Otvoriť mali v Rači
Za pôvodným konceptom stáli tri kamarátky Evka, Kristína a Janka. Ich víziou bolo vytvoriť na Dulovom námestí v Ružinove „sídliskové bistro“, kam budú môcť miestni vkročiť hoci aj v papučiach. Majiteľky sa snažili vytvoriť si s hosťami priateľský vzťah, vďaka čomu si získali komunitu verných zákazníkov. Napriek tomu, že ani jedna z nich nemala skúsenosti s gastrom, Žufaňu si čoskoro zamilovala celá Bratislava.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Bistro a raňajkáreň v jednom ponúkala „domáce“ klasiky ako polievky, prívarky, paštétové či vajíčkové nátierky, chlebíky vo vajíčku, štedré ovsené a krupicové kaše či koláče. Suroviny nakupovali na trhu, v bioobchodoch a spolupracovali aj so slovenskými mäsovými farmami. Podnik si tým získal veľkú popularitu, pretože nájsť stôl v sobotu ráno bez rezervácie bolo takmer nemožné.
Po tom, čo Žufaňu musel koncom augusta 2020 zatvoriť, majiteľky oznámili, že novú prevádzku plánujú otvoriť v Rači. Hoci robili všetko preto, aby otvorili v októbri toho roku, plán napokon nezrealizovali. Až teraz, po vyše dvoch rokoch, sa vracajú v trochu inej podobe.
Organizujú tu „koláčový polmaratón“
K Železnej studničke majú majiteľky blízko. Každý rok v decembri tu organizujú vianočný charitatívny beh pre občianske združenie Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova. Štartovné je nula eur, bežci musia doniesť len päť kusov vianočných koláčikov, s ktorými sa vzájomne podelia v cieli.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Majiteľky Eva a Kristína medzičasom vytvorili aj knihu Jedlo, v ktorej zmapovali celú sedemročnú cestu v gastronómii. Okrem receptov „pre všežravcov, vegánov aj bezlepkáčov“ kniha obsahuje aj životné príbehy či básne.