Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 3:42
Eduard Starkbauer

Recenzia: Hravý paroháč Jason Momoa ťa prevedie čarovnou krajinou Slumberland

Recenzia: Hravý paroháč Jason Momoa ťa prevedie čarovnou krajinou Slumberland
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY JASON MOMOA NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NA NETFLIXE SLUMBERLAND
Uložiť Uložené

Nový fantasy film pre mladých z dielne Netflixu obsahuje ozaj vyšperkované scenérie. Oplatí sa vidieť?

Netflix sa párkrát do roka rozhodne vyhodiť si z kopýtka a do celovečerného filmu „vrazí“ peniaze hodné kinového trháka. Slumberland sa s cenou na úrovni 150 miliónov dolárov dostáva dokonca do prvej päťky najdrahších celovečerákov platformy.

Na papieri ide „iba“ o rodinné fantasy, v skutočnosti sa však dotýka existenciálnych tém a užije si ho aj skromnejší dospelý divák. Ak sú všetci členovia rodiny vyzbrojení trpezlivosťou a odolnosťou voči klišé, dočkajú sa poučenia aj vizuálne pôsobivej odmeny.

Slumberland
Nemo sa vyrovnáva s tragickou smrťou otca. Zdroj: Netflix

Takmer dvojhodinový film je hranou adaptáciou storočného surrealistického komiksu Little Nemo in Slumberland od Winsora McCaya. Réžie sa chopil blockbustermi ostrieľaný Francis Lawrence, ktorý má v životopise aj filmy Hunger Games, Ja, legenda či kultový upírsky Constantine.

Scenáristi z pôvodne 11-ročného Nema urobili milé dievčatko, ktoré stvárňuje začínajúca Marlow Barkley. Do roly čertovského záporáka v rozgajdanom páchnucom oversized kabáte obsadil casting áčkovú hviezdu a superhrdinského vodníka Jasona Momou.

Inception pre deti

Dej zo začiatku storočia preniesla produkcia do súčasnosti. Storočný rozdiel je však nepodstatný, keďže príbeh, ako aj snové dekorácie sú nadčasové. Idylický život malej Nemo sa na ostrove s otcom stvárneným hercom z kategórie „túto tvár odniekiaľ poznám“ Kyleom Chandlerom končí, keď tento zlatučký vdovec príde na mori o život. 

Slumberland
Mnohé lokácie filmu sú ozaj pôsobivé. Zdroj: Netflix

Nemo sa vzápätí dostáva do luxusného bytu a opatery jej citovo deprimovaného, no vľúdneho strýka v podaní Chrisa O’Dowda známeho zo seriálu IT Crowd. Detskému publiku bude vyhovovať, že všetky kľúčové postavy spoznáme v prvých 20 minútach príbehu.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Postmoderná variácia mytologického Fauna Flip sa v podaní Jasona Momou na obrazovku dostáva v krajine snov Slumberland. Flip má pomerne zložitú úlohu. Nielenže sa snaží sirote vysvetliť fungovanie snovej krajiny, stáva sa aj jej zábavným parťákom a zároveň sa ako ambivalentný zloduch snaží dosiahnuť vlastné zištné ciele.

Základnou premisou je, že sny slúžia ako dvere do fantázie, ale aj ako cesta vyrovnania sa s traumami. Dospelí môžu oceniť už klasicky zakódované hlášky pre zrelšie publikum.

Slumberland
Skutočnou hviezdou filmu je Marlow Barkleyová. Zdroj: Netflix

Každá z hlavných postáv prežíva intímnu cestu vyrovnávania sa so skutočnosťou. Pri interakciách hlavných hrdinov však počujeme šuštiaci papier scenáristov, ktorí si pričasto vyberajú cestu polopatistického vysvetľovania na úkor plynulejšieho tempa a dôvery v domýšľavosť divákov. 

Ich misia však nebola ľahká. Snová krajina Slumberland totiž funguje na princípe známeho z Inception a vo svete snov fungujú nielen osobité pravidlá, ale aj snová polícia, ktorá dozerá na to, aby boli každého sny spôsobilé. Rovnako ako v Inception tu navyše platí, že zomrieť v sne niekoho iného znamená skutočnú smrť.

Johnny Depp z Wishu

Páchnuci ufúľaný Flip je v Slumberlande doslova ako doma a aj Nemo je v lucidnom snívaní okamžite zbehlá. Prechody medzi snom a realitou sa naučí rýchlo ovládať aj vďaka roztomilému plyšovému prasiatku.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Slumberland predstavuje rôzne polohy konfliktu medzi skutočným a snovým svetom. Tému podvedomia, ale aj snenia sme videli oveľa dôvtipnejšie spracovanú v Inside Out od Disney. Vo filme hrajú pred vycibrenosťou metafor jednoznačne prím pôsobivo navrhnuté a detailne naprogramované lokácie.

Slumberland
Snové krajiny sú vyšperkované do detailov. Zdroj: Netflix

Jason Momoa v role Flipa prejde prerodom z chamtivého a odpudivého záporáka do citlivého a emancipovaného sympaťáka. V role excentrického tvora s ostrými zubami, rohmi a uškami sa očividne snaží. Chýba mu však prirodzený šarm. Je „iba“ zabávač, ktorý ponúka snaživé nervózne herectvo založené na efektných pohyboch a pózach. Pred 10 či 15 rokmi by túto rolu bez mihnutia oka stvárnil celistvejšie a zábavnejšie Johnny Depp. 

Flip hrá navyše omnoho menšiu úlohu, ako sa môže z marketingovej komunikácie zdať. Je predovšetkým smutným strateným klaunom. Na rozdiel od neho pôsobí postava Nemo chytro, vynaliezavo a dospelejšie. Aj preto spočiatku medzi ňou a Flipom nefunguje chémia vôbec hladko. Medzi pôvodne nesúvisiacimi postavami dochádza k nadviazaniu bližšieho vzťahu až po tom, ako spočiatku nedôverčivý Flip pochopí benefity ich spolupráce. 

Slumberland
Chémia medzi hlavnými postavami pôsobí vratko. Zdroj: Netflix

Marlow Barkley drží film pohromade. Podáva dokonca zrelší a subtílnejší výkon ako teatrálny Jason Momoa. Vedľajšie postavy sú, bohužiaľ, ako to pri veľkofilmoch často býva, číre karikatúry plné stereotypov. Svetlú výnimku predstavuje strýko posadnutý kľučkami Chris O’Dowd.

Z cnosti núdza

Technickej stránke jednoznačne dominujú počítačovo generované lokácie. Je zrejmé, že vytvorenie často úchvatne dynamických a detailných snových sekvencií spapalo aj väčšinu rozpočtu. Zvolený vizuálny štýl nemusí byť každému po chuti a problematickým je aj fakt, že v princípe nekonečné snové prostredia sú prísne obmedzené len na 6 rôznych snov. Je to trocha málo.

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 3. apríla 2024, 9:30

Nekonečné možnosti virtuálnych prostredí navyše brzdí aj konzervatívna estetika. Bohatšia a imaginatívnejšia narácia by dokázala priniesť nielen vyváženejšie, ale aj rádovo vzrušujúcejšie svety. Len ťažko sa bránime predstave, že scenár Slumberlandu by azda viac svedčal tvorivejšiemu režisérovi alebo rovno animovanej verzii. Nedostatky vizuálnej stránky čiastočne zachraňuje a rozprávkový nádych Slumberlandu vdychuje veľkolepý orchestrálny sprievod. 

Nevyvážená melodráma o dospievaní 

Slumberland je hravá a vizuálne pôsobivá jazda, ktorá sa však až často nepochopiteľne zadrháva. Takmer vždy, keď sa rozbehne, narazí do ďalšieho vysvetľovacieho monológu. Herecké výkony sú kompromisné a fakt, že nikto príliš herecky nevytŕča, dodáva filmu celistvosť.

Slumberland
Herecký tandem strávil väčšinu natáčania pred zeleným plátnom. Zdroj: Netflix

Film Francisa Lawrencea ponúka priamočiaru morálnu lekciu a bola by škoda naň hľadieť ako na čistokrvné fantasy. Za klobúkom má niekoľko skutočne drahocenných lekcií o ambíciách, odvahe akceptovať samého seba aj boji s vlastnými démonmi.

Slumberland je rozprávka o vyrovnávaní sa s často krutou realitou a dospievaním, ktoré príde pre niektorých priskoro a pre iných, naopak, s oneskorením. Jeho ťažkopádny štýl nemusí vyhovovať každému. Dve hodiny pred Netflixom občas utekajú slušným tempom, inokedy sa však príliš vlečú.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom Čo pozerať cez víkend? Herecký debut Conora McGregora, desivá kriminálka o brutálnej vražde mladej ženy aj klasika so Seagalom 30. marca 2024, 10:30

Svet fantázie by mohol byť farebnejší, no celkový príbeh aj omnoho fádnejší a tuctový. Slumberland je feel-good film, ktorý má čo povedať. K plnohodnotnému filmovému zážitku však nakoniec predsa len chýba priveľa detailov, a tak si od nás zasluhuje 6,5 bodu z 10.

Réžia: Francis Lawrence
Scenár: David Guion, Michael Handelman
Žáner: Rodinné fantasy
Dĺžka: 117 minút
Herci: Jason Momoa, Marlow Barkley, Chris O’Dowd
Kde si film môžeš pozrieť: Netflix
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia