Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 5:30
Jakub Paulík

Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom

Zápas Aegona I. Targaryena o trón a pád Valýrie, ktorá vládla drakom
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HOUSE OF THE DRAGON
Uložiť Uložené

Odkiaľ pochádza rod Targaryenovcov a kedy prišli do Westerosu?

Pôvod slávneho rodu Targaryenovcov sa spája s civilizáciou starej Valýrie. V minulosti patrili medzi mnohé rody jazdcov na drakoch, ktoré si podmanili veľkú časť Essosu. Keď však Daenys Targaryen predpovedala skazu Valýrie, ich rod sa stiahol na Dračí kameň. O približne jedno storočie na to Aegon I. Targaryen dobyl Westeros a stal sa prvým kráľom svojho rodu.

V predošlom článku sme sa venovali histórii Westerosu pred vpádom Targaryenovcov a pozreli sme sa na Deti lesa, Prvých ľudí, ale aj príchod Bielych chodcov. Prečítať si si na webe mohol aj rozbor predposlednej epizódy či o chorobe kráľa Viserysa. Tvorbu obsahu zameraného na populárne aj menej známe seriály môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Valýria | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Impérium otrokárov sa postavilo proti drakom Valýrie

Civilizácia starej Valýrie sa v minulosti rozprestierala na veľkej časti kontinentu Essos. Pôvodne pozostávala z obyčajných pastierov, ktorí však získali na sile po tom, ako v oblasti medzi sopkami s názvom Štrnásť ohňov objavili drakov. Naučili sa tiež používať mágiu, budovať veľkolepé stavby a vyrábať legendárnu valyrijskú ocel, ktorej sa žiadna iná nevyrovná.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

Essos do istej miery ešte pred Valyrijcami zhruba od roku 8 000 BC („before conquest“ – pred dobytím Westerosu Aegonom I. Targaryenom) ovládali otrokári zo starého impéria Ghisu, ktorí údajne založili prvú veľkú známu civilizáciu. Tí sa však Valyrijcom na drakoch nemohli vyrovnať.

Niektoré boje síce vyhralo impérium Ghisu, no z celkových 5 vojen utrpelo zakaždým porážku. Pri poslednej vojne v roku 4 700 BC nakoniec padlo aj ich hlavné mesto, ktoré draci spálili na prach. Valyrijci zem v meste dodatočne zničili vápnom a soľou, aby na nej už nikdy viac nič nevyrástlo. Kultúra Ghisu sa čiastočne zachovala v mestách ako Yunkai, Astrapor a Meereen. Tie si mohol spoznať v seriáli Game of Thrones.

Otrokárov z Ghisu Valyrijci síce prakticky zničili, ale prevzali od nich tradíciu otrokárstva. Zajatcov z nových dobytých území následne posielali do Štrnástich ohňov, kde v často hrozivých podmienkach ťažili vzácne rudy.

Popri bojoch s Ghisom rukou Valyrijcov padli aj mnohí Andalovia ovládajúci územie nazvané Andalos. Tí sa preto rozhodli utiecť do Westerosu (o počiatkoch histórie na kontinente Westeros sa dočítaš tu), kde sa v období medzi rokmi 6 000 BC až 2 000 BC postavili proti Deťom lesa a Prvým ľuďom. So sebou si pritom vzali vieru v Sedem bohov, ktorá vznikla práve v Andalose.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123336 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Targaryenovcom podarilo vyhnúť skaze Valýrie.
  • Ako na vpád Aegona I. Targaryena do Westerosu reagovali Lannisterovci, Starkovci a ďalšie slávne rody.
  • Kto na Aegona posielal nájomných vrahov.
  • Ako získal moc rod Baratheonovcov, ktorý neskôr stál za rebéliou proti trónu.
  • Čo sa stalo s Rhaenys – sestrou, ktorú vraj Aegon naozaj miloval.
  • Kto bojoval mečom Dark Sister, ktorý v House of the Dragon vlastní Daemon.
Domov
Zdieľať
Diskusia