebo „žufet“) otvoria v máji na Partizánskej lúke na Železnej studničke. Toto miesto Bratislavčania využívajú najmä na opekačky, pikniky alebo posedávanie pri pive či kofole. Najnovšie si tak obľúbené domáce pokrmy budú môcť vychutnať priamo uprostred prírody. Spolumajiteľka Kristína pre Refresher objasnila, že zaujímavý objekt získala vďaka výhre v súťaži o prevádzkovateľa, ktorú vyhlásilo mesto Bratislava.

„Celým telom a pohostinskou dušou sa tešíme, keď v máji otvoríme okienko bufetu na Železnej studničke, priamo na Partizánskej lúke. To, ako nás poznáte, len jednoducho prenesieme na nové miesto, priamo do mestských lesov,“ napísali dve tretiny pôvodných zakladateliek Eva a Kristína na Facebooku. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Žufaňa (@zufana_jedlo)

Majiteľky tvrdia, že lokalita ponúka „veľkorysé zázemie“ a hostia sa môžu tešiť na „modernú kuchyňu s baristickým a výčapným pultom“. Žufaňa tak bude konkurovať ďalšiemu obľúbenému bufetu v tejto lokalite, ktorý sa nachádza asi o kilometer ďalej a každý víkend sa pred ním tvorí rad hladných a smädných turistov.

Otvoriť mali v Rači

Za pôvodným konceptom stáli tri kamarátky Evka, Kristína a Janka. Ich víziou bolo vytvoriť na Dulovom námestí v Ružinove „sídliskové bistro“, kam budú môcť miestni vkročiť hoci aj v papučiach. Majiteľky sa snažili vytvoriť si s hosťami priateľský vzťah, vďaka čomu si získali komunitu verných zákazníkov. Napriek tomu, že ani jedna z nich nemala skúsenosti s gastrom, Žufaňu si čoskoro zamilovala celá Bratislava.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Žufaňa (@zufana_jedlo)

Bistro a raňajkáreň v jednom ponúkala „domáce“ klasiky ako polievky, prívarky, paštétové či vajíčkové nátierky, chlebíky vo vajíčku, štedré ovsené a krupicové kaše či koláče. Suroviny nakupovali na trhu, v bioobchodoch a spolupracovali aj so slovenskými mäsovými farmami. Podnik si tým získal veľkú popularitu, pretože nájsť stôl v sobotu ráno bez rezervácie bolo takmer nemožné.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Po tom, čo Žufaňu musel koncom augusta 2020 zatvoriť, majiteľky oznámili, že novú prevádzku plánujú otvoriť v Rači. Hoci robili všetko preto, aby otvorili v októbri toho roku, plán napokon nezrealizovali. Až teraz, po vyše dvoch rokoch, sa vracajú v trochu inej podobe.

Organizujú tu „koláčový polmaratón“

K Železnej studničke majú majiteľky blízko. Každý rok v decembri tu organizujú vianočný charitatívny beh pre občianske združenie Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova. Štartovné je nula eur, bežci musia doniesť len päť kusov vianočných koláčikov, s ktorými sa vzájomne podelia v cieli.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Žufaňa (@zufana_jedlo)

Majiteľky Eva a Kristína medzičasom vytvorili aj knihu Jedlo, v ktorej zmapovali celú sedemročnú cestu v gastronómii. Okrem receptov „pre všežravcov, vegánov aj bezlepkáčov“ kniha obsahuje aj životné príbehy či básne.

Domov
Zdieľať
Diskusia