Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. júla 2022, 19:26
Čas čítania 1:17
Adam Novosad

Medvede túlajúce sa po ceste pri Košiciach. Slovenke niekto ukradol fotku z dovolenky a rozšíril hoax po sociálnych sieťach

NEWS MEDVEDE NA SLOVENSKU SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Z verejného albumu niekto Slovenke vzal fotografiu medveďov z Rumunska a vydával ju za záber z okolia Košíc.

Medvede na rušnej hlavnej ceste iba pár kilometrov od Košíc. Takýto príbeh rozprávala fotografia, ktorá sa šírila po slovenskom Facebooku v uplynulých dňoch. Až neskôr sa ukázalo, že namiesto Jahodnej pri Košiciach medvede vysedávali pri ceste na horskom priechode v Rumunsku, informuje Korzár.

Vo facebookovej skupine Dopravný servis KE, KS, v ktorej ľudia zdieľajú informácie z ciest, sa začiatkom týždňa objavila fotografia dvoch medveďov sediacich pri ceste. Autor príspevku nenapísal nič viac, len „!Jahodná! Maco sa pasie pri ceste“ a medzi ľuďmi spustil paniku. Do Jahodnej pritom neustále prúdia turisti či cyklisti.

Zo skupiny o dopravnom servise sa fotografia s označením Jahodnej rozšírila naprieč viacerými skupinami, ktoré pokrývajú dianie v okolí Košíc. Pôvodný príspevok si od ľudí vyslúžil viac ako 500 lajkov za menej ako hodinu, komentujúci sa znepokojovali nad tým, že medvede prenikajú čoraz bližšie k mestám a obciam.

Patrícia Želinská
Zdroj: Patrícia Želinská

Všetko musela na pravú mieru uviesť až autorka fotografie Patrícia Želinská. Fotografia nevznikla pri Jahodnej, ale na dovolenke v Rumunsku na horskom priechode Transafagarašan. „Takéto stretnutie sme tam absolvovali asi päťkrát. O medveďoch v rumunských horách sme počuli a čítali, ale nečakali sme až takýto blízky kontakt,“ vysvetľovala o svojej dovolenke.

Niekto jej fotografiu vzal z verejného dovolenkového albumu na Facebooku a rozšíril na sociálnych sieťach výmysel o tom, že košické značky z motorky potvrdzujú prítomnosť medveďov pri Jahodnej.

Autorku fotografie Patríciu Želinskú prekvapilo, ako rýchlo sa hoax rozšíril. „Problémom je aj to, že Slováci sú na sociálnych sieťach naivní a veria každej hlúposti,“ skonštatovala.

Do redakcie Korzára sa v reakcii na článok o hoaxe pri Jahodnej dokonca ozval pôvodný autor príspevku z facebookovej skupiny o dopravnom servise v okolí Košíc.

Redakcii napísal, že svoj príspevok zmazal okamžite po tom, čo zistil, že ide o hoax a fotografia v skutočnosti pochádza z Rumunska, nie Jahodnej. Fotografiu podľa vlastných slov našiel na náhodnej facebookovej stránke, z ktorej ju prevzal a publikoval v skupine s dopravným servisom, pretože chcel ľudí upozorniť na prípadné medvede v Jahodnej.

Anketa:
Máš strach z premnoženia medveďov na Slovensku?
Mám strach.
Vôbec sa nebojím.
Mám strach.
34 %
Vôbec sa nebojím.
66 %
Domov
Zdieľať
Diskusia