Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022 o 19:30
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Mazda ide opäť proti prúdu. Úplne nové CX-60 má zadný pohon, šesťvalec pod kapotou a kúpiš ho aj u nás

Mazda ide opäť proti prúdu. Úplne nové CX-60 má zadný pohon, šesťvalec pod kapotou a kúpiš ho aj u nás
Zdroj: Mazda
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MAZDA
Uložiť Uložené

Najväčšie SUV pre európsky trh prekvapuje svojou technickou koncepciou.

Japonský výrobca už pred niekoľkými rokmi ohlásil prípravu modelu so zadným pohonom a šesťvalcom pod kapotou. Už vtedy to znelo ako ambiciózny projekt, najmä v čase trendu zmenšovania motorov.

Odporúčané
Prevetrali sme nádhernú Mazdu s revolučným motorom. Má benzínový dvojliter naozaj naftovú spotrebu? Prevetrali sme nádhernú Mazdu s revolučným motorom. Má benzínový dvojliter naozaj naftovú spotrebu? 24. septembra 2021 o 9:30

Síce pôvodné správy hovorili o tom, že spomínanú koncepciu dostane nová Mazda 6 (nie je vylúčené, že sa tak časom stane), nakoniec s ňou prichádza úplne nový model CX-60. Ide o SUV s majestátnou prednou kapotou a dĺžkou 4,7 metra, čím novinka zastúpi najväčšie SUV na európskom trhu. CX-60 je totiž určené aj pre Európu. Z vizuálnej stránky sa nesie najmä v duchu menšieho modelu CX-5, to najzásadnejšie sa však skrýva pod povrchom.

Mazda, CX-60,
Zdroj: Mazda

Základnou motorizáciou je plug-in hybrid, ktorý kombinuje 2,5-litrový benzínový štvorvalec a elektromotor so systémovým výkonom až 241 kW/328 koní a 500 Nm. Je to teda vôbec najvýkonnejšia Mazda v súčasnom portfóliu. Vďaka batérii s kapacitou 17,8 kWh je pritom možné na čisto elektrický pohon absolvovať 67 kilometrov. Z pokoja na 100 km/h dokáže akcelerovať za 5,8 sekundy, za čo vďačí aj pohonu oboch náprav.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022 o 9:30

Automobilka pripravila aj nové šesťvalcové motory. Naftový 3,3-litrový radový motor je skombinovaný s 8-stupňovou automatickou prevodovkou a v základe má výhradne zadný pohon. Za príplatok, samozrejme, nebude chýbať ani pohon oboch náprav. Šesťvalcový motor sa však dostane na trh o čosi neskôr než plug-in hybrid, preto zatiaľ nepoznáme presné výkonnostné parametre. Okrem toho Mazda spomína aj benzínový šesťvalec, ten sa však na našom trhu neukáže.

 
Za zmienku stojí aj luxusný interiér, ktorý dostal až dve 12” obrazovky – digitálne budíky pred vodičom a centrálny displej infotainmentu. Súčasťou už štandardnej výbavy je 2-zónová klimatizácia, navigácia, podpora Apple CarPlay/Android Auto či viacero asistenčných systémov. Základná cena za plug-in hybridnú verziu na našom trhu je necelých 49 000 €. Na cenu za šesťvalec si musíme ešte počkať.

Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia