Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. februára 2023, 16:30
Čas čítania 6:25
Ema Stanovská

Všetko o mäse: Najzdravšie ťa možno prekvapí. V čom je morčacie lepšie ako kuracie a ktorá časť bravčového je chudá?

Všetko o mäse: Najzdravšie ťa možno prekvapí. V čom je morčacie lepšie ako kuracie a ktorá časť bravčového je chudá?
Zdroj: Unsplash.com
GASTRO GASTROPRIEMYSEL MÄSO ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Sviečková na smotane s knedľou sa v skutočnosti nepripravuje z pravej sviečkovej a chudnúť môžeš aj na bravčovom mäse. Toto by si mal vedieť o najpoužívanejších častiach mäsa.

Vedel si, že niektoré časti bravčového mäsa môžu byť rovnako zdravé ako kuracie prsia? A že sviečková na smotane sa v skutočnosti nepripravuje zo sviečkovej? Ak si už niekedy bezradne hľadel do mraziaceho boxu a premýšľal, čo vlastne urobíš s tým akciovým bravčovým karé a či sa ti za to tvoje telo vôbec poďakuje, tento článok je napísaný presne pre teba.

Prinášame ti prehľad najčastejšie využívaných častí bravčového, morčacieho, hovädzieho a kuracieho mäsa. Pri určovaní výživových hodnôt sme sa riadili kalorickými tabuľkami a najväčšou celosvetovo uznávanou výživovou databázou Nutritionix.

Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné.
Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné. Zdroj: Unsplash.com

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavosti zo sveta gastronómie. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému Gastropriemysel. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.

Bravčové mäso 

Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné. Bravčové mäso patrí medzi tie s najvyšším obsahom tuku, ale zároveň obsahuje aj veľkú dávku vitamínu B12, draslíka, železa, horčíka a zinku. Už 85 gramov chudého bravčového mäsa ti pokryje viac ako tretinu dennej spotreby tiamínu, niacínu, selénu a vitamínu B6, ktoré sú nevyhnutné na normálne fungovanie tela, píše odborníčka pre Washington Post. Mäso ošípanej obsahuje aj lahodné a zdravé časti, ktoré nie sú o nič horšie ako kuracie prsia.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Bravčová sviečkovica (názov je odvodený od tvaru mäsa, ktorý pripomína sviečku) je najchudšia a najkvalitnejšia časť ošípanej. Častejšie sa stretneš s hovorovým názvom panenka. Na 100 gramov obsahuje len niečo vyše 5 gramov tuku a 20 gramov bielkovín. Na porovnanie, jedna vanička plnotučného tvarohu obsahuje v priemere 25 gramov bielkovín a 9,5 gramu tuku. Sviečkovica má takisto veľa železa, fosforu, horčíka, vápnika, draslíka a vitamínov B, C a A.

Keďže panenka nemá veľa tuku, pripravuje sa veľmi krátko – skús ju napríklad zabaliť do slaniny, narýchlo orestovať na panvici a potom dať na pár minúť dopiecť v rúre. Po tepelnej úprave ju nechaj chvíľu odpočúvať, aby sa v mäse udržala vlhkosť.

Panenka je jedno z najjemnejších a najchudších mias.
Panenka je jedno z najjemnejších a najchudších mias. Zdroj: Unsplash.com

Bravčové pliecko patrí medzi stredne tučné (14,2 g tuku/100 g) a najuniverzálnejšie časti bravčového mäsa. Má veľa bielkovín (21 g/100 g). Na rozdiel od panenky je toto mäso ideálne na pomalé pečenie. Skvele sa hodí na prípravu trhaného bravčového – šéfkuchár Jamie Oliver radí, že najjednoduchšie je zabaliť túto časť mäsa do dvojitej vrstvy alobalu (aby sa v ňom udržala vlhkosť), vložiť do rúry vyhriatej na 150 °C a piecť 4 až 5 hodín alebo dovtedy, kým sa nebude rozplývať v ústach. 

Vo všeobecnosti platí, že mäso s nižším obsahom tuku obsahuje aj viac bielkovín. Najviac tuku má červené mäso a tmavé mäso z hydiny (stehná). Najmenej kalórií majú hydinové prsia a bravčová panenka.

Krkovička obsahuje od 10 do 15 percent tuku (25 g/100 g), čiže patrí medzi najtučnejšie (a teda aj najchutnejšie) časti bravčového mäsa. V porovnaní s plieckom a so sviečkovou má asi o 5 gramov bielkovín menej. Ide o mäso z hornej strany chrbta – od šije po prednú chrbtovú časť. Keďže je pomerne lacná a jednoduchá na prípravu, krkovička je jedna z najpoužívanejších častí ošípanej. Väčšinou sa z nej pripravujú rezne, opeká sa na panvici, ale aj pečie v celku, griluje či údi. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129748 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom je morčacie mäso lepšie ako kuracie a ktoré z nich má viac bielkovín.
  • Z akého mäsa urobíš skvelé rezne či známy cordon bleu.
  • Ktoré kúsky hovädzieho, morčacieho a kuracieho majú najviac bielkovín.
  • Ktoré časti mäsa môžeš pri zlej tepelnej úprave ľahko vysušiť.
  • Ktorá časť mäsa sa najlepšie hodí na prípravu ázijských pokrmov.
Domov
Zdieľať
Diskusia