Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. februára 2023, 9:30
Čas čítania 4:57
Tímea Krauszová

Čumel na mňa, chcel ísť za mnou do sprchy. Aj Slovenky zažívajú obťažovanie vo fitku, musia preň meniť oblečenie aj plán

REFRESHER FITNES SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Mužov označujú za divných alebo za úchylákov a z videí sa stal na Tiktoku už trend. Hovorili sme aj so Slovenkami, ktoré sa s obťažovaním v posilňovni stretli.

Alžbeta sa cvičeniu venuje zhruba rok. Vraví, že na nepríjemné pohľady si už zvykla, no naozaj jej prekážajú oplzlé komentáre, narážky a návrhy. Dostáva ich opakovane. „Ponúkali mi už odvoz domov (ku mne alebo aj k nim), kardio v posteli alebo že prídu za mnou do ženských spŕch.“

Pre svoju vlastnú ochranu nás požiadala o anonymitu, redakcia jej identitu pozná. Obťažovanie zažívala tak často, že dnes už chodí do posilky s bratom. Až prítomnosť iného muža vyvolala dostatočný rešpekt, aby nevyžiadanú pozornosť od mužov v miestnosti nedostávala.

„Presne preto nechodím ani ja do fitka, radšej cvičím doma!“ reagujú na mnohé podobné príbehy ženy na internete. Na Tiktoku ich bez námahy nájdeš tisíce. Ide o videá s označením #GymCreep. Nahrávajú ich zväčša ženy, ktoré vo fitnescentrách zažili nepríjemné pohľady alebo nejakú formu obťažovania. Videí každý deň pribúda, ide o rastúci trend, ktorý ukazuje, že fitnescentrá ešte stále nie sú pre ženy úplne bezpečné.

Pocit nebezpečia, nepohodlné pohľady a otravné ponuky

Označenie „čudák“ zvyčajne schytajú muži, ktorých sa ženám podarilo natočiť na video. Zvyčajne na ženy počas cvičenia uprene pozerajú, k „čumeniu“ sa v niektorých prípadoch pridáva aj zvláštne prenasledovanie v rámci priestoru. Kamkoľvek ide žena, ide aj muž bez ohľadu na to, čo precvičuje.

Viaceré videá zdieľané na sociálnej sieti Tiktok dokonca ukazujú, ako muži tieto ženy oslovia: niekedy im chcú s činkami pomôcť, no nepýtajú si súhlas, inokedy sa naschvál pridajú k cvikom v ich okolí, hoci je zvyšok fitnescentra prázdny.

@jennadubowy How NOT to approach a girl at the gym 😐 #gymtok ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Alžbeta pochádza z malého slovenského mesta. Vraví, že nemá problémy so slušnými rozhovormi s mužmi v posilňovni. „Mám celkom rada, keď sa mám o cvičení s kým porozprávať. Vymeniť si skúsenosti alebo s niečím si navzájom poradiť.“ Avšak to, čo nám opísala, vykazuje známky obťažovania.

Odporúčané
Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur 16. februára 2024, 9:30

Slušné debaty často eskalovali do oplzlých rečí. Navrhli jej kardio v posteli, chceli sa k nej pridať v sprche. Všetky podobné návrhy odmietala, no nie vždy to muži pochopili alebo rešpektovali na prvú.

„Pamätám si prípad, keď som viackrát musela zopakovať, že o jeho ponuku nestojím. Vždy poviem, že mám frajera, hoci nemám, no niektorých to neodradí. Keď ma ďalej presviedčal, povedala som rázne nie a odišla som od neho preč.“ Rázne nie, fyzicky odísť z miesta ohrozenia, aj tak vyzerá dobre zvládnutá sebaobrana. Sú to zručnosti, ktoré si osvojila, pretože zažíva nepríjemné situácie často.

Jeden jej dá pokoj, no nájde sa ďalší, ktorý to skúša podobnou cestou. Dospelo to do štádia, že sama už nechce cvičiť a snaží sa chodiť s bratom.

Dlhé pohľady a očumovanie, to už je klasika, povedala nám Michaela, ktorá chodí cvičiť do jedného z bratislavských fitnescentier. Pre jej ochranu pri ďalších tréningoch neuvádzame ani jej meno celé. Niekedy sa muži poza jej chrbát o nej rozprávajú: komentujú jej zadok alebo to, čo má oblečené. „Som z toho veľmi nesvoja, neviem sa poriadne sústrediť na svoj tréning. Je to nepríjemné, nedávno som aj preto zmenila fitko,“ rozpráva.

Medzi nepríjemné skúsenosti radí aj nevyžiadané rady o tom, ako cvičiť. „Rovno mi povedal, že mi to ukáže, hoci som nemala záujem ani chuť na rady,“ hovorí a dodáva, že keby sa muž opýtal inak, dal jej na výber a dbal na to, že počká na jej súhlas, vnímala by to pozitívnejšie. Mnohé pokusy o kontakt jej prekážajú preto, že do posilňovne ide jednoducho len cvičiť a nie zoznamovať sa.

Ak fitko nemá ladies zónu, ženy musia zmeniť svoje správanie, aby boli v bezpečí

Zdá sa, že tému citlivo vnímajú aj fitnescentrá na Slovensku. Niektoré z nich sa snažia vytvoriť bezpečný priestor pre ženy tak, že ho od hlavnej časti fitka úplne oddelia. Vznikajú tzv. ladies zóny alebo zóny len pre ženy. Funguje to tak napriek v sieti fitnescentier Fit up!

Odporúčané
Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024 Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024 25. januára 2024, 13:00

„Každého nového klienta oboznámime s tým, že máme ladies zónu. Mnoho žien to veľmi ocení, vždy sa potešia a myslím, že túto možnosť vnímajú aj ako konkurenčnú výhodu,“ vyjadrila sa pre Refresher Nicole Kmeťková, PR manažérka a manažérka pobočky Ružinov.

Tieto zóny sú vybavené tak, aby sa tam dal odcvičiť silový tréning aj kardiotréning, aspoň pre väčšinu žien určite. „Ak niekomu náhodou chýba nejaké tréningové náradie či pomôcka, môže vyjsť napríklad do cross up zóny, kde nájde olympijské tyče, kettlebelly, jednoručky aj ťažšie kotúče. Táto zóna je vzdialená kúsok od ladies zóny.“

Kmeťková vraví, že zatiaľ neevidujú žiadne hlásenie o obťažovaní. Ak by však k takej situácii došlo, situáciu by s dotyčnou osobou riešili. Najskôr by išlo o napomenutie, po ďalších sťažnostiach by siahli aj po ráznejších riešeniach. 

Ak však fitnescentrum ženskú zónu nemá, stáva sa, že klientky menia svoj výzor či správanie, len aby sa vyhli obťažovaniu. 

Michaela napríklad zvažuje, kedy pôjde do fitka, aj to, čo si na seba oblečie. Aj Alžbeta sa snaží chodiť v čase, keď je tam najmenej ľudí, a miesto pohodlných krátkych topov nosí nadrozmerné tričká, ktoré ju viac zakryjú.

Obe vravia, že príprava na cvičenie sa začína už doma a musia zvažovať, čo urobiť, aby minimalizovali šancu nepríjemného kontaktu. „Najviac mi vadí, že muži nemusia premýšľať a riadiť sa tým, že koľko ľudí tam bude, nemusia riešiť, že si oblečú niečo škaredé a veľké len preto, aby sa nikto nič nepýtal,“ vraví Alžbeta.

Ako obťažovanie ovplyvňuje ženy podľa prieskumu firmy Run Repeat:
– 25,65 % žien pre zlú skúsenosť prestalo do fitka chodiť alebo zmenilo fitnescentrum;
– 30,13 % úplne zmenilo svoju rutinu alebo sa snaží vyhýbať niektorým zónam v posilňovni;
– 20,19 % sa po negatívnej skúsenosti začalo obliekať inak.

Fitko ako filmové štúdio?

Prípady sexuálneho obťažovania vo fitkách ukazujú na chýbajúcu vzťahovú a sexuálnu výchovu. Práve tá podľa dostupných dát dokáže ľudí naučiť, ako rešpektovať hranice druhého človeka a ako ho v prípade záujmu osloviť bez obťažovania a bez toho, aby sme ho vystrašili. Ľudia, ktorí ju absolvovali, sú tolerantnejší, rešpektujú hranice iných ľudí a lepšie sa vedia v prípade potreby aj brániť.

Odporúčané
Populárne fitnescentrum otvára novú pobočku v Lamači: ponúka jedinečné stroje na cvičenie, ktoré nikde inde nenájdete Populárne fitnescentrum otvára novú pobočku v Lamači: ponúka jedinečné stroje na cvičenie, ktoré nikde inde nenájdete 8. decembra 2023, 11:00

Vedie aj k rozoznávaniu toho, či máme alebo nemáme súhlas druhej osoby. Súhlas na erotické návrhy, súhlas na narážky o jej tele, súhlas na to, aby sa nás niekto dotkol alebo nás začal poučovať, ak sme ho o to nepožiadali. 

Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré mužov na videách na Tiktoku bránia. Keďže ide len o niekoľkosekundové zábery, nie je jasné, do akej miery hovoríme naozaj o „čudákovi“. Ľudia argumentujú, že pozerať sa nie je nič zlé a že v skutočnosti nikto nikoho neobťažoval. Na Tiktoku pribúda reakčných videí na túto tému, v ktorých ľudia okrem iného ženám vyčítajú, že zo seba robia obete aj v prípadoch, keď nimi neboli.

Okrem toho muži s natáčaním zrejme nesúhlasili a čoraz viac ľudí hovorí, že už si nemôžu ani zacvičiť bez toho, aby ich niekto nenatočil a nezverejnil to online. Paradoxne niektorých môže od návštevy fitka odradiť práve aj šanca, že budú nechtiac v pozadí niekoho vlogu. Nemusí ísť pritom o ľudí, ktorí sa správajú obťažujúco.

No pre ženy, ktoré zažili nechcené pohľady, dotyky či návrhy, je to otázka bezpečnosti a nie otázka cielených útokov na nič netušiacich mužov. Záznam ako dôkaz o nepríjemnej situácii si robia aj preto, lebo dáta opakovane ukazujú, že obetiam obťažovania a násilia ľudia jednoducho neveria.

Domov
Zdieľať
Diskusia