Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
7. júla 2022, 9:30
Čas čítania 5:23
Čoje

Čojeho gastrosprievodca: Praha

Čojeho gastrosprievodca: Praha
Zdroj: Čoje
GASTRO CESTOVANIE GASTROPRIEMYSEL PRAHA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Hlavné mesto Českej republiky je tradičnou destináciou slovenských výletníkov a toto je bez dlhých úvodov prehľad najlepších pražských podnikov na jedlo a pitie.

Sprievodcu Prahou zostavil foodbloger Čoje. Použil pri tom nielen vlastné skúsenosti, ale aj prieskum množstva ďalších zdrojov od českých aj slovenských foodblogerov, blogy a články a slovné odporúčania od foodies, ktorým dôveruje. Všetky miesta nájdeš aj na tejto mape.

Mäso a tradičná česká kuchyňa

Sú mestá, do ktorých sa chodí ochutnávať pestrá svetová kuchyňa, no najlepšie jedlo v Prahe je tradičnejšieho a lokálnejšieho charakteru. Mesto je unikátne aj tým, že množstvo podnikov nájdeš preplnených turistami a napriek tomu v nich možno nájsť fantastické jedlo.

Najznámejšie starosvetské pražské hospody sú U Fleků, U Zlatého tygraU Pinkasů, no okrem teba sa o tom dočíta takmer každý turista v takmer každom bedekri, takže podľa toho očakávaj aj zaplnenosť.

Ak si chceš pozrieť, ako sa v Prahe dá pracovať so starosvetskosťou v nových konceptoch, choď do jednej z najväčších reštaurácií, v akej si kedy bol – do reštaurácie Červený jelen v priestoroch bývalej prvorepublikovej banky (určite nevynechaj vécko za trezorovými dverami).

Carpaccio v Kantýne
Carpaccio v Kantýne je jedno z najikonickejších pražských jedál. Zdroj: Čoje

V žánri domácej a mäsovej kuchyne Prahe dominujú podniky skupiny Ambiente. Aj keď ide o sieť a de facto korporát, jednotlivé prevádzky majú veľmi kvalitné a dotiahnuté koncepty a vysokú úroveň jedla, keďže politkou Ambiente je, že každý podnik má ako spoluvlastníka výraznú gastroosobnosť, ktorá je šéfkuchárom alebo garantom podniku.

Sieť taktiež dbá na pôvod svojich potravín a spolupracuje s overenými farmármi po celom Česku.

Vlajkovou loďou Ambiente je jednohviezdičková michelinka La Degustation Bohême Bourgeoise šéfkuchára Oldřicha Sahajdáka, ktorá ponúka jedlá vychádzajúce z českej kuchyne 19. storočia.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Dlhodobou pýchou tejto siete je aj Eska slovenského šéfkuchára Tomáša Valkoviča, do ktorej môžeš zájsť na dlhé raňajky či veľké jedlá a v ktorej si spomenieš na niekoľko bratislavských podnikov, ktorým je pražský originál veľkou inšpiráciou.

Brambory v popelu z Esky
Najikonickejšie jedlo pražskej Esky brambory v popelu, ktoré sú na jedálnom lístku od vzniku podniku. Zdroj: Čoje

Fantastické jedlo nájdeš aj v podnikoch Kantýna (mäsiarsky bufet, určite si daj carpaccio), Naše maso (mäsiarstvo, okrem stejkov a prvorepublikových údenín robia skvelý český burger v „housce“), Čestr (pre zmenu moderný mäsový koncept), Bufet (grilované a smažené jednoduché jedlá), nový podnik s veľmi jednoduchým, no superzaujímavým prístupom k tradičným jedlám U Kalendů či celá sieť českých hospod so skvelým jednoduchým hospodským jedlom Lokál.

Druhou najväčšou českou gastrosieťou je Together a aj u nich platí, že takýto „korporátny“ moloch v českom prostredí nemusí znamenať, že prvoradý je biznis a kvalita a chuť jedla vždy skôr zaostáva.

Najznámejšie podniky tejto siete variace tradičnú českú kuchyňu sú Potrefená husaVinohradský parlament, milovníci netuzemského mäsa, najmä rýb a morských príšer, by mali byť nadšení aj v belgickom koncepte Bruxx. Ak nemáš veľký hlad, prípadne ak hľadáš malú bodku za obedom, parádny koncept je aj dvojica chlebíčkových bistier Sisters.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Fantastické podniky podávajúce tradičné české jedlá s vysokou latkou kvality nájdeš, pravdaže, aj mimo Ambiente. Za pozornosť stoja predovšetkým U Matěje, kreatívnejšia finediningová dvojica Výčep a The Eatery či novinka, Francúzskom šmrncnutý Ansámbl.

Medzi ďalšie zaujímavé mäsové koncepty patrí dvojica „pipigrilov“ Kro KitchenKohoutek, mäsiarstvo s bistrom Mikrofarma Praha, vychytené texaské BBQ Big Smokers či bravčové grilované špeciality Pork’s.

Burgery

Domov
Zdieľať
Diskusia