Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 9:49
Eduard Starkbauer

Navštívili sme klub amerického futbalu Bratislava Monarchs. „Hrať zápas je ako odbehnúť polmaratón a odboxovať 12 kôl“

Navštívili sme klub amerického futbalu Bratislava Monarchs. „Hrať zápas je ako odbehnúť polmaratón a odboxovať 12 kôl“
Zdroj: Facebook/Bratislava MONARCHS
ŠPORT AMERICKÝ FUTBAL BRATISLAVA MONARCHS KOMUNITY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Tréneri sa spoliehajú čoraz viac na analýzu dát.

Čerstvo vymenovaný hlavný tréner klubu Bratislava Monarchs Marián Husár považuje za luxus, keď sa pred zápasom vyspí päť hodín. „Počas zápasu našťastie nervozita opadne a som sústredený. Je to ako v boji. Aj keď okolo svištia guľky, musím byť neustále pokojný a sústreďovať sa na správne rozhodnutia,“ opisuje zanietene počas tímového tréningu v petržalskej telocvični.

Telá hráčov oblečené v tímových farbách zdobia pri náročnom cvičení tetovania čísiel dresov či futbalových prilieb. Po off-season si takmer dva mesiace dávali „dokopy život“ a zranenia vo vlastnej réžii. Teraz sa už pripravujú na reparát. Ostatná sezóna sa pre nich totiž skončila nešťastnou prehrou v poslednom zápase základnej časti a neúčasťou v play-off najvyššej českej ligy. 

Bratislava Monarchs
Každý hráč má presne vymedzené kompetencie. Zdroj: Facebook/Bratislava Monarchs

Tím pomenovaný na počesť korunovačnej histórie Bratislavy skúsi na jar šťastie opäť u susedov. Aj napriek nadšencom v Žiline, Košiciach či Trnave sa dnes na Slovensku môže s Monarchs porovnávať len Nitra Knights.

Ten pravý futbal

Už 27 rokov sa „panovníci“ nesnažia len nasledovať svoju vášeň pre (v našich končinách) netradičný šport, ale aj budovať trvácnu inštitúciu. Medzi pamätníkov klubu patrí aj 45-ročný veterán a dnes PR manažér Stanislav „Stanley“ Gašparovič, ktorý bratislavskému klubu zasvätil vyše polovicu života. 

 
Po desaťročnej pauze nasledujúcej po 15 sezónach v rolách quaterbacka a linebackera sa dokonca nečakane ocitol späť na súpiske. „Ukecali ma,“ hovorí a len ťažko skrýva radosť z toho, že mohol opäť pomôcť na ihrisku.

Monarchs
Stanislav Stanley Gašparovič je súčasťou Monarchs od ich začiatkov. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

 
Ako veľká väčšina hráčov amerického futbalu začínal Stanley pri inom športe. Na klasickom futbale sa však nevedel zmieriť s tendenciou simulovať. Futbal podľa neho filmovaním strácal chlapstvo a džentlmenstvo. „V americkom futbale na tebe visia dvaja chlapi a ty ich ešte štyri yardy ťaháš. Keby u nás niekto simuloval, bol by všetkým na smiech. Keď dostaneš bombu, otrasieš sa a nasmerujú ťa na striedačku. To je hrdinstvo, nie žobrať o faul.“

Každá pozícia si vyžaduje iný telesný typ

Bratislavskí pamätníci športu sa zhodujú, že americký pôvod a agresívny imidž kedysi priťahovali najmä silných chlapcov z posilňovní a v 90. rokoch tak americkému futbalu holdovalo aj nemálo esbéeskárov a vyhadzovačov. Časy sa však zmenili a Monarchs svoju základňu budujú zväčša zo športovcov.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

„Máme 16-ročného bývalého hráča HC Slovan. Vyhral titul a odišiel. Začali mu liezť na nervy rozmaznané decká bohatých rodičov,“ nachádza typický príklad Stanley.

Monarchs
Monarchs našli útočisko na bratislavskej Mladej garde. Zdroj: Facebook/Bratislava Monarchs

 
Aj dnes, v dobe sociálnych sietí, si chcú americký futbal niektorí vyskúšať z imidžových dôvodov. Podľa Stanleyho síce zlatá prilba a chrániče pliec vyzerajú sexy, avšak pozéri pri športe dlho nevydržia. „Časom sa to odseparuje. Ľudia rýchlo zistia, že ten šport bolí a aj to na nich vidieť. Jedným z priekopníkov športu bol aj pornoherec Robert Rosenberg. Keď sa mu však rozbehol filmový biznis, ospravedlnil sa, že má modriny a nevyzerá to dobre na kamere.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124423 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí sezóna hráča Bratislavy Monarchs.
  • Prečo prezývajú hlavného trénera Moneyball.
  • Ako sa z hry podarilo eliminovať otrasy mozgu.
  • Prečo nemá Monarchs ženský tím.
Domov
Zdieľať
Diskusia