Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
2. februára 2023 o 16:30
Čas čítania 6:25
Ema Stanovská

Všetko o mäse: Najzdravšie ťa možno prekvapí. V čom je morčacie lepšie ako kuracie a ktorá časť bravčového je chudá?

Všetko o mäse: Najzdravšie ťa možno prekvapí. V čom je morčacie lepšie ako kuracie a ktorá časť bravčového je chudá?
Zdroj: Unsplash.com
GASTRO GASTROPRIEMYSEL MÄSO ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Sviečková na smotane s knedľou sa v skutočnosti nepripravuje z pravej sviečkovej a chudnúť môžeš aj na bravčovom mäse. Toto by si mal vedieť o najpoužívanejších častiach mäsa.

Vedel si, že niektoré časti bravčového mäsa môžu byť rovnako zdravé ako kuracie prsia? A že sviečková na smotane sa v skutočnosti nepripravuje zo sviečkovej? Ak si už niekedy bezradne hľadel do mraziaceho boxu a premýšľal, čo vlastne urobíš s tým akciovým bravčovým karé a či sa ti za to tvoje telo vôbec poďakuje, tento článok je napísaný presne pre teba.

Prinášame ti prehľad najčastejšie využívaných častí bravčového, morčacieho, hovädzieho a kuracieho mäsa. Pri určovaní výživových hodnôt sme sa riadili kalorickými tabuľkami a najväčšou celosvetovo uznávanou výživovou databázou Nutritionix.

Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné.
Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné. Zdroj: Unsplash.com

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavosti zo sveta gastronómie. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému Gastropriemysel. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.

Bravčové mäso 

Nie každé červené mäso musí byť „zlé“, vysoko kalorické či tučné. Bravčové mäso patrí medzi tie s najvyšším obsahom tuku, ale zároveň obsahuje aj veľkú dávku vitamínu B12, draslíka, železa, horčíka a zinku. Už 85 gramov chudého bravčového mäsa ti pokryje viac ako tretinu dennej spotreby tiamínu, niacínu, selénu a vitamínu B6, ktoré sú nevyhnutné na normálne fungovanie tela, píše odborníčka pre Washington Post. Mäso ošípanej obsahuje aj lahodné a zdravé časti, ktoré nie sú o nič horšie ako kuracie prsia.

Odporúčané
„Komunitný stôl je alfa omega tohto miesta,“ hovorí majiteľ OMA. Chcel vytvoriť miesto, kde môže hostiť ľudí „Komunitný stôl je alfa omega tohto miesta,“ hovorí majiteľ OMA. Chcel vytvoriť miesto, kde môže hostiť ľudí 31. júla 2025 o 11:00

Bravčová sviečkovica (názov je odvodený od tvaru mäsa, ktorý pripomína sviečku) je najchudšia a najkvalitnejšia časť ošípanej. Častejšie sa stretneš s hovorovým názvom panenka. Na 100 gramov obsahuje len niečo vyše 5 gramov tuku a 20 gramov bielkovín. Na porovnanie, jedna vanička plnotučného tvarohu obsahuje v priemere 25 gramov bielkovín a 9,5 gramu tuku. Sviečkovica má takisto veľa železa, fosforu, horčíka, vápnika, draslíka a vitamínov B, C a A.

Keďže panenka nemá veľa tuku, pripravuje sa veľmi krátko – skús ju napríklad zabaliť do slaniny, narýchlo orestovať na panvici a potom dať na pár minúť dopiecť v rúre. Po tepelnej úprave ju nechaj chvíľu odpočúvať, aby sa v mäse udržala vlhkosť.

Panenka je jedno z najjemnejších a najchudších mias.
Panenka je jedno z najjemnejších a najchudších mias. Zdroj: Unsplash.com

Bravčové pliecko patrí medzi stredne tučné (14,2 g tuku/100 g) a najuniverzálnejšie časti bravčového mäsa. Má veľa bielkovín (21 g/100 g). Na rozdiel od panenky je toto mäso ideálne na pomalé pečenie. Skvele sa hodí na prípravu trhaného bravčového – šéfkuchár Jamie Oliver radí, že najjednoduchšie je zabaliť túto časť mäsa do dvojitej vrstvy alobalu (aby sa v ňom udržala vlhkosť), vložiť do rúry vyhriatej na 150 °C a piecť 4 až 5 hodín alebo dovtedy, kým sa nebude rozplývať v ústach. 

Vo všeobecnosti platí, že mäso s nižším obsahom tuku obsahuje aj viac bielkovín. Najviac tuku má červené mäso a tmavé mäso z hydiny (stehná). Najmenej kalórií majú hydinové prsia a bravčová panenka.

Krkovička obsahuje od 10 do 15 percent tuku (25 g/100 g), čiže patrí medzi najtučnejšie (a teda aj najchutnejšie) časti bravčového mäsa. V porovnaní s plieckom a so sviečkovou má asi o 5 gramov bielkovín menej. Ide o mäso z hornej strany chrbta – od šije po prednú chrbtovú časť. Keďže je pomerne lacná a jednoduchá na prípravu, krkovička je jedna z najpoužívanejších častí ošípanej. Väčšinou sa z nej pripravujú rezne, opeká sa na panvici, ale aj pečie v celku, griluje či údi. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Je cool čítať s porozumením, je smart dočítať článok zadarmo.
Chcem smart predplatné
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom je morčacie mäso lepšie ako kuracie a ktoré z nich má viac bielkovín.
  • Z akého mäsa urobíš skvelé rezne či známy cordon bleu.
  • Ktoré kúsky hovädzieho, morčacieho a kuracieho majú najviac bielkovín.
  • Ktoré časti mäsa môžeš pri zlej tepelnej úprave ľahko vysušiť.
  • Ktorá časť mäsa sa najlepšie hodí na prípravu ázijských pokrmov.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom FRESH 129748 a aktivuj si predplatné na celý mesiac.
Cena SMS predplatného je 5 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Všetky články na mesiac
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Kaliforňan miska podľa vlastného výberu ZDARMA , Lístok ZDARMA na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat alebo Bagetka na Račku ZDARMA
Zobraziť všetky (17)
Domov
Zdieľať
Diskusia