Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2022, 14:02
Čas čítania 1:07
Martin Adam Pavlík

Príliš dlhý s množstvom klišé aj vizuálne ohromujúci. Ako hodnotia Avatara 2 svetové médiá?

Príliš dlhý s množstvom klišé aj vizuálne ohromujúci. Ako hodnotia Avatara 2 svetové médiá?
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER JAMES CAMERON
Uložiť Uložené

Nie všetci boli z Avatara 2 nadšení.

Avatar 2 s podnázvom The Way of Water alebo Cesta vody už vo štvrtok oficiálne dorazí do slovenských kín a konečne sa budeš môcť aj ty presvedčiť o tom, či sa trinásťročné čakanie na pokračovanie oplatilo. Aké pocity vyvolalo v nás, si môžeš prečítať v našej recenzii

Poďme sa však pozrieť na to, ako vnímajú najnovší počin oscarového režiséra Jamesa Camerona zahraniční kritici z prestížnych portálov a novín. Nie všetci totiž boli takí zhovievaví ako my. Brian Lowry zo CNN každopádne nadšený bol. Vo svojom článku píše, že režisér vytvoril pokračovanie, ktoré si treba pozrieť na čo najväčšej obrazovke, akú nájdete.

Davidovi Rooneymu z The Hollywood Reporter vo filme chýbalo napätie a pripomína tiež banálnosť príbehu. Všetko však podľa jeho slov zachraňujú nekonečné špecifiká sveta, v ktorom sa príbeh odohráva, a nežnosť, s akou film zobrazuje domorodých obyvateľov Pandory. Cameronovu snímku vydvihuje v neposlednom rade vďaka dojímavosti.

Recenzent The Verge Charles Pulliam-Moore si zase myslí, že Avatar 2 je vizuálne ohromujúcim, no rozprávačsky nie práve inšpiratívnym návratom na Pandoru, ktorý doslova utopí niektoré zo svojich najlepších nápadov. Prekáža mu spôsob, akým vo filme zdvojnásobili väčšinu problematických zápletiek z prvej časti.

Avatar 2 trailer
Avatar 2. Zdroj: Disney


Rozhodne najprísnejším bol ku Cameronovi Peter Bradshaw z britských novín The Guardian. Snímku označil za nevýraznú, príliš dlhú a dal jej len dve hviezdičky z piatich. Prekáža mu množstvo klišé a tvrdí, že dej je ako detský príbeh bez humoru. Navyše bez „emocionálnej rany“.

Avatara 2 ďalej označuje za akčný triler bez skutočného vzrušenia. Podľa Bradshawa nie je vo filme jediný zaujímavý vizuálny obraz a vraj bola živšia už aj animovaná rozprávka Finding Nemo (2003). Na filmovom portáli Rotten Tomatoes má v každom prípade Cameronovo najnovšie dielo zatiaľ 83 % a na domácom ČSFD 80 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia