Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2023, 9:30
Čas čítania 6:00
Jana Chovancová

Martin Navrátil o výprave na južný pól: Stálo ma to 90-tisíc, po príchode mi bolo na vracanie z výfukových plynov (Rozhovor)

Martin Navrátil o výprave na južný pól: Stálo ma to 90-tisíc, po príchode mi bolo na vracanie z výfukových plynov (Rozhovor)
Zdroj: Martin Navrátil
ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Rozprávali sme sa s Martinom Navrátilom o jeho výprave na južný pól. Povedal nám, ako ju zvládol zo psychickej stránky, ale aj to, ako sa aklimatizoval po príchode do civilizácie.

„Po návrate ma vyrušovali zvuky, ruch civilizácie, bolo mi na vracanie z výfukových plynov a nevedel som zaspať, lebo bola tma,“ hovorí Martin Navrátil, ktorý sa nedávno vrátil zo vzácnej výpravy na južný pól. Na zvuky a pachy civilizácie si zvykal dva dni. 

V posledných dňoch na teba Martinovo meno vyskakuje odvšadiaľ. Spoluzakladateľ cestovateľského portálu Travelistan, ktorý spravuje spoločne s Petrom Hliničanom, precestoval viac ako 175 krajín všetkých kontinentov a nedávno sa stal historicky prvým Slovákom, ktorý prešiel Antarktídu od pobrežia až k pólu. Nebolo to však jednoduché a o svoje zážitky, radosti a starosti sa s nami Martin podelil v rozhovore. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Na Antarktíde strávil Martin 53 dní, prešiel 1 047 kilometrov, schudol 13 kíl, a to všetko pri teplotách až do mínus 41 °C. Nás zaujímalo, ako to zvládol zo psychickej stránky, čo bolo preňho najťažšie, ale aj ako sa aklimatizoval po príchode do civilizácie. 

Aký je to pocit, byť prvým Slovákom, ktorý sa dostal od pobrežia k južnému pólu? 

Žiaden. Ak by tam človek šiel s myšlienkou, že tam chce byť prvý, tak by to nikdy nedokázal. Musí za tým byť vyšší cieľ. Mojím cieľom bolo splniť si sen, zažiť to a niečo nové sa naučiť. To, že sa mi to podarilo, bola iba taká čerešnička na torte. 

Odkedy si o tom sníval? 

Prvýkrát sa mi táto myšlienka vryla do hlavy vďaka nášmu najznámejšiemu polárnikovi Petrovi Valušiakovi. Ako prvý na svete dokázal urobiť neuveriteľnú expedíciu z Ruska cez severný pól až do Kanady. Vznikol o tom aj dokument 188 dní v zajatí ľadu od Pavla Barabáša, ktorý som pozeral v Istropolise a úplne ma to dostalo.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Neskôr, keď sme sa asi pred štyrmi rokmi pokúšali dostať z Čukotky cez Beringovu úžinu na Aljašku, som sa znova začal pohrávať s myšlienkou, že by som chcel ísť na južný pól. Napokon som si minulý rok odsúhlasil, že do toho idem. Musel som sa však presvedčiť, že na to mám. 

Martin o výprave na Antarktídu sníval roky. Hovorí však, že príprava nie je úplne jednoduchá a môže trvať dlhšie.
Martin o výprave na Antarktídu sníval roky. Hovorí však, že príprava nie je úplne jednoduchá a môže trvať dlhšie. Zdroj: Martin Navrátil

Neznášam otužovanie a studenú vodu. Pokúšal som sa otužovať, ale nedokážem to. 

Aký človek sa môže vydať na takúto výpravu? 

Určite musí mať už skúsenosti s polárnymi oblasťami. Musí vedieť, ako sa správa jeho telo pri extrémnych mrazoch. Keď hovorím o extrémnych mrazoch, mám na mysli mínus 40-50 °C. Musí mať za sebou poriadnu snehovú búrku, skúsenosti s tým, že prespal niekoľko dní na snehu, na ľade, zažil absolútny diskomfort, keď je spotený a podchladený.

Keby sa toto všetko mal naučiť na Antarktíde, najagresívnejšom kontinente, tak je veľká pravdepodobnosť, že to nedokončí alebo skončí veľmi zle.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129583 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Martin pripravoval na výpravu zo psychickej stránky. 
  • Nad čím premýšľal počas toho, ako strávil hodiny na lyžiach. 
  • Ako komunikoval so svojimi najbližšími. 
  • Aké jedlo sa mu na Antarktíde zhnusilo. 
  • Na čo si nevedel zvyknúť po príchode domov. 
Domov
Zdieľať
Diskusia