Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. októbra 2022, 18:30
Čas čítania 3:01
Dominik Vetrák

Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones

Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HBO MAX HBO SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

9. epizóda bola úplne prvá v celej sérii, počas ktorej sme si povedali, že scenáristi neodviedli takú dobrú prácu.

Deviata epizóda prvej série House of the Dragon je nepochybne zatiaľ najkontroverznejšia. Ak si nechceš pokaziť prekvapenie, ďalej nečítaj, pretože budeme riešiť spoilery. Celá epizóda sa točí okolo toho, ako čo najefektívnejšie uskutočniť prevrat.

Odporúčané
Akú chorobu mal kráľ Viserys a v ktorých scénach herec Paddy Considine improvizoval? George R. R. Martin mu zložil veľkú poklonu Akú chorobu mal kráľ Viserys a v ktorých scénach herec Paddy Considine improvizoval? George R. R. Martin mu zložil veľkú poklonu 16. októbra 2022, 10:30

Alicent verí, že jej manžel Viserys si pred smrťou želal, aby sa kráľom stal jeho prvorodený syn Aegon. Dnešná epizóda nám však ukazuje, že na tom, čo Viserys povedal a nepovedal a na tom, ako to Alicent pochopila, vôbec nezáleží.

Malá rada kráľa totiž na čele s Ottom Hightowerom odhalila, že jej členovia sa na tento deň pripravovali celé roky a prevrat bol neodvrátiteľný. Nikdy nemali v pláne nechať vládnuť Rhaenyru a dokonca ju a jej rodinu chcú zabiť, len aby z jej línie neostal nikto živý, kto by si mohol robiť nárok na trón.

Anketa:
Po epizóde 9 som 
tím Black (Rhaenyra a spol.)
tím Green (Alicent a spol.)
tím Black (Rhaenyra a spol.)
96 %
1642 Hlasov
tím Green (Alicent a spol.)
4 %
71 Hlasov

Problémom však je, že Aegon, ktorý sa má stať kráľom, nečakane zmizol. Alicent poverila Aemonda a Colea, aby ho našli, zatiaľ čo jej otec Otto poveril rytierov Arryka a Erryka, aby ho našli skôr. Možno nechápeš, prečo sme boli svedkami takého dlhého pátrania a jeho významu. Alicent totiž chcela zabrániť tomu, aby jej otec Otto zmanipuloval Aegona a donútil ho vydať rozkaz zavraždiť Rhaenyru a jej rodinu.

House of the Dragon | HBO Max
Zdroj: HBO

Alicent chcela, aby bol Aegon kráľom, nechce to však docieliť tak, že pôjde cez mŕtvoly. Na druhej strane máme Otta, ktorý by neváhal ani sekundu. Aegon sa síce dostal ku svojej matke, ale to neznamená, že jej želanie bude rovnaké ako jeho rozhodnutie. Celé to však môže zmeniť fakt, že Rhaenys Velaryon zabila stovky nevinných ľudí a ohrozila aj celú rodinu Alicent Targaryen. 

Práve tento moment rozdelil divácku obec na (minimálne) dva tábory. Alicent a spol. uväznili Rhaenys a chceli od nej, aby porušila svoje slovo a zradila Rhaenyru. Rhaenys sa však podarilo utiecť, a to s pomocou Erryka, ktorý ju chcel vyviesť z King’s Landing. Nemohla však utiecť na drakovi, pretože toho prísne strážili. Scenáristi však v tomto prípade akoby zabudli na svoje vlastné slová a o niekoľko minút neskôr sa už Rhaenys k svojmu drakovi Meleys dostala. 

House of the Dragon | HBO Max
Zdroj: HBO

Rhaenys prerušila korunováciu

Následne s ním prerazila podlahu siene, v ktorej práve korunovali Aegona za nového kráľa Siedmich kráľovstiev. Rhaenys nechcene zabila zrejme stovky ľudí a nakoniec vystrašila Aegona a celú jeho rodinu. Nikoho z nich však nezabila. Tvorcovia seriálu tvrdia, že je to aj preto, že súcitila s Alicent a ako matka odmietala zabiť deti ďalšej matky. Zároveň o nej vieme, že nie je chladnokrvná vrahyňa a že má celkom dobré morálne základy, teda vzhľadom na svet, v ktorom žije. 

To všetko sa však zrútilo v priebehu niekoľkých sekúnd. Rhaenys nedoplo, že zabije nielen deti nejakých matiek, ale aj samotné matky a otcov, keď prerazí s drakom celú sieň? Možno to brala ako vedľajšie straty na životoch, ktoré stoja za to, aby sa dostala na slobodu. V každom prípade, ak bola ochotná zabiť stovky ľudí, aby získala svojho draka a opustila King’s Landing, je divné, že nebola ochotná zabiť ďalších desať ľudí, aby predišla blížiacej sa vojne.

Jej skutok, ktorý vyústil do úmrtia stoviek nevinných ľudí, je pochopiteľný. Alicent ju uväznila a ona urobila všetko pre to, aby sa vyslobodila. Bola to Alicent, ktorá ju dostala do tejto situácie. Rozhodnutie Rhaenys však spôsobilo, že prišla o akúkoľvek morálnu prevahu, ktorú mala nad ostatnými postavami.

House of the Dragon | HBO Max
Zdroj: HBO

Prečo je rozhodnutie Rhaenys nelogické

Aj to je však pochopiteľné. Vo svetle toho, ako jej rozhodnutie vysvetlili tvorcovia, však vnímame jej rozhodnutie nezabiť Alicent a spol. ako nelogické, respektíve ako zle napísaný scenár. V rámci prvej série je to vôbec po prvýkrát, keď sa nám zdalo, že scenáristi neodviedli vynikajúcu prácu. Tak či onak, záver tejto epizódy rozdelí divákov na dva tábory a vyvolá obrovskú vlnu diskusie.

Je nepochybné, že Game of Thrones je späť. Pri scéne s Rhaenys sme v duchu kričali: „Dracarys! Všetkých ich upeč zaživa.“ Tak trochu sme si pripadali ako Mad King. Niečo také dokáže len máloktorý seriál.

To, že Rhaenys zabila toľko nevinných, ešte môže mať dôsledky. Počas sledovania Game of Thrones sme si zvykli, že na bežných ľuďoch nezáleží. Kráľovský rod a všetci lordi sa tak správajú aj počas tohto seriálu. Preto sa nám scéna s Mysariou alias White Worm zdala až príliš náhodná na to, aby nebola predznamenaním niečoho dôležitého.

Mysaria povedala, že ľudia majú nad kráľmi a lordmi veľkú moc a že s nimi nemôžu donekonečna zametať. To, čo spravila Rhaenys, sa teda môže obrátiť nielen proti nej, ale aj samotnej Rhaenyre. My len dúfame, že Rhaenys nezabila stovky nevinných ľudí preto, aby mohli scenáristi v ďalšej sérii odkázať na vzburu ľudí a uviesť to ako jeden z dôvodov. 

House of the Dragon | HBO Max
Zdroj: HBO
Domov
Zdieľať
Diskusia