Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Čojeho gastrosprievodca: Praha

Hlavné mesto Českej republiky je tradičnou destináciou slovenských výletníkov a toto je bez dlhých úvodov prehľad najlepších pražských podnikov na jedlo a pitie.

Čoje
7. júl 2022, 9:30 Čas čítania: 5:23
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čojeho gastrosprievodca: Praha
Zdroj: Čoje
Gastro - Prevádzky
1
Čoje
7. júl 2022, 9:30
Čas čítania: 5:23

Čojeho gastrosprievodca: Praha

Hlavné mesto Českej republiky je tradičnou destináciou slovenských výletníkov a toto je bez dlhých úvodov prehľad najlepších pražských podnikov na jedlo a pitie.

Čoje
7. júl 2022, 9:30
Čas čítania: 5:23
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čojeho gastrosprievodca: Praha
Zdroj: Čoje
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Sprievodcu Prahou zostavil foodbloger Čoje. Použil pri tom nielen vlastné skúsenosti, ale aj prieskum množstva ďalších zdrojov od českých aj slovenských foodblogerov, blogy a články a slovné odporúčania od foodies, ktorým dôveruje. Všetky miesta nájdeš aj na tejto mape.

 

Mäso a tradičná česká kuchyňa

Sú mestá, do ktorých sa chodí ochutnávať pestrá svetová kuchyňa, no najlepšie jedlo v Prahe je tradičnejšieho a lokálnejšieho charakteru. Mesto je unikátne aj tým, že množstvo podnikov nájdeš preplnených turistami a napriek tomu v nich možno nájsť fantastické jedlo.

 

Najznámejšie starosvetské pražské hospody sú U Fleků, U Zlatého tygraU Pinkasů, no okrem teba sa o tom dočíta takmer každý turista v takmer každom bedekri, takže podľa toho očakávaj aj zaplnenosť.

 

Ak si chceš pozrieť, ako sa v Prahe dá pracovať so starosvetskosťou v nových konceptoch, choď do jednej z najväčších reštaurácií, v akej si kedy bol – do reštaurácie Červený jelen v priestoroch bývalej prvorepublikovej banky (určite nevynechaj vécko za trezorovými dverami).

 

Carpaccio v Kantýne
Carpaccio v Kantýne je jedno z najikonickejších pražských jedál. Zdroj: Čoje

 

V žánri domácej a mäsovej kuchyne Prahe dominujú podniky skupiny Ambiente. Aj keď ide o sieť a de facto korporát, jednotlivé prevádzky majú veľmi kvalitné a dotiahnuté koncepty a vysokú úroveň jedla, keďže politkou Ambiente je, že každý podnik má ako spoluvlastníka výraznú gastroosobnosť, ktorá je šéfkuchárom alebo garantom podniku.

 

Sieť taktiež dbá na pôvod svojich potravín a spolupracuje s overenými farmármi po celom Česku.

 

Vlajkovou loďou Ambiente je jednohviezdičková michelinka La Degustation Bohême Bourgeoise šéfkuchára Oldřicha Sahajdáka, ktorá ponúka jedlá vychádzajúce z českej kuchyne 19. storočia.

 

Dlhodobou pýchou tejto siete je aj Eska slovenského šéfkuchára Tomáša Valkoviča, do ktorej môžeš zájsť na dlhé raňajky či veľké jedlá a v ktorej si spomenieš na niekoľko bratislavských podnikov, ktorým je pražský originál veľkou inšpiráciou.

 

Brambory v popelu z Esky
Najikonickejšie jedlo pražskej Esky brambory v popelu, ktoré sú na jedálnom lístku od vzniku podniku. Zdroj: Čoje

 

Fantastické jedlo nájdeš aj v podnikoch Kantýna (mäsiarsky bufet, určite si daj carpaccio), Naše maso (mäsiarstvo, okrem stejkov a prvorepublikových údenín robia skvelý český burger v „housce“), Čestr (pre zmenu moderný mäsový koncept), Bufet (grilované a smažené jednoduché jedlá), nový podnik s veľmi jednoduchým, no superzaujímavým prístupom k tradičným jedlám U Kalendů či celá sieť českých hospod so skvelým jednoduchým hospodským jedlom Lokál.

 

Druhou najväčšou českou gastrosieťou je Together a aj u nich platí, že takýto „korporátny“ moloch v českom prostredí nemusí znamenať, že prvoradý je biznis a kvalita a chuť jedla vždy skôr zaostáva.

 

Najznámejšie podniky tejto siete variace tradičnú českú kuchyňu sú Potrefená husaVinohradský parlament, milovníci netuzemského mäsa, najmä rýb a morských príšer, by mali byť nadšení aj v belgickom koncepte Bruxx. Ak nemáš veľký hlad, prípadne ak hľadáš malú bodku za obedom, parádny koncept je aj dvojica chlebíčkových bistier Sisters.

 

Fantastické podniky podávajúce tradičné české jedlá s vysokou latkou kvality nájdeš, pravdaže, aj mimo Ambiente. Za pozornosť stoja predovšetkým U Matěje, kreatívnejšia finediningová dvojica Výčep a The Eatery či novinka, Francúzskom šmrncnutý Ansámbl.

 

Medzi ďalšie zaujímavé mäsové koncepty patrí dvojica „pipigrilov“ Kro KitchenKohoutek, mäsiarstvo s bistrom Mikrofarma Praha, vychytené texaské BBQ Big Smokers či bravčové grilované špeciality Pork’s.

 

Burgery

K tomuto obsahu máš prístup zadarmo

Vyber si jednu z možností a pokračuj v čítaní.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Čoje
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť