Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2023 o 9:40
Čas čítania 6:54
Ivan Koribanič

Hokejový supertalent Nela Lopušanová: Ženským hokejom sa nedá živiť ani v USA, baby tam musia popri športe aj pracovať

Hokejový supertalent Nela Lopušanová: Ženským hokejom sa nedá živiť ani v USA, baby tam musia popri športe aj pracovať
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič
ŠPORT HOKEJ NELA LOPUŠANOVÁ SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Hoci má iba 15 rokov, ciele má vytýčené jasne. Slovenka Nela čochvíľa opustí teplo domova a slovenský ľad, aby začala novú životnú etapu v USA.

Nela Lopušanová je mladá, 15-ročná rodáčka zo Žiliny. Hoci sa jej obdivuhodné výkony dostali do širšieho povedomia až počas uplynulých majstrovstiev sveta, hokeju sa venuje od malička.

Vyrastá v športovej rodine, jej straší brat je takisto hokejista. Svoje nedávne narodeniny oslávila na ľade. Hoci skončila s tvárou od šľahačky, predtým stihla Košiciam nastrieľať 10 gólov a na ďalších 9 prihrať. Neline bezkonkurenčné výkony nezostali bez povšimnutia ani za morom, kde o nej napísal prestížny The New York Times. Nelu označil za hokejový fenomén a jednu z najlepších mladých hokejistiek sveta s dodatkom, že toto meno si máme zapamätať.

My sme sa s Nelou stretli, aby sme sa porozprávali o hokeji, živote a plánoch v ňom. Ak sa ti rozhovor bude páčiť, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Nielenže podporíš tvorbu kvalitného obsahu, ale získaš aj neobmedzený prístup k všetkým článkom.

Nela lopusanova
Zdroj: IIHF

Je piatok večer, my sedíme u teba v izbe. Ja som bol v 15 rokoch v piatok večer pravdepodobne kdesi v meste s kamarátmi a s drinkom v ruke. Prečo takto nevidíme aj teba?

Už v takom mladom veku? (smiech) Ja som ten typ, ktorý má svoje ciele a ide si za nimi. Pravidelne trénujem, aj dnes som ho mala pomerne neskoro, preto mám čas až teraz.

Takže hoci ti vyjde čas, piatok spojený s kamarátmi a mestom ti nehrozí.

Nikdy. Ja veľmi von nechodím ani cez týždeň, ani cez víkendy.

Z čoho to vyplýva? Z povahy?

Hej, ja som introvert, čiže tieto aktivity nevyhľadávam.

Tvoji rovesníci riešia napríklad prvé vzťahy, čo budú robiť, keď po škole zhodia tašku na posteľ, a čo si pozrú večer. Ako to máš ty?

Po škole a po tréningu, keď prídem domov, si buď niečo pozriem, alebo iným spôsobom oddýchnem. Potom idem sama von buď na korčule, alebo si zahrať hokej. Počas večerov sa učím do školy. A to je môj celý život, takto idem dookola. (smiech)

Vyhovuje ti teda viac rutina...

Musím povedať, že mi to niekedy lezie na nervy. Našťastie sa tie dni niekedy obmieňajú, že tréning mám buď ráno, alebo poobede. Závisí aj od toho, či mám napríklad suchý tréning. A škola, tá je stále rovnaká.

Odporúčané
Slovenka o mínusoch života v Egypte: Verejné pláže sú plné odpadu a túlavých psov, za vodu však platíme euro mesačne (Rozhovor) Slovenka o mínusoch života v Egypte: Verejné pláže sú plné odpadu a túlavých psov, za vodu však platíme euro mesačne (Rozhovor) 7. júla 2024 o 9:30

Ženský hokej je na Slovensku stále do istej miery v úzadí, hoci jeho popularita postupne narastá. Žena v hokeji predstavuje aj napriek tomu pre mnohých ľudí akýsi „wow efekt“. Vnímaš to podobne? 

Určite aj ženy vedia hrať hokej. Ja by som hlavne chcela, aby sa ženský hokej dostal do popredia, o čo sa snažím aj ja. Pretože u nás na Slovensku nemáme také dobré podmienky ako v zahraničí. Aj to nám chýba, aby sme dokázali hrať vyrovnaný hokej.

Má ženský hokej na Slovensku tendenciu napredovať?

Čo som počula, tak sú plány, aby sa to u nás rozvíjalo. Ale bude to ešte určite dlhá cesta, niekoľko rokov. Verím, že raz na tom budeme so zahraničím rovnako a hádam aj lepšie.

Práve okolo 15. roku života stoja ľudia pred prvým vážnejším rozhodnutím. Je potrebné zamyslieť sa, kam ďalej, aké povolanie ma pravdepodobne bude napĺňať a tomu prispôsobiť výber strednej školy. Úprimne, ja som bol celkom stratený, nevedel som, čo presne chcem. Prežívaš čosi podobné aj ty? Od ďalšej sezóny máš možnosť hrať v USA. Si presvedčená o hokeji?

Ja som na tom rovnako ako ty. Tiež presne neviem, čo chcem robiť v budúcnosti. Ale čo viem povedať, je, že idem do Ameriky, kde budem študovať na strednej škole. Potom by som chcela ísť na univerzitu. Uvidím, ako sa to bude vyvíjať. Raz, niekedy v budúcnosti, po mojej hokejovej kariére by som chcela zostať pri športe. Či už pri hokeji, alebo pokojne aj pri iných športoch. Napríklad ako trénerka alebo pomáhať mladým babám a chalanom v rozvoji tu na Slovensku.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pred akým životným rozhodnutím stojí Nela Lopušanová.
  • Ako vyzerá Nelina situácia okolo USA.
  • Aký je jej životný cieľ.
  • Čím sa riadi pri sebaprezentácii mimo ľadu.
  • Ako vyzerá Nelino voľno a povinnosti.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133637 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia