Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2023, 18:14
Čas čítania 1:27
Denisa Šútorová

Kabelka the Stam od Marca Jacobsa je oslavou módy Y2K. V novej kampani pózuje Paris Hilton aj Ashanti

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Kedysi ju nosila Riri aj Beyoncé, dnes s ňou pózuje Ashanti aj Paris Hilton. Staronový hit od Marca Jacobsa dokazuje, že Y2K móda neprestáva udávať trendy. Menšiu veľkosť kúpiš už za 1 049,23 eura.

Niet pochýb o tom, že móda zo začiatku milénia a jej najväčšie trendy sú späť. K Tiktoku a svetovým prehliadkovým mólam sa teraz pridáva aj dizajnér Marc Jacobs. V najnovšej kampani jar/leto 2023 sa totiž rozhodol oprášiť svoj ikonický model kabelky the Stam, s ktorou si zapózovali Paris Hilton, Ashanti, Ashlee Simpson, Selma Blair aj Jessica Stam. Y2K nostalgia je tak na svete!

V najnovšej kampani Marca Jacobsa si s kultovou kabelkou the Stam zapózovala aj Paris Hilton.
V najnovšej kampani Marca Jacobsa si s kultovou kabelkou the Stam zapózovala aj Paris Hilton. Zdroj: Marc Jacobs

Ako uvádza portál TZR, masívna a priestranná kožená kabelka, ktorej dominuje prešívanie z oboch strán, debutovala na jesennej módnej prehliadke Marca Jacobsa ešte v roku 2005. Svoj názov dostala po supermodelke Jessice Stam a po jej uvedení na trh bolo ťažké nájsť celebritu, ktorá by ju nemala v šatníku. Milovali ju Beyoncé, Paris aj Nicki Hiltonové, Lindsay Lohan, Rihanna, ale aj herečky Emma Roberts či Ashley Tisdale. 

Krycí názov „the Stam“ bol preto aj „kabelka elity“. Svoj hype stratila až v roku 2013. O dekádu neskôr dnes vstáva z popola, pričom jej dnešná verzia pôsobí celkom totožne ako tá pôvodná.

Ikonická the Stam kabelka bola pomenovaná po Jessice Stam.
Ikonická the Stam kabelka bola pomenovaná po Jessice Stam. Zdroj: Marc Jacobs

 

The Stam z tohtoročnej kampane má takmer identické línie, typickú kovovú retiazku aj odnímateľný ramenný popruh. Zakúpiť si ju môžeš hneď v troch farbách – biela, čierna, ružová, a v dvoch rôznych veľkostiach – klasická, za ktorú zaplatíš 1 495 dolárov (1 576,48 eura), a malá za 995 dolárov (1 049,23 eura).

Marc Jacobs vedel, že ikonický model, ktorý kedysi spôsoboval ošiaľ, si zaslúži veľkolepý návrat. V kampani, ktorú fotila Harley Weir a styloval Alastair McKimm, už ako sme spomínali, nemohla chýbať ani samotná Jessica Stam. Tá si s čiernym modelom kabelky zapózovala v pompéznej róbe, bielych rukavičkách a luxusných náušniciach.

Najdramatickejšie zábery z kampane Marca Jacobsa patria Ashanti. The Stam sa dá nosiť k luxusnej róbe, ale aj k streetwearovým modelom.
Najdramatickejšie zábery z kampane Marca Jacobsa patria Ashanti. The Stam sa dá nosiť k luxusnej róbe, ale aj k streetwearovým modelom. Zdroj: Marc Jacobs

S bielou Stam kabelkou zase o čosi odvážnejšie pózujú Paris Hilton a Ashlee Simpson, kým azda najdramatickejšie fotky patria Ashanti. K čiernej „Jacobske“ jej stylisti zladili extravagantné platformy, kožené rukavičky aj čierny komplet. Nová kampaň je dôkazom toho, že the Stam sa dá stále nosiť k streetwearovému outfitu rovnako skvele, ako aj k luxusným večerným šatám.

Tento staronový hit je tretím prírastkom do Jacobsovej špeciálnej archívnej kolekcie (M)Archives collection, ktorej súčasťou sú nadčasové doplnky. Kým pri niektorých Y2K trendoch si želáme, aby zostali v archívoch histórie, novinka Marca Jacobsa sa nám celkom pozdáva. Čo na ňu hovoríš ty, nám môžeš povedať v ankete nižšie.

Anketa:
Páči sa ti staronový hit Marca Jacobsa?
Y2K trendy by mali zostať v minulosti...
Milujem ju!
Y2K trendy by mali zostať v minulosti...
40 %
Milujem ju!
60 %
Domov
Zdieľať
Diskusia