Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2022, 9:26
Čas čítania 0:56
Jana Chovancová

Pediatri z ružomberskej pohotovosti podali hromadnú výpoveď, dôvodom je vyčerpanosť

NEWS SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Ak by pohotovosť v Ružomberku zanikla, rodičia by museli s deťmi cestovať do blízkeho Liptovského Mikuláša alebo Dolného Kubína.

Osem pediatrov pracujúcich v súkromnej Ambulancii pohotovostnej služby pre deti a dorast v Ružomberku podalo výpoveď z dôvodu vyčerpania. Ich odchod môže znamenať zánik pracoviska a slúžiť by zostala iba zriaďovateľka tejto súkromnej pohotovosti Jana Nosková. Píšu o tom Aktuality

Nosková tvrdí, že hromadnú výpoveď podali lekári bez toho, aby ju predtým o niečom informovali či vyjednávali lepšie podmienky. Podľa nej mohol tento problém nastať potom, čo z pohotovosti odišla jedna z deviatich doktoriek, a tak sa počet služieb u ostatných doktorov zvýšil.

Riešením by podľa Noskovej mohlo byť, že lekárom prídu pomôcť kolegovia z detského oddelenia Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. „Toto je riešenie, ktoré som ponúkla. S pomocou lekárov z nemocnice by lekári slúžili dve služby v mesiaci tak, ako to bolo predtým,“ hovorí Nosková. Podľa nej však kolegovia túto ponuku prijať odmietajú.

Na margo jej slov vysvetľuje pediatrička Zora Zdráhalová, jedna z tých, ktorí podali výpoveď, prečo sa rozhodli s ponukou nesúhlasiť. „Situácia v pohotovosti sa stáva nezvládnuteľnou. Pohotovosti v žilinskom kraji sú personálne dlhodobo poddimenzované. V plánovanej reforme primárnej starostlivosti je udaný minimálny počet lekárov na jednu pohotovosť pätnásť a optimum tridsať. V našom kraji ani jedna pohotovosť okrem žilinskej toto minimum nespĺňa,“ objasňuje Zdráhalová. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Problém s nedostatkom lekárov má však celé Slovensko. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo hodnotenie stavu verejnej minimálnej siete všeobecných lekárov a primárnych pediatrov, z ktorého vyplýva, že na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia