Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. júna 2022, 12:30
Čas čítania 7:41
Dominik Vetrák

TOP 10 hier, ktoré sme hrali v roku 2022

TECH NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Fanúšikovia videohier si za prvých šesť mesiacov užili veľké množstvo kvalitných hier. Toto je 10 najlepších z nich.

Pandémia aj naďalej predlžuje vývoj videohier, takže je rok 2022 zatiaľ z pohľadu veľkých AAA hier slabší. Netreba sa však pozerať iba na veľké tituly s produkciou v hodnote desiatok až stoviek miliónov dolárov. Aj menšie, takzvané nezávislé indie tituly ťa dokážu zabaviť rovnako dobre. 

Dnešný výber 10 najlepších hier v doterajšom roku je dôkazom, že práve takéto projekty sú častokrát kvalitnejšie ako najočakávanejšie hry. Nakoniec, z desiatich hier v tomto rebríčku je ich až šesť menších. 

Odporúčané
Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli 27. júna 2022, 16:30

10. The Quarry – 7,5/10 (Xbox Series X/S/One, PC, PS4/PS5, štúdio: Supermassive Games)

Štúdio Supermassive Games sa preslávilo vynikajúcou hororovou adventúrou Until Dawn, ktorá vyšla exkluzívne pre PS4. Odvtedy však vydávalo jednu priemernú hru za druhou a občas klesli aj pod túto úroveň. Až The Quarry je pre nich návratom do najlepšej formy. Podobne ako v Until Dawn, aj tu hráč ovláda niekoľko mladých ľudí, ktorí si užívajú na chate a riešia bežné veci. 

Čoskoro ich však niečo začne zabíjať a je len na tebe, koľko z postáv prežije. Práve ty totiž rozhoduješ, čo sa stane v ďalšej scéne, kto zomrie, a kto sa s kým poháda. Tvoje rozhodnutia menia príbeh a osudy postáv, pričom nejde vždy len o dialógy. Ak tvoja postava uteká pred príšerou a ty včas nestlačíš správne tlačidlo, môže zakopnúť a zomrieť. 

The Quarry má lepšie ovládanie a vizuálnu stránku ako Until Dawn a je to čistokrvný duchovný nástupca tejto hororovej klasiky v nádhernom lesnom prostredí so sympatickými postavami, ktoré v niektorých prípadoch hrajú hollywoodski herci (ako napríklad Ted Raimi zo Spider-Mana). 

9. Rogue Legacy 2 – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, štúdio: Cellar Door Games)

Pokračovanie akčného RPG založili jeho tvorcovia na prvkoch zo žánrov metroidvanie a roguelike. Vždy, keď zomrieš, začneš odznova s iným druhom postavy (rytier, lukostrelec, mág a množstvo ďalších). Každá má unikátne schopnosti a zbrane, takže je každý pokus prejsť hru o čosi odlišnejší. 

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

Mapa je rozdelená do niekoľkých regiónov, z ktorých každý má unikátne vizuálne prostredie, nepriateľov a ďalšie nástrahy, ktorým musíš čeliť. Rogue Legacy 2 je skvelé pokračovanie podarenej prvej časti, ktoré zlepšuje každý jej aspekt vrátane 2D prostredia.

Úspešne stavia na kvalitných základoch predchodcu a prichádza s inováciami, ktoré dotvárajú celkový, skvelý dizajn akčnej hry pre každého. Ak sa ti titul bude zdať náročný, môžeš si znížiť obtiažnosť.

8. Ghostwire: Tokyo – 8/10 (PS5, PC, štúdio: Tango Gameworks)

Hlavnou postavou je mladík Akito, ktorého ovládne duch záhadného, mŕtveho muža. Akito vďaka tomu získa nadľudské schopnosti. Tie sa mu zídu, keďže neznámy, maskovaný muž nechal zmiznúť všetkých obyvateľov Tokia.

Akito musí objavovať záhady Tokia a ničiť démonov, ktorí sú na každom kroku. Príbeh ťa veľmi neohúri, no hlavné duo postáv je sympatické. Hra žiari v najdôležitejšom aspekte – hrateľnosti. Tá je zábavná, originálna a nikdy nás nezačala nudiť. Akito sa s démonmi bije tak, že z rúk vysiela rôzne čary a psychické útoky.

Prepracovaný súbojový systém s oku lahodiacimi animáciami a krásnym Tokiom nás očaril. Veľkým plusom sú aj vedľajšie misie, ktoré mali zmysluplné dejové pozadie a bavili nás, čo sa nedá povedať o väčšine takýchto misií z moderných open-world hier. Za hrou stojí aj Shinji Mikami, tvorca série Resident Evil, Devil May Cry či Evil Within. 

7. FAR: Changing Tides – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, PS4/PS5, Nintendo Switch, štúdio: Okomotive)

Aj v tomto prípade o pokračovanie. Na rozdiel od Rogue Legacy ale vývojári z malého štúdia Okomotive už veľmi nemali čo zlepšovať. Far: Lone Sails bola nádherná a skvelo nadizajnovaná hra, ktorej pokračovanie už len mení niekoľko herných aspektov a inak ostáva verné osvedčenému konceptu.

Odporúčané
Ľutujeme, že sme na tieto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 najhorších hollywoodskych filmov roka 2022 Ľutujeme, že sme na tieto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 najhorších hollywoodskych filmov roka 2022 23. júna 2022, 16:30

Ten spočíva v ovládaní veľkého vozidla, v tomto prípade lode, s ktorou sa plavíš po spustošenej krajine v 2D formáte. V ceste ti stojí nebezpečné počasie, ale aj rôzne prekážky. Postupne odhaľuješ, čo sa stalo s niektorými ďalšími ľuďmi, ktorí apokalypsu neprežili.

Vylepšuješ si loď, hľadáš palivo, riešiš logické hádanky a užívaš si nádherné výtvarné umenie, vďaka ktorému je prostredie hry očarujúce. Dvojka oproti jednotke stratila kus čara a slabšia je tentokrát aj hudba. Aj napriek tomu ide o povinnosť pre všetkých fanúšikov hier s úžasnou atmosférou. 

6. Citizen Sleeper – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, Nintendo Switch, štúdio: Jump Over the Age)

Sci-fi RPG využíva dosť netradičnú formu hrania. Každý deň máš ako postava možnosť vykonať na vesmírnej stanici len niekoľko úkonov. Ich počet je obmedzený podľa toho, koľko máš ešte energie. Tú si dopĺňaš jedlom a špeciálnymi injekciami. Na to však potrebuješ peniaze, takže podstatnú časť úkonov musíš obetovať na prácu. Avšak, nie každý úkon sa môže podariť.

Určuje to náhoda, keďže úkony predstavujú kocky s náhodným výberom čísel. Čím väčšie číslo, tým väčšia šanca, že sa úkon podarí. Jedného dňa však môžeš mať smolu a dostaneš len kocky s nízkymi číslami, takže nemôžeš podniknúť náročné misie. Citizen Sleeper má veľmi návykovú hrateľnosť a jednoduchý vizuál, keď sa z pohľadu zhora pozeráš na vesmírnu stanicu plnú netradičných osôb.

Odporúčané
10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 3. júla 2023, 12:30

Množstvo z nich si spriatelíš a niektoré ťa zase znenávidia. Objavíš tajomstvá lode, pomôžeš vybraným ľuďom, odhalíš konšpirácie a nájdeš zmysel života. Citizen Sleeper má aj prepracovaný príbeh, no niekedy nás už nebavilo čítať dlhé texty (dialógy nie sú nahovorené a musíš ich čítať). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117222 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia