Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 7:54
Lukáš Čelka

Bol som na kolonoskopii: Hoci sa to nezdá, vypiť liter a pol preháňadla je nepríjemnejšie ako samotný úkon (Reportáž)

REFRESHER ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ tvrdí bývalý prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Martin Huorka.

Keď sa vysloví slovné spojenie „kolonoskopické vyšetrenie“, väčšina ľudí sa zamračí. Minimálne teda tí, ktorí sa s ním už stretli a tušia, o čo ide.

Bavíme sa o hadici, na ktorej konci je kamera. Tá sa zavádza do análneho otvoru pacienta, pričom lekár vyšetruje hrubé črevo a krátky úsek poslednej časti tenkého čreva. Mnoho ľudí, pochopiteľne, považuje toto vyšetrenie za chúlostivé a veľmi nepríjemné.

Na druhej strane dokáže odhaliť včasné štádiá rakoviny hrubého čreva, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch dokonca aj vyliečené odstránením polypov priamo počas kolonoskopie. „Vďaka vyšetreniu dokážeme diagnostikovať i nešpecifické zápalové ochorenia čreva, infekčné ochorenia tráviaceho traktu či divertikulovú chorobu,“ hovorí gastroenterológ z novozámockej fakultnej nemocnice Juraj Ďurina.

Aby som ti priblížil, nakoľko je kolonoskopia bolestivá a či je dôvod mať pred ňou obavy opodstatnený, rozhodol som sa priebeh daného vyšetrenia podrobne opísať. Z dôvodu ochrany informácií o svojom osobnom zdraví však nebudem v článku bližšie špecifikovať, s akým cieľom som vyšetrenie podstúpil ani u akého lekára.

V Refresheri pravidelne prinášame informácie týkajúce sa duševného, ale i fyzického zdravia. Opísali sme napríklad priebeh prvého sedenia u psychológa či zisťovali, prečo je dôležité nechať si odstrániť podozrivé znamienka na koži. Tvoriť spomínaný obsah môžeme len s podporou našich predplatiteľov, preto ak sa ti články týkajúce sa zdravia páčia a chcel by si ich na našom webe vidieť viac, pridaj sa do klubu Refresher+.

Sedemdňová príprava: poslednú noc som strávil na toalete

Keď som sa objednával na kolonoskopické vyšetrenie, dostal som od sestričky papierik s prísnymi pokynmi, ktorými som sa mal pred úkonom riadiť. Sedem dní pred kolonoskopiou som musel vynechať lieky obsahujúce železo – to mi žiaden problém nerobilo.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

O niečo náročnejších bolo posledných päť dní pred výkonom. V pokynoch totiž stálo, že nesmiem konzumovať potraviny obsahujúce jadierka, zrnká, šupky, ale i potraviny, ktoré nafukujú. Jesť som teda nemohol papriku, rajčinu, kivi, hrozno, jablko so šupkou, maliny, kukuricu, hrášok, fazuľu, melón, egreš ani pečivo s celými zrnami.

Hoci som sa párkrát zapotil pri nákupe potravín v obchode a prehodnotil svoju objednávku donášky jedla, obmedzenia boli únosné. I keď musím priznať, na niekoľko dní sa z môjho taniera vyparila farebná pestrosť.

Pred vyšetrením som dostal presné pokyny.
Pred vyšetrením som dostal presné pokyny. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

To, čo som pokladal za únosné, sa však úplne zmenilo večer, dva dni pred vyšetrením. V troch decilitroch vody som totiž musel vypiť obsah hnedého vrecka s nápisom FX Passage. Sestrička mi ešte pri objednávaní sa na vyšetrenie vysvetlila, že ide o laxatívum, ktoré je „prípravou na ďalšie laxatíva“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124570 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo bolo najnáročnejšie na príprave pred vyšetrením.
  • Či je kolonoskopia bolestivá.
  • Prečo som mohol po vyšetrení ísť domov iba so sprievodom.
  • Koľko minút trvá kolonoskopické vyšetrenie.
  • Či ide naozaj o taký bolestivý a nepríjemný zákrok, ako sa môže zdať.
Domov
Zdieľať
Diskusia