Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2023, 9:30
Čas čítania 4:54
Ema Stanovská

Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky

Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE FÓBIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Germofóbia preberá úplnú kontrolu nad životom človeka. Psychologička vysvetľuje, že germofób sa venuje rituálnemu upratovaniu alebo umývaniu aj jednu hodinu denne.

Po niekoľkých vlnách pandémie sa už nik nepozastaví nad tým, keď v potravinách uvidí človeka s respirátorom, alebo keď si niekto po vystúpení z električky nanesie na ruky antibakteriálny gél. Boj s vírusmi a baktériami sa stal naším každodenným chlebíčkom. Ak však bežná hygiena prerastie do posadnutosti, vzniká vážny problém.

Vivien trpí germofóbiou, chorobným strachom z baktérií, mikróbov a zo špiny. Stále má pri sebe antibakteriálny gél, ruky si umýva po každej činnosti a vyhýba sa miestam, kde by mohlo hroziť, že sa niečím nakazí, napríklad hromadnej doprave či verejným toaletám. To všetko sprevádza obrovský stres, strach a úzkosť.

„Tieto príznaky sa začali prejavovať, keď som mala približne päť-šesť rokov. Keďže som bola malá, neuvedomovala som si, čo sa deje, až do mojich jedenástich rokov,“ hovorí 15-ročná Vivien. „Dlho som rozmýšľala, prečo sa to vo mne vyvinulo, ešte stále v tom nemám úplne jasno. Nemyslím si, že by to mohlo mať niečo spoločné s rodinným prostredím. Podľa mňa to mám geneticky dané.“

Germofóbi v skutočnosti trpia obsedantno-kompulzívnou poruchou, teda majú potrebu vykonať istú činnosť, aby zmiernili úzkosť, ktorú spôsobila vtieravá myšlienka.
Germofóbi v skutočnosti trpia obsedantno-kompulzívnou poruchou, teda majú potrebu vykonať istú činnosť, aby zmiernili úzkosť, ktorú spôsobila vtieravá myšlienka. Zdroj: Unsplash.com

„To, čo niekomu pripadá nepríjemné alebo odporné, je pre mňa ešte stokrát horšie. Jedno obdobie som bola neustále nervózna a naštvaná a zistila som, že to má súvis s touto fóbiou,“ dopĺňa študentka.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Asi najnáročnejšie obdobie zažívala na začiatku pandémie covid-19. Mala obrovské úzkostné stavy a problém bolo aj to, že sa nemohla stretnúť so svojou psychologičkou. 

„Bála som sa ísť čo i len do obchodu alebo do školy. Samozrejme, musela som sa premôcť kvôli škole. Keď začala karanténa, čiastočne sa mi uľavilo, ale aj nie. Dobré bolo to, že som sa nemusela vystavovať riziku a prežívať úzkosti, zlé však bolo, že som mala silné tušenie, že to bude ešte horšie,“ hovorí pre Refresher Vivien.

Študentku podľa jej slov najviac obmedzuje to, že nemá rovnakú slobodu ako jej rovesníci. Pred každou spoločenskou aktivitou premýšľa, či pôjde, a riskuje, že dostane záchvat paniky, alebo radšej ostane doma. Neustály strach z patogénov jej ovplyvňuje život natoľko, že doslova prichádza o mladosť a zážitky, ktoré sa s ňou spájajú.

Refresher píše o zdraví len na základe overených vedeckých faktov a vyjadrení študovaných odborníkov. Všetky články nájdeš v téme Zdravie, ktorú určite nezabudni sledovať, aby ti žiaden neunikol. Podobný obsah môžeme tvoriť aj vďaka členom Refresher+ klubu. Ak nás chceš podporiť, staň sa jedným z nich.

Aj hodina umývania denne

Germofóbi v skutočnosti trpia obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD). To znamená, že majú potrebu vykonať istú činnosť, aby zmiernili úzkosť, ktorú spôsobila vtieravá myšlienka – v tomto prípade je to napríklad nadmerné drhnutie podlahy, dezinfikovanie predmetov či umývanie rúk.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Posadnutosť čistotou a neustály strach z infekcie im vie poriadne znepríjemniť každodenné fungovanie. Veronika Pastrnáková, psychologička z platformy ksebe.sk a ENEF Consulting, hovorí, že táto fóbia postupne preberá kontrolu nad ich životom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129220 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Vivien rozhodla študovať medicínu, hoci má strach z mikróbov.
  • V akých prípadoch môže táto fóbia prerásť do úzkosti a depresie.
  • Kto zo slávnych osobností má chorobný strach z nákazy a zo špiny.
  • Či je možné sa z germofóbie vyliečiť a čo takému človeku pomáha.
Domov
Zdieľať
Diskusia