Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. mája 2019, 20:30
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Záverečná séria Game of Thrones mnohých fanúšikov sklamala.

Dva roky sme čakali na príchod poslednej série Game of Thrones. Tvorcovia David Benioff a D. B. Weiss vyhlásili, že na ukončenie seriálu budú potrebovať viac času, pretože chcú prekvapiť divákov vývojom príbehu, ale namiesto toho mnohých pobúrili.

Aj keď sa mohol seriál natiahnuť na 10 sérií, tvorcovia sa rozhodli, že ôsma séria bude zároveň záverečná a postačí nám iba 6 epizód, ktoré budú o trochu dlhšie ako zvyčajne. Výsledok? Viac ako milión ľudí podpísalo petíciu, aby HBO vymenilo producentov Game of Thrones za kompetentných tvorcov, pretože takýmto spôsobom pokazili celý seriál.

Ani my sme s Game of Thrones neboli úplne spokojní. Množstvo dejových liniek upadlo do zabudnutia, jednotlivé epizódy boli uponáhľané a namiesto detailov a hlbokých dialógov, na ktorých bol postavený seriál v úvodných sériách, sme sa dočkali nekonečných scén, kde sa jedna postava pozerá na druhú a napokon vyrieknu jednu či dve vety. Akoby sa Benioff a Weiss naozaj ponáhľali Game of Thrones ukončiť, pretože sa už chcú vrhnúť na tvorbu novej Star Wars trilógie.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

Vybrali sme preto 10 najhlavnejších dôvodov, prečo sa nám (zo scenáristického/dejového hľadiska) 8. séria Game of Thrones nepáčila. Nemusíš s nimi nutne súhlasiť, ale ak si seriál sledoval od samotného počiatku, žil si príbehom, teóriami a maličkosťami, ktoré nám autor George R.R. Martin pomaličky podsúval v dialógoch, nemohol si byť s poslednými epizódami spokojný.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Nezakončené dejové linky

V ôsmej sérii sme sa nedočkali zakončenia mnohých dejových liniek. Spomínaš si, ako bol Jon Snow pred pár sériami oživený po tom, čo ho členovia Night’s Watch dobodali na smrť a červená čarodejnica Melisandre spomenula, že Jon je sľúbený princ, ktorý sa postaví nebezpečenstvu a bude bojovať za ľudskú ríšu? Nič, žiadne vyvrcholenie, Jon v boji proti Night Kingovi pobehoval po Winterfelli a kričal na zombie draka.

Aký zmysel pre vyvrcholenie šou malo to, že je Jon Targaryen? Zase žiadny, rovnako ako symbol Children of the Forest zanechaný v sídle rodu Umberovcov, keď tadiaľ prešla armáda nemŕtvych.

A čo vlastne po celý čas robil Bran? V poslednej časti skonštatoval, že by sa netrepal až do King’s Landing, keby nevedel, že nesadne na trón. Znamená to, že videl vo svojej mysli milión vyvraždených obyvateľov mesta dračím ohňom a aj tak nikomu nič nepovedal, pretože sa tešil na korunu? Kde sa mysľou túlal tesne predtým, než Night King zabil Theona? A to radšej ani nezačíname s odrezanými dejovými linkami z predošlých sérií.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones
 

Ako Daenerys „zabudla“ na Euronovu flotilu

Keď naši hrdinovia v priebehu troch úvodných častí porazili Night Kinga a tisícročná veľkolepá hrozba spoza steny na severe bola zažehnaná, vydali sa bojovať s Cersei na tróne. Hlavnú myšlienku síce pre mnohých predstavovalo spojenie ľudí proti nebezpečnej armáde nemŕtvych, ale tvorcovia sa rozhodli, že boj o trón je aj tak dôležitejší.

Odporúčané
Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych 16. novembra 2022, 14:30

Daenerys sa preto vybrala späť do bájneho sídla rodu Targaryenovcov na hrade Dragonstone, lenže cestou si ju počkal Euron so svojou flotilou a tromi presne mierenými výstrelmi zo škorpiónov pripevnených na lodiach.

V následnej krátkej časti o natáčaní tejto epizódy sme sa od tvorcov dozvedeli, že Dany „kind of forgot about the Iron Fleet“. Tvorcovia teda nechali zabiť draka z dôvodu, že Daenerys zabudla na zrejme poslednú veľkú hrozbu v celom Westerose, s ktorou sa už stretla minulú sériu a viackrát ju spomínali pri plánovaní bojovej stratégie.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Zabitie „nepremožiteľného“ draka

Autor kníh George R.R. Martin sa raz vyjadril, že drak je prakticky neporaziteľná bytosť, ktorú nemožno zabiť prakticky žiadnou konvenčnou zbraňou. Šupiny mu slúžia ako nepreniknuteľné brnenie. Martin vyhlásil, že šanca zabiť draka je možno 1 k miliónu. Ani to nevadilo Euronovi, aby z plaviacej sa lode draka trafil hneď trikrát a rovno ho zabil.

V histórii Westerosu bol drak zabitý vtedy, keď ho trafili presne do oka, a teda mu ani šupiny nemali ako pomôcť. Euron so svojou neuveriteľnou muškou však tohto tvora zvládol ľavou zadnou. Ba čo viac, keď si Dany všimla svojho mŕtveho draka, s Drogonom letela priamo naproti celej flotile a ani jeden zo škorpiónov ju už trafiť nedokázal.

Odporúčané
Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť 22. októbra 2022, 14:30

A to ani nehovoríme o tom, ako Daenerys s Drogonom vybavili celú flotilu aj všetky škorpióny na hradbách King’s Landing o epizódu neskôr. Rozumieme, že Night King mohol draka trafiť a zabiť oštepom, predsa len je bájna magická bytosť, ale nadržaný pirát na lodi, ktorý s podobnými zbraňami nemal žiadne skúsenosti?

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Vojenská stratégia pri bitke o Winterfell

Na strategickej príprave pred obranou Winterfellu proti Night Kingovi sa podieľali skúsení vojenskí harcovníci ako Jamie Lannister či Jon Snow, ale všetkým prišlo ako skvelý nápad poslať naproti armáde nemŕtvych hordu Dothraki na koňoch. Zvyčajne sa takáto horda používa na obkľúčenie nepriateľa či útok zboku, ale naši hrdinovia vymysleli vlastnú taktiku a poslali ich všetkých zomrieť.

A to nehovoríme o tom, že katapulty postavili hneď za hordu Dothraki pred pripravené jednotky Unsullied, vystrelili z nich tak päťkrát a potom im boli úplne zbytočné, lebo zostali vpredu namiesto vzadu.

Grey Worm následne obetoval drvivú väčšinu Unsullied, pretože miniatúrne zákopy nemohli postaviť vo väčšej vzdialenosti od múrov hradu, ale všetkých bojovníkov museli jednoducho poslať na smrť pred nich. Nebolo potrebné zákopy ani poliať nejakou horľavinou, ktorá by sa ľahko zapálila, lepší scenár bol čakať na náhodný príchod čarodejnice Melisandre a jej podpálenie zákopov na poslednú chvíľu.

Odporúčané
Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom 20. októbra 2022, 14:30

Na čo slúžil Theon Greyjoy chrániaci Brana s lukom, keď mohli očakávať, že bude potrebné bojovať nablízko, a teda zrejme s mečom? Kam sa pred koncom boja stratil Drogon, odkiaľ sa za Daenerys objavil Jorah Mormont, ako Jon Snow v obkľúčení porazil 50 nemŕtvych a načo Dany pristávala s drakom na zemi, keď ju okamžite napadli stovky nemŕtvych a draka zranili? Jeden drak mohol čakať na Night Kinga, ten druhý zase pomáhať v boji, ale tvorcovia zrejme nevideli dôvod, prečo bitku pripraviť rozumne.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones

Neschopní White Walkers

V predchádzajúcich sériách sme sa stali svedkami stretnutí s White Walkers, ktoré boli na obrazovkách hrozivé, desivé a záhadné. Vždy poslali vopred svoju armádu, oni zatiaľ spokojne čakali na výsledok bitky, v úvode príbehu sme videli, ako si od Crastera za stenou berú ľudské bábätká.

Akú úlohu zohrávali a čo sa s nimi stalo, to sa zrejme nedozvieme. White Walkers nás sklamali aj v samotnej bitke o Winterfell, keď na svojich koňoch čakali za armádou, aby sa následne presunuli do Godswoodu, kde zostal osamotený Bran a čakal na smrť Night Kinga.

Špeciálne vytrénovaná Arya sa nepochopiteľným spôsobom dostala cez armádu nemŕtvych aj partiu White Walkers, zoskočila z tmavej ničoty a bodla Night Kinga dýkou. Milá symbolika, ale ako je možné, že si žiadny bájny, mýtický White Walker s nadprirodzenými schopnosťami Aryu nevšimol a ona si pokojne skočila na najväčšiu hrozbu Westerosu budovanú tisícky rokov.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones

Množiaci sa Unsullied a Dothrakis

Horda Dothraki bojovníkov vybehla ako vojenský predvoj do boja proti armáde nemŕtvych. Na koňoch nemali veľkú šancu, veď do momentu, kým im Melisandre nezapálila zbrane, tak sa mohli len pozerať na to, ako budú spoločne zomierať. Aby toho nebolo málo, vo vysvetľujúcom videu po epizóde sme sa od tvorcov dozvedeli, že sme sa práve stali svedkami konca Dothrakis či Unsullied.

Odporúčané
Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones Nová časť House of the Dragon rozdelila divákov na dva tábory. Ide o najkontroverznejšiu epizódu od čias Game of Thrones 17. októbra 2022, 18:30

Grey Worm nechal väčšinu svojich mužov zomrieť pred zákopmi, takmer všetci Dothrakis na koňoch museli zomrieť pri úvodnom útoku, ale v nasledujúcej epizóde sme sa dozvedeli, že vlastne zomrela iba polovica týchto bojovníkov. Kde sa ale skrývali, to nám už nikto neprezradil.

V záverečnej časti sme videli obrovské množstvo Unsullied v zničenom King’s Landing, Dothraki v predposlednej epizóde zase znásilňovali ženy a brutálne vraždili civilistov, zatiaľ čo vykrikovali svoje bojové heslá. Z epizódy na epizódu sa pravdepodobne množili, alebo si Daenerys nechala nových bojovníkov magickým spôsobom priviezť cez more.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones

Nezmyselný Bronn

V článkoch o poslednej sérii Game of Thrones sa objavili správy, že HBO si od tvorcov vyžiadalo prítomnosť niektorých postáv, ktoré nutne nebudú zasahovať do deja, ale diváci ich obľubujú, a tak pre nich musia nájsť miesto. Toto je Bronn, zoznámte sa. Vrah a kedysi dobrý kamarát Jamieho aj Tyriona dostal na začiatku série od Cersei úlohu – zabi Tyriona aj Jamieho, tu máš kušu od Qyburna a strať sa mi z očí.

Bronn sa stratil z obrazoviek až do momentu, keď nejakým neznámym spôsobom prenikol cez obranu Winterfellu priamo do miestnosti, kde spolu diskutovali práve Jamie a Tyrion.

Nemali žiadnu ochranku, nikto sa nestaral o to, že v miestnosti popíja Hand of the Queen, čiže druhý najdôležitejší človek po Daenerys, a keď udrel Tyriona, vystrelil na výstrahu z kuše a magickým spôsobom ju jednou rukou za pár sekúnd prebil, zrazu sa opäť stratil preč. Opäť ho stretávame až na konci poslednej epizódy, kde sa stal „ministrom financií“ (och bože, to bol ale pekne hlúpy moment), párkrát zavtipkoval a ako sa ukázalo, jeho prítomnosť nemala absolútne žiadny zmysel. Ako sa však s kušou dostal k Tyrionovi je pre nás nepochopiteľné. 

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Pošliapanie Jamieho Lannistera

Jaime Lannister si 8 sérií budoval vlastnú identitu. Kedysi vyhodil malého Brana z okna, miloval Cersei, ale postupom času zistil, že ju musí opustiť, pretože Cersei je zákerná žena, ktorá nenávidí všetkých, túži po moci a on ju nedokázal akceptovať. Odišiel, strávil čas s Brienne, ktorú ochránil pred znásilnením a prišiel kvôli tomu o ruku.

Odporúčané
História House of the Dragon: Od Detí lesa cez vojny so sťahovaním kože až po príchod Targaryenovcov História House of the Dragon: Od Detí lesa cez vojny so sťahovaním kože až po príchod Targaryenovcov 12. októbra 2022, 9:30

Napokon sa na konci minulej série pridal na stranu ľudí, odišiel na sever, aby Westeros obránil pred Night Kingom, lenže celý vývoj postavy tvorcovia zahodili do smetného koša v posledných dvoch epizódach. Najskôr sa vyspal s Brienne, potom zistil, že stále miluje Cersei, utiekol do King’s Landing a tam ju opäť vyhľadal.

Nakoniec spolu zomreli v objatí, takže vývoj postavy akoby sa ani nestal. Na druhej strane, Cersei naozaj v 8. sérii len stála v okne a popíjala víno. Žiadne výnimočné intrigy, prešpekulované plány, ale stačilo jej nahnať ľudí do Red Keep a pozerať sa na to, ako Daenerys s drakom ničia King’s Landing.

Jej smrť nebola žiadnym zadosťučinením, čakali sme, či naozaj zomrie rukou vlastného brata, v hre zostávala možnosť, že ju zavraždí Arya, lenže tvorcovia vymysleli vlastný koniec. Na Cersei s Jamiem spadol strop a ako nám ukázal Tyrion o epizódu neskôr, medzitým zrejme partia škriatkov sutiny odpratala, pretože v poslednej epizóde bola veľká časť stropu pokope a Tyrion sa prišiel na mŕtvych súrodencov bez problémov pozrieť.

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Varys, ktorý stratil polovicu inteligencie

Spomínaš si na to, ako Varys v prvých sériách pomocou svojich „little birds“ rozplietal intrigy, vedel špehovať akúkoľvek postavu vo Westerose a dopredu vedel, čo sa udeje? Varys z úvodných sérií však nadobro zmizol. Rovnako ako Tyrion, aj náš obľúbený eunuch v 8. sérii stratil poriadnu dávku inteligenčného kvocientu, keď otvorene a nahlas vykladal Tyrionovi svoj plán, ako musia Daenerys zradiť a zabiť, pretože kvôli nej zomrú státisíce ľudí.

Odporúčané
KVÍZ: Ak si tieto fantasy videl len raz, tento kvíz nezvládneš KVÍZ: Ak si tieto fantasy videl len raz, tento kvíz nezvládneš 9. novembra 2021, 10:30

Samozrejme, ako by človek mohol očakávať, Tyrion svojho parťáka bonzol, keďže aj on prišiel o desiatky bodov inteligenčného kvocientu, a Varysa upražil Drogon v ohni. Zvláštne vyznieva scéna, v ktorej sa rozpráva so svojou mladou pomocníčkou o tom, či Daenerys už jedla, zrejme ju nechal otráviť, ale očividne sa nechal odradiť tým, že Dany nemala chuť na žiadne jedlo.

Pravdepodobne nejedla celé dni, alebo je len Varys neschopný a nevie naplánovať už ani vraždu. Kvôli mnohým vynechaným pasážam z kníh stratila táto postava svoj pravý zmysel už dávnejšie a jej trápenie sa nám na konci seriálu len potvrdilo. Nemal byť Varys pripravený na to, že Tyrion s ním nemusí v otázke zrady súhlasiť, a tak mal zariadiť, aby vražda prebehla odhliadnuc od toho, či on prežije alebo nie?

10 najhorších scenáristických chýb a nelogickostí, ktoré pochovali 8. sériu Game of Thrones


Potenciál Arye Stark

Aryu Stark zaviedol osud do ďalekého Braavosu, kde dve série strávila tréningom na zabijaka. Naučila sa kradnúť cudzie tváre a bez povšimnutia sa prešmyknúť kdekoľvek sa jej zachcelo, aby napokon túto schopnosť využila na rodine Waldera Freya a pomstila svoju rodinu za Red Wedding.

Avšak, čakali sme, že seriál vyvrcholí viacerými vraždami, o ktoré sa postará Arya s cudzími tvárami, no čakali sme márne. Vďaka svojim neuveriteľným schopnostiam nezabila žiadnu výraznú postavu, ak nerátame kaskadérsky skok a vraždu Night Kinga, o ktorú sa postarala príchodom z temnoty, kde podľa logiky nemala čo hľadať.

Odporúčané
Game of Thrones mohlo skončiť v koši. Aké chyby obsahovala prvotná epizóda? Game of Thrones mohlo skončiť v koši. Aké chyby obsahovala prvotná epizóda? 16. septembra 2020, 20:24

Mnohých fanúšikov preto mrzí, že sa Arya toľko častí učila medzi Faceless Men, aby nakoniec túžba po krvi nebola zažehnaná. Ba čo viac, Arya sa v jednej chvíli tvári, že nie je Arya Stark, ale iba No one. Keď jej to vyhovuje, tak zase vyhlasuje, ako musí rodina Starkovcov držať pokope, aby sa na záver odpojila medzi prvými a vybrala sa hľadať neznáme miesta na západ od Westerosu.

Domov
Zdieľať
Diskusia