Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2022, 18:30
Čas čítania 4:01
Dominik Vetrák

RECENZIA: Stray (PS5)

TECH STRAY
Uložiť Uložené

Prešli sme milú malú hru o mačke, ktorá sa prediera dystopickým cyberpunkovým svetom. Ide o čierneho koňa herného roka 2022 alebo sklamanie?

Recenzovaná platforma: PS5

Dostupné platformy: PS4, PS5 a PC

Cena: 27 € (PC), 30 € (PS4/PS5). Ak si predplácaš Playstation Plus Extra či Premium, hru si môžeš zahrať zadarmo.

Vývojár: Blue Twelve Studios

Vydavateľ: Annapurne Interactive

Dátum vydania: 19. júl s anglickými titulkami

Stray je 3D adventúra z pohľadu tretej osoby, v tomto prípade zrejme z pohľadu tretej mačky. Hráš totiž za stratené mača, na ktoré sa pozeráš klasicky od chrbta, vďaka čomu si všímaš všetky jeho pohyby.

Mačka nemá meno a väčšinu hry sa drží klasického mačacieho správania, takže nie je zbytočne personifikovaná s cieľom žmýkať z hráčov emócie. Na začiatku hry sledujeme, ako si hlavná hrdinka nažíva spoločne s ďalšími mačkami. Onedlho nato však spadne do hlbín mysteriózneho mesta.

Odporúčané
Tieto filmy chce vidieť každý. Pozrieme si ich ešte tento rok a len v kinách Tieto filmy chce vidieť každý. Pozrieme si ich ešte tento rok a len v kinách 18. júla 2022, 14:30

Dystopické cyberpunkové mesto je plné robotov

Nenájdeš v ňom jediného človeka a okrem vtákov ani žiadne iné zvieratá. V týchto útrobách našej planéty žijú len roboti, s ktorými sa dokážeš dorozumieť vďaka robotovi menom B-12. Toho spoznáš na začiatku hry a až do jej konca ti robí spoločnosť ako priateľ, ale aj ako potrebný partner. Bez jeho schopnosti hackera a možnosti komunikovať s ostatnými robotmi by si sa totiž nikam nepohol. 

Tvojou úlohou je dostať sa späť na povrch, počas toho postupne zistíš, čo sa stalo s planétou a kam zmizli všetci ľudia. Tvorcovia neodpovedali na všetky otázky, ktoré sa počas hrania vynorili. Základnú príbehovú kostru však hra má a je dostatočne zaujímavá na to, aby sme uvítali aj prípadné pokračovanie. Zároveň je však Stray dejovo uzatvorená hra, ktorú netreba žmýkať. 

Stray recenzia
Zdroj: Annapurna Interactive

Hranie za mačku nikdy nebolo zábavnejšie a osviežujúcejšie

Najväčším lákadlom hry je fakt, že hráš za mačku, takže svet vnímaš očami malého stvorenia. Mačka však je, ako to už býva, veľmi agilná, rýchla a vynaliezavá, vďaka čomu sa dostaneš do priestorov a na miesta, aké v 99 percentách hier nikdy nenavštíviš. Tvorcovia tento koncept síce nevyužili naplno, ale aj tak si užiješ prekonávanie rôznych prekážok.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si zvládnuť gamerský kvíz bez chyby? Otestuj svoje znalosti z herných noviniek KVÍZ: Dokázal by si zvládnuť gamerský kvíz bez chyby? Otestuj svoje znalosti z herných noviniek 15. decembra 2022, 14:00

Veľkou časťou hry je skákanie po rúrach a rôznych vyvýšeninách, vďaka čomu sa razom ocitneš na streche, odkiaľ môžeš sledovať okolitý svet a dokonca provokovať robotov. O nich sa môžeš obtierať, robiť im napriek a na jednom z nich si môžeš pokojne aj pospať. Počas hrania objavíš viacero možností, ako si okoreniť dobrodružstvo rôznymi zákernosťami, aké by si očakával aj od svojej vlastnej mačky. 

Intuitívne ovládanie 

Veľkou otázkou pred vydaním bolo, ako sa hra vlastne bude ovládať a ako sa malý nezávislý vývojársky tím z Francúzska vyrovnal s animáciami. Vzhľadom na to, že ide o indie hru bez veľkého rozpočtu, je výsledok úžasný. Ovládanie mačky funguje intuitívne a stvorenie reaguje na tvoje podnety na ovládači okamžite. Pohyb mačky vyzerá autenticky, akurát na samom začiatku hry vyzerajú zoskoky mačiek nedostatočne plynulo.

Stray recenzia
Zdroj: Annapurna Interactive

Zaujímavé je, že s mačkou nemôžeš skákať kamkoľvek sa ti zachce. Skočiť môžeš len tam, kam to dizajnéri dovolili. Na rôznych predmetoch a vyvýšeninách tak uvidíš výzvu na skok, po ktorej sa mačka dostane presne tam, kam potrebuješ. Je pravda, že preto máš menšiu voľnosť v pohybe, nestalo sa nám však, že by nám to prekážalo a že by nás to obmedzovalo.

Hra nie je veľmi dlhá, no vôbec to nevadí

Hrať za mačku bolo veľmi osviežujúce a tvorcom sa podarilo vymyslieť aj kreatívne a logické hádanky, ktoré musíš prekonať, aby si sa v príbehu pohol ďalej. Robíš tak v celkovo 12 leveloch.

Niektoré sa pritom odohrávajú vo väčších mestách, ktoré pripomínajú mini open-worldové sekcie, kde sa môžeš naplno vyšantiť a objaviť tajomstvá mesta či pozbierať rôzne zberateľské predmety. Úprimne nás prekvapilo, aké rozsiahle sú tieto levely, keďže na hre pracovala len hŕstka amatérskych vývojárov.

Hra ti celkovo zaberie okolo 5-6 hodín. Ak však budeš chcieť prejsť všetko na sto percent a nebudeš sa nikam ponáhľať, celkový čas sa môže vyšplhať aj na 8 až 10 hodín.

Stray recenzia
Zdroj: Annapurna Interactive

Nám sa takéto hry páčia, obzvlášť v posledných rokoch, keď si od teba tvorcovia hier vyžadujú investíciu v podobe niekoľkých desiatok hodín, navyše často s opakujúcim sa obsahom. Tvorcovia Stray vedeli, že aj keď sú hrateľnosť a dizajn ich levelov zábavné, nie sú natoľko komplexné, aby ich mohli roztiahnuť na viac než 10-hodinové dobrodružstvo. 

Pekný soundtrack a ukážková „grafika“

Hru zdobí podarený soundtrack s chytľavou hudbou, no a občas sa nebudeš vedieť vynadívať na krásne časti dystopického sveta. Stray sa odohráva v mestách, ktoré pôsobia cyberpunkovým štýlom, vďaka čomu si na každom kroku užiješ krásne farebné odrazy všemožných neónových svetiel.

Niektoré scény boli priam krásne a neprekážalo ani to, že kvalita textúr a obrazová kvalita neboli až také vysoké a detailné ako pri veľkorozpočtových hrách. 

Tvorcom sa, bohužiaľ, nepodarilo hru doladiť do dokonalosti. V niektorých sekciách tak zažiješ zníženú plynulosť obrazu (fps). Stray na PS4 „beží“ v 30 fps a 1080 p, zatiaľ čo na PS5 beží v 60 fps a 4K kvalite obrazu. Počet snímok za sekundu však ani na jednej z konzol nie je stabilný. Ak by nám na hre prekážalo ešte niečo, tak je to absencia akejsi napínavej a veľkolepej naskriptovanej akčnej scény.

Stray recenzia
Zdroj: Annapurna Interactive

V hre totiž musíš okrem hádaniek čeliť aj krvilačným stvoreniam, ktoré ťa rýchlo zabijú, ak im neutečieš. V priebehu týchto levelov nám chýbal akýsi adrenalínový útek, na ktorý by sme tak rýchlo nezabudli. Vzhľadom na to, že hráme za mačku, by tvorcovia mohli vytvoriť viacero originálnych a kreatívnych momentov.

Chápeme, že nasledujúce porovnanie je nereálne, no predstav si Stray od tvorcov Uncharted zo štúdia Naughty Dog. Už asi chápeš, o akých adrenalínových sekvenciách hovoríme, aspoň čo sa štýlu týka (rozhodne by sme od indie štúdia nechceli rovnakú kvalitu a veľkoleposť takých scén). 

Stray recenzia
Zdroj: Annapurna Interactive

Verdikt

Stray je veľmi kvalitná a graficky očarujúca adventúra plná hádaniek a roztomilých momentov, ktoré ti spríjemnia hranie. Nemusíš mať pritom mačky vôbec rád. Túto hru si však obľúbiš a je možné, že ju prejdeš na jedno posedenie. Udeľujeme jej osem bodov z desiatich. Rozhodne ide o jednu z najlepších hier tohto roka. 

P. S. Hra zbúrala rekord vydavateľa Annapurna Interactive. Stray hralo na Steame v rovnakú chvíľu 62 963 hráčov. Rekord predtým držal titul Twelve Minutes (8 021 hráčov). 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia