Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza. 
18. júla 2022 o 10:30
Čas čítania 3:58
Sponzorovaný obsah

Vieš si predstaviť, že by si všetko opustil a začal žiť ako nomád? Títo ľudia to dokázali

Vieš si predstaviť, že by si všetko opustil a začal žiť ako nomád? Títo ľudia to dokázali
Zdroj: VOYO Originál
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Máme pre teba štyri inšpirujúce príbehy.

Predstav si, že by si zmenil svoju bežnú rutinu, zbavil sa zbytočných materiálnych vecí a odišiel žiť ako kočovník. Spoločným znakom všetkých nomádov je absolútna sloboda, nežijú preto, aby sa naháňali za prácou a peniazmi. Ich domovom je celý svet. 

Na streamovacej platfome VOYO si môžeš pozrieť novú drámu o živote nomádov, zachytáva skutočný príbeh rodiny, ktorá sa pre svoj životný štýl stala symbolom občianskeho vzdoru. Dievča menom Jitřní záře je emotívna miniséria o zasahovaní štátu do rodičovských práv. 

Alternatívny spôsob života dokáže byť fascinujúci, a preto sme v spolupráci s VOYO vybrali pár inšpirujúcich príbehov – ukážeme ti gurua amerických nomádov, chlapca, ktorý sa stal symbolom slobody, či Holanďana, ktorý prežil tri roky na bicykli. 

voyo
Zdroj: VOYO Originál

Bob Wells 

Skutočnú slobodu nájdeš, ak sa v očiach konzumnej spoločnosti staneš bezdomovcom. Do tejto jednej vety môžeme zhrnúť celú životnú filozofiu a kázeň neoficiálneho „krstného otca“ amerických nomádov. Bob Wells už 27 rokov žije kočovným životom, prostredníctvom blogu a videí ukazuje podobne zmýšľajúcím ľuďom, ako zvládnuť alternatívny život. 

K nomádstvu ho dohnal smútok a problémy, po prvom mesiaci v dodávke však zistil, že konečne našiel šťastie. Považoval to za extrémne oslobudzujúci moment, zrazu mal peniaze navyše, ktoré by inak putovali na nájom.

Wells nie je taký „typický“ nomád, svojím spôsobom by sme ho mohli považovať za kazateľa. Okrem vyslovene praktických článkov a tipov strčil nos aj do filozofie. Parafrázované úvahy známych autorov mieša s vlastnými, kočovný život vidí ako cestu k slobode, sebarealizácii a dobrodružstvu. Dokonca naplánoval aj vlastnú smrť, keď sa bude cítiť príliš starý a nevládny, odíde do púšte.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bob Wells (@cheaprvliving)

Christopher Johnson McCandless

Narodil sa do bohatej rodiny, ukončil štúdium histórie a antropológie s vyznamenaním, teoreticky mu nič v živote nechýbalo. Mal však plné zuby materialistickej spoločnosti, chcel zahodiť všetko a zažiť dobrodružný život v divokej prírode. Poháňala ho vlastná ideológia, už pred odchodom sa vzdal všetkých privilégií a bohatstva, dal si prezývku Alexander Supertramp. Chcel odísť iba na pár mesiacov, bral to ako rituál alebo spôsob znovuzrodenia. 

V apríli 1992 sa ocitol v srdci aljašskej tajgy, v Národnom parku Denali, kde strávil najbližšie mesiace. Bol úplne sám, spal v opustenom hrdzavom autobuse a živil sa drobnými zvieratami, rastlinami či bobuľami. Celú výpravu fotil a dokumentoval v denníku. Zomrel 112 dní po tom, čo vkročil do divokej prírody Aljašky. O jeho smrti kolujú rôzne dohady, príčinu hľadali aj odborníci, pravdepodobne to bola kombinácia podvýživy a otravy hrachorom siatym (Lathyrus sativus).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Remembering Chris McCandless (@intothewildofficially)

Tesne pred smrťou zanechal odkaz: „Mal som šťastný život a ďakujem Pánovi. Dovidenia a nech Boh všetkým žehná!“ S týmito slovami sa aj odfotil, napriek tomu, že vážil už iba okolo 30 kíl, usmieval sa a pôsobil pokojne. Jeho vychudnuté telo našli po 19 dňoch (odhad podľa posledných zápiskov v denníku).

