Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 4:01
Dominik Vetrák

RECENZIA: House of the Dragon (HBO)

RECENZIA: House of the Dragon (HBO)
FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložiť Uložené

Po prvej sérii House of the Dragon sa seriál stáva jedným z najlepších tohto roka.

Po nepodarenom konci seriálu Game of Thrones sme absolútne nemali chuť na ďalšie príbehy z tohto sveta. Už po prvej epizóde House of the Dragon sme však pochopili, že to bol zlý prístup. Za zbabrané posledné série Game of Thrones sú zodpovední tvorcovia David Benioff a D. B. Weiss a nie HBO.

HBO stále dokáže produkovať veľmi kvalitné fantasy, k čomu im teraz dopomohli tvorcovia Ryan Condal a Miguel Sapochnik (ten režíroval množstvo úžasných epizód v Game of Thrones). House of the Dragon spracúva udalosti knihy Fire and Blood.

Odporúčané
Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť 22. októbra 2022, 14:30

Prvá séria predchádza občianskej vojne v rámci rodu Targaryen zvanej Dance of the Dragons. Seriál sa odohráva 200 rokov pred udalosťami Game of Thrones a sledujeme v ňom rodinu kráľa Viserysa I. 

Jeho dcéra Rhaenyra má vlastnú rodinu, zatiaľ čo kráľ rozširuje druhú časť rodiny so svojou novou manželkou Alicent Hightower. Napätie cítiť nielen medzi Rhaenyrou a Alicent, ktoré boli kedysi najlepšími priateľkami, ale najmä medzi ich deťmi.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Sexizmus nájdeš aj vo Westerose

Dej prvej série sa venuje následníctvu na trón, ktoré je značne problematické, keďže Viserys ako svoju nástupkyňu vymenoval svoju dcéru Rhaenyru, čo je pre Železný trón Westerosu neprijateľné v očiach mnohých ľudí a lordov. Keď sa teda naskytne možnosť podporiť Alicent a jej deti s Viserysom, niektoré rody sa toho chytia, a tak sa začína rysovať obrovský konflikt plný zrady, drakov, ohňa a ocele. 

Tejto vojny sa dočkáme až v druhej sérii. Tvorcovia tieto udalosti chcú adaptovať až po tom, čo dokonale spoznáme postavy, ich motivácie a charaktery, ktoré sú pre konflikt kľúčové. Naprieč celou prvou sériou tak vyformovali pevné charaktery na pozadí fantastickej rodinnej drámy. 

Odporúčané
Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon 27. októbra 2022, 14:30

Ak niekto čakal epický seriál na úrovni Game of Thrones, možno je z udalostí seriálu sklamaný, ale môže si za to sám. Ide o prequel odohrávajúci sa 200 rokov v minulosti a Game of Thrones malo byť epickým vyvrcholením celého príbehu tohto sveta. Aj House of the Dragon bude veľkolepejší, ale jeho dej musí eskalovať postupne.

Vďaka postupnému vývoju postáv sme k nim zaujali isté stanovisko a väčšina z nás má jasno v tom, komu drží palce. Vojna medzi nimi tak bude o to emotívnejšia a údernejšia, keďže v nej nepôjde len o trón, ale aj o osudy postáv, ktoré sme si zamilovali. 

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Vynikajúci scenár plný úžasných dialógov a postáv

Scenáristi tohto seriálu sa ukázali v najlepšom možnom svetle. Po prvej časti sme vďaka nim znenávideli Viserysa, ale jeho komplexný charakter plný chýb, ale aj dobrých vlastností spôsobil, že sme si ho nakoniec zamilovali. Scenáristi tak nevytvárajú vyslovene diabolské alebo kladné postavy. Namiesto toho sú komplexné, zaujímavé a robia chyby, na základe ktorých sa vyvíjajú. 

Medzi najlepšie postavy patrí Rhaenyra, Daemon, Aemond a v prvom rade Viserys. Bolo fascinujúce sledovať jeho prerod a postupné chradnutie spôsobené chorobou. Herec Paddy Considine si za svoj výkon v role kráľa pravdepodobne odnesie cenu Emmy. V seriáli podal životný výkon a postaral sa o niekoľko nezabudnuteľných scén, z ktorých najviac vyčnieva príchod do trónnej sály. Celá ôsma epizóda bola najlepšou v celej sérii. 

