Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2022, 13:31
Čas čítania 1:01
Peter Vnuk

Jedlý či drevený dron? Vyrob si ho doma

Jedlý či drevený dron? Vyrob si ho doma
Zdroj: Twitter/Samuel Bendett
TECH DRONY LIETADLO MODERNÉ TECHNOLÓGIE
Uložiť Uložené

Na to, aby bol takýto technologický „skvost“ stabilný a dokázal sa vôbec odlepiť od zeme, treba mať, pochopiteľne, aj nejaké základné zručnosti a vedomosti.

Expert na vojenské technológie Samuel Bendett nedávno zaujal na Twitteri videom, ktoré zachytáva dron vytvorený z dreva. Nie však precízne vystrúhaný a elegantne povrchovo upravený. Ide skôr o narýchlo pospájané paličky, ktoré je možné nájsť hoci aj v parku na zemi.

Podľa analytika Bendetta tento jednoduchý a minimalistický dizajn založený na šiestich kúskoch dreva dokazuje, že stačí mať batériu, prijímač, niekoľko malých motorčekov, vrtuliek a káblov a dron si ktokoľvek môže poskladať aj doma. 

Na to, aby bol takýto technologický „skvost“ stabilný a dokázal sa vôbec odlepiť od zeme, treba mať, pochopiteľne, aj nejaké základné zručnosti a vedomosti. Všetky potrebné informácie však možno poľahky nájsť na internete.

Improvizačné drony

Takúto vynaliezavosť v produkcii dronov už preukázali aj bojovníci Islamského štátu, keď v roku 2016 využívali v Iraku a Sýrii komerčné modely upravené preglejkou a polystyrénom.

Masovo produkované drony majú totiž dobrú výbavu a ich nevýhodou je iba krátky dolet. Bojovníci si ich preto improvizačne upravili.

Vo svete sa však už objavili aj drony vyrobené z ryžových koláčikov v rámci projektu Robofood. Asi nepotešíme fanúšikov zdravej výživy, ale podobnosť tejto pochúťky s polypropylénovou penou, ktorá sa zvykne na tieto účely využívať, umožnila výskumníkom zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu vytvoriť čiastočne jedlý dron s veľmi ľahkými krídlami. Kúsky ryžových koláčikov stačí pospájať potravinárskou želatínou a po ukončení letu sa z dronu môžu stať nutrične hodnotné raňajky.

Domov
Zdieľať
Diskusia