Na Chrisov osud sa každý pozerá inak, je už na tebe, či ho budeš považovať za symbol slobody alebo chlapca, ktorý za nezodpovednosť zaplatil životom.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Remembering Chris McCandless (@intothewildofficially)

Rodina Junkovcov

V predošlom článku sme ti predstavili alternatívnu životnú cestu Junkovcov zo seriálu Dievča menom Jitřní záře. Hoci ide o hranú minisériu z dielne VOYO Originál, zobrazuje skutočný príbeh inšpirovaný skutočnými osudmi rodín, ktoré sa pre svoje zmýšľanie stali symbolom občianskeho vzdoru. Pavla a Karel sa rozhodli opustiť svoj „normálny“ život, vzdali sa moderných vymožeností a odišli na Šumavu, aby žili v súlade s prírodou. 

Narodilo sa im vytúžené dieťa, pomenovali ho naozaj nekonvenčne – dievčatko dostalo meno Jitřní záře. Dcéra nomádov nemala ani rodný list, takže v očiach štátu teoreticky neexistovala. Spustilo to byrokratický kolotoč a úrady dieťa z rodiny odobrali. Dej celej minisérie vystihuje otázka: „Do akej miery môže štát zasahovať do práv rodičov?“

sleduj skutočný príbeh
voyo, dievča
Zdroj: VOYO Originál

Jitřenka sa neskôr do rodiny vrátila, ale začala sa búriť proti alternatívnemu životu a vyhľadala pomoc rovnakých úradov, ktoré ju pred rokmi odlúčili od vlastnej rodiny. Paradoxom celého príbehu je, že manželia Junkovci boli považovaní za rebelov, pretože opustili život, ktorý spoločnosť vnímala ako správny. Ich dcéra sa narodila do iného životného štýlu, svoju rodinu nevnímala ako odlišnú, pretože to bola jej „norma“. Len čo videla svet vonku, všetko sa zmenilo.

„Dievča menom Jitřní záře je o ľuďoch, ktorí sa rozhodli opustiť systém a žiť v súlade s prírodou. A náš príbeh ukazuje, čo sa stane potom. Či sa to dá, či je to udržateľné rozhodnutie a kam až to môže zájsť,“ hovorí kreatívna producentka VOYO Lenka Szántó.

Zisti, ako to dopadlo

Martijn Doolaard

Martijn je Holanďan, ktorý vystihuje novodobé nomádstvo v pravom zmysle slova. Tri roky svojho života si vystačil iba s tým, čo odnesie jeho bicykel. Najprv strávil rok na ceste z Amsterdamu do Singapuru, prešiel 18 krajín a urobil vyše 17-tisíc kilometrov. Spoliehal sa na jednoduchú filozofiu – čím menej vecí si so sebou vezmeš, tým lepšie sa spojíš s okolím. Stanoval v najodľahlejších oblastiach a prespával u dobrosrdečných ľudí, ktorých stretol po ceste. Okrem psychického a fyzického vyčerpania musel odolávať prírodným živlom či extrémnemu počasiu. Z prvej expedície vznikla knižka. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martijn Doolaard (@_espiritu.libre_)

Vrátil sa do bežného života, asi po roku mu začalo chýbať dobrodružstvo, fyzické vyčerpanie a potreboval opäť narušiť rutinný cyklus. Miloval flexibilitu a nezávislosť, ktorú mu poskytoval život na cestách, a preto sa rozhodol na bicykli stráviť dva roky – prešiel z Vancouvru do Patagónie. Tentoraz to bolo trocha iné, zabalil so sebou aj svoj pracovný život. Z výpravy takisto vznikla kniha.

Po živote na bicykli sa usadil v talianskych Alpách, kde si svojpomocne prerába kamennú chatku. Stále sa považuje za nomáda, aj keď žije na jednom mieste a najbližšie roky nebude nič meniť. Asi rozmýšľaš, či sa necíti v strede talianskych lesov izolovaný. Martijn tvrdí, že je skôr oslobodený a nevadí mu byť osamote, celé dni pracuje. Jeho životný štýl sa dá pomenovať rôzne, no zaručene nie je nudný. Do novodobého nomádstva ťa zasvätí prostredníctvom svojho Instagramu a videí, rozhodne stoja za pozretie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martijn Doolaard (@_espiritu.libre_)

Čo hovoríš na týchto ľudí? Dobrodružný život nomáda môže byť fascinujúci a zaujímavý, no rozhodne nie je pre každého. Môže ťa však inšpirovať vážiť si viac vlastnú slobodu a menej lipnúť na materiálnych veciach. Vďaka tomu sa možno zamyslíš, v čom spočívajú tvoje hodnoty. Súhlasíš? 

Domov
Zdieľať
Diskusia