Odporúčané
Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom 20. októbra 2022, 14:30

HBO sa podarilo odprezentovať dôležité, ale aj menej významné dejové momenty veľmi efektným spôsobom, pri ktorom sme často od napätia ani nedýchali. Je to zásluhou viacerých faktorov, na ktorých si produkčný štáb dal nesmierne záležať. Celková kvalita seriálu tkvie v súhre réžie, scenára, výpravy, kostýmov, dialógov, hercov, hudby či počítačových efektov. V prvej sérii sme neboli schopní nájsť jediný aspekt, ktorý by sa tvorcom nepodaril na jednotku. 

Výrazné dialógy a repliky postáv, ktoré aj napriek používaniu „zastaraného“ jazyka pôsobili seriózne (to je niečo, v čom napríklad zlyhal seriál Rings of Power, ktorého poetické dialógy nepadli na úrodnú pôdu), striedali šokujúce momenty.

House of the Dragon Game of thrones seriál
Zdroj: HBO Max

Nečakané úmrtia dôležitých postáv, prekvapivé dejové zvraty a epické momenty, keď sa na scéne objavili draci, sú len čerešničkou na torte skvele zahraného a nakrúteného seriálu. Vždy keď sú na scéne, sú hrôzostrašné a v prípade draka Vhagara aj majestátne. 

Prvá séria funguje aj po tom, čo si z nej vyjmeš akciu či drakov. Vďaka skvelým postavám sme sa vžili do ich príbehu a hltáme každý ich dialóg, hádku, zradu či emotívne prejavy. Ak sa dokážeš uspokojiť s tým, že prvá séria sa zamerala najmä na to, užiješ si seriál s nesmierne vysokými produkčnými hodnotami. Je jasné, že na ňom robili len špičkoví ľudia, čo vidieť na celkovej prezentácii a réžii. 

Vyznamenali sa aj režiséri a herci

Režiséri niektorých epizód dokázali udržať napätie počas celej hodiny jednotlivých epizód. Podarilo sa im vytvoriť ucelený príbeh a vôbec neprekážalo, že počas prvej série skákali v čase hneď niekoľkokrát, pričom viaceré postavy hrali dvaja či traja rôzni herci v rôznom veku. 

Odporúčané
Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones 17. októbra 2022, 18:30

HBO sa podarilo obsadiť všetky postavy veľmi kvalitnými hercami. Aj medzi nimi však niektorí vyčnievajú, ako napríklad Rhys Ifans (Otto Hightower), spomínaný Paddy Considine ako kráľ Viserys I., Milly Alcock a Emma D’Arcy v role Rhaenyry či démonický Daemon Targaryen v podaní brilantného Matta Smitha. Ten dokázal podať Daemonove emócie, pocity a túžby často len svojím pohľadom a mimikou a nepotreboval na to ani žiadne slová. Dokonale sa hodil do roly neriadenej strely, akou Daemon občas býva. 

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Takmer dokonalá prvá séria

Prvej sérii nemáme čo vytknúť. Vyšla s kvalitnými počítačovými trikmi, ktoré dokonalo predali ilúziu drakov. Úžasný príbeh plný zvratov a veľkolepých momentov dopĺňala nádherná hudba Ramina Djawadiho a každý pondelok sme sa nevedeli dočkať toho, ako nás herci a ich postavy znova zanechajú v údive. 

Niektorým divákom môže prekážať to, že House of the Dragons nie je taký veľkolepý a výpravný ako Game of Thrones a že dej sa odohráva na rovnakých miestach. My sme si však naplno užívali rodinnú drámu v nebezpečnom fantasy svete, ktorý nás okamžite opantal. Prvá séria House of the Dragon je technickým majstrovským dielom s vynikajúcou réžiou, takmer nepriestrelným scenárom plným zaujímavých dialógov a s brilantnými hercami.

Seriál ďaleko prekonal naše očakávania a stal sa presne tým, čo sme od neho chceli. Prvej sérii teda udeľujeme desať bodov z desiatich. Je možné, že niektorí diváci nebudú takí nadšení, obzvlášť v prípade, ak od toho čakali niečo úplne iné. Nám však tvorcovia ulahodili presne tým, po čom sme túžili, aj keď sme o tom možno ani nevedeli. 

House of Dragon Game of Thrones
Zdroj: HBO
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia