Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 20:49
Čas čítania 1:20
Viktor Kniš

Premiérovi Hegerovi sa nepáči, že mu Richard Sulík poslal list o vypovedaní koaličnej zmluvy cez čet.

NEWS EDUARD HEGER KOALIČNÁ KRÍZA RICHARD SULÍK VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Predseda vlády v statuse na Facebooku reaguje na list Richarda Sulíka.

Eduardovi Hegerovi sa nepáči, že mu Richard Sulík list o vypovedaní koaličnej zmluvy poslal cez aplikáciu Signal, aj keď mu predseda SaS sľúbil osobné odovzdanie. Rovnako kritizuje, že Sloboda a solidarita komunikovala svoje rozhodnutie z republikovej rady verejne skôr, ako ho oznámila partnerom vo vláde. Podľa premiéra a člena strany OĽaNO ide o dôkaz, že Sulík nemyslí vážne svoju snahu pokračovať v koalícii. 

„Z takéhoto prístupu predsedu SaS Richarda Sulíka k informovaniu koaličných partnerov o závažných rozhodnutiach sa mi javí, že v skutočnosti mu nejde o hľadanie riešenia za spoločným stolom, ale skôr o snahu viesť predčasnú politickú kampaň s cieľom dosiahnuť lepší volebný výsledok, aký mala SaS vo voľbách v roku 2020,“ konštatuje Heger vo verejnom statuse na Facebooku. 

Postup považuje za nevhodný a nekorektný. „Napriek tomu ako predseda vlády a človek, ktorému záleží na prosperite a demokratickom vývoji Slovenska, budem pokračovať v snahách o vyriešenie tejto koaličnej krízy a pokračovaní štvorkoalície,“ dodáva predseda vlády. 

Aj prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala rokovania s koaličnými lídrami. 

Strana SaS zároveň plánuje poslať predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi aj kompletný zoznam požiadaviek, ktoré žiada zapracovať do novej koaličnej zmluvy. 

Heger
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Sulík mu tykal

Podľa Richarda Sulíka je strana SaS kedykoľvek pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve. Na rokovania chce priniesť aj svoje konkrétne návrhy.

Predseda koaličnej strany dnes poslal premiérovi Eduardovi Hegerovi list, kde zopakoval dôvody vypovedania koaličnej zmluvy. Za problém považuje lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča. Sulík síce v úvode listu adresuje Hegerovi osobné slová a tyká mu, no postupne prechádza do formálnejšej komunikácie. 

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

SaS tvrdí, že si uvedomuje potrebu vlády, ktorá je funkčná, má dôveru ľudí, nevytvára napätie v spoločnosti, ale prináša riešenia na všetky aktuálne problémy.

Strana v liste skonštatovala, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd.

„Koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstvá, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce,“ vymenoval Sulík.

Domov
Zdieľať
Diskusia