Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 15:09
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

Europoslanci odhlasovali zaradenie zemného plynu a jadra medzi „zelené“ zdroje energií. Rakúsko a Luxembursko hrozia žalobou

NEWS EKOLÓGIA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ak absolútna väčšina podporí námietku proti návrhu Komisie, Komisia ho bude musieť stiahnuť alebo pozmeniť.

Európsky parlament dnes odhlasoval zaradenie zemného plynu a jadrovej energie medzi „zelené“ zdroje energií, informuje portál DW. Znamená to, že ekonomické aktivity týkajúce sa týchto odvetví budú môcť byť označené za trvalo udržateľné. 

Návrh sa spočiatku stretol s odporom niektorých členských štátov Európskej únie. Jeden tábor vedený Francúzskom ho dôrazne podporoval. Nemecko, ktoré postupne ukončuje prevádzku svojich jadrových elektrární, sa naopak postavilo proti nemu.

Niektoré environmentálne organizácie a zákonodarcovia EÚ si myslia, že tento plán je viac o marketingu, ako o skutočnej ochrane životného prostredia.

Dve krajiny aj Greenpeace hrozia žalobou

Napriek tomu mal návrh podporu väčšiny stredopravej Európskej ľudovej strany, najväčšej zákonodarnej skupiny Európskeho parlamentu. Tá v utorok potvrdila, že 107 jej zákonodarcov má v úmysle hlasovať za. Zákonodarcovia centristickej skupiny Obnovme Európu boli zväčša za, zatiaľ čo zelení a sociálni demokrati boli väčšinou proti.

Zo slovenských europoslancov návrh nepodporí Vladimír Bilčík, Martin Hojsík a Michal Wiezik. Na druhú stranu, súhlasí s ním Robert Hajšel, Eurgen Jurzyca a Ivan Štefanec. Portál Euractiv píše, že podľa niektorých europoslancov technické normy skríningu navrhnuté Komisiou nerešpektujú kritériá pre environmentálne udržateľné hospodárske činnosti.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

O návrhu Komisie bude ešte hlasovať Rada EÚ, musí rozhodnúť do 11. júla. Na zablokovanie však stačí nesúhlas jednej inštitúcie. Rakúsko a Luxembursko pohrozili, že ak EÚ návrh prijme, podajú na EÚ žalobu.

Právne kroky voči návrhu Európskej komisie zvažuje aj mimovládna organizácia Greenpeace. Chce najprv predložiť Európskej komisii formálnu žiadosť o interné preskúmanie. Ak by skončilo s negatívnym výsledkom, podá súdnu žalobu na Európsky súdny dvor. 

„Na riešenie klimatickej krízy a problému vysokých cien energií potrebujeme investície do obnoviteľných zdrojov energie a do znižovania spotreby, nie investície do fosílneho plynu,” reagovala Katarína Juríková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Europoslanec Martin Hojsík na Facebooku napísal, že „označiť plyn, ktorého pálením vypúšťame do ovzdušia skleníkové plyny, za „zelený”, a teda klimaticky prospešný, je proste nezmysel“.

Domov
Zdieľať
Diskusia