Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2023, 11:30
Čas čítania 1:00
Martin Mičuda

Úplne nová Mazda CX-90 je doposiaľ najväčší model značky, ktorý má 7 miest a 3,3-litrový šesťvalec pod kapotou

Úplne nová Mazda CX-90 je doposiaľ najväčší model značky, ktorý má 7 miest a 3,3-litrový šesťvalec pod kapotou
Zdroj: Mazda
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MAZDA
Uložiť Uložené

Vlajkové SUV od Mazdy má radový šesťvalec.

Počas posledných rokov Mazda predstavila viacero úplne nových SUV. K nim sa najnovšie pridáva historicky najväčší model značky, a to 7-miestne CX-90. Nový model vychádza z technickej stránky z menšieho CX-60, s ktorým má spoločnú platformu i koncepciu pohonu. Ba čo viac, pri pohľade spredu sú si oba modely veľmi podobné aj z vizuálnej stránky.

Odporúčané
Prevetrali sme nádhernú Mazdu s revolučným motorom. Má benzínový dvojliter naozaj naftovú spotrebu? Prevetrali sme nádhernú Mazdu s revolučným motorom. Má benzínový dvojliter naozaj naftovú spotrebu? 24. septembra 2021, 9:30

Novinka je však predsa len o niečo širšia, no predovšetkým dlhšia. Samotná karoséria je viac našponovaná smerom vzad, kde je aj úplne iný profil okien i zadný stĺpik. Koncové svetlá sú podobné, v detailoch sa však CX-90 líši. To, aký veľký má kufor, zatiaľ nevieme, pretože Mazda neprezradila všetky informácie. Mazda CX-90 cieli na americký trh, do Európy sa pravdepodobne nedostane.

Mazda, CX-90,
Zdroj: Mazda

Podľa vzoru CX-60 dostala novinka luxusný interiér, ktorý kombinuje dve 12,3" obrazovky, Japonci sa však stále držia aj koncepcie palubnej dosky s fyzickými ovládacími prvkami. Súčasťou štandardnej výbavy je dvojzónová klimatizácia, navigácia, podpora Apple CarPlay/Android Auto a veľa asistenčných systémov. Prednosťou CX-90 je 7-miestna konfigurácia, ktorá má zaručiť viac priestoru a lepšiu variabilitu než niekdajšie CX-9.

Odporúčané
Nový Hyundai Tucson je na ceste neprehliadnuteľný, zisťovali sme však, aký je pod povrchom Nový Hyundai Tucson je na ceste neprehliadnuteľný, zisťovali sme však, aký je pod povrchom 10. júla 2021, 9:30

Najzaujímavejšie je to pod kapotou. Veľké SUV má síce pohon oboch náprav, ale koncepčne je prioritný pohon zadných kolies, čím má Mazda opäť bližšie k prémiovému segmentu. Ba čo viac, pod kapotou sa môže nachádzať 3,3-litrový radový šesťvalec s mild-hybridnou technológiou a výkonom až 253 kW/344 koní a 500 Nm. Ako základ však poslúži 2,5-litrový štvorvalec v plug-in hybridnej podobe, kde výkon sústavy dosahuje 241 kW/328 koní a 500 Nm. V oboch prípadoch má prenos sily na starosti 8-stupňová automatická prevodovka.

Mazda, CX-90,Mazda, CX-90,Mazda, CX-90,Mazda, CX-90,
Zobraziť galériu
(17)
Domov
Zdieľať
Diskusia