Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 8:37
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Ak nespíš v úplnej tme, máš vyššie riziko obezity, cukrovky a iných vážnych ochorení, varujú vedci

NEWS KVALITA SPÁNKU SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Nová štúdia o spánku upozorňuje na zaspávanie pri telke či oknách.

Akékoľvek svetlo, ktorému sme vystavení počas spánku, sa spája s vyšším výskytom cukrovky, obezity a vysokého krvného tlaku u starších žien aj mužov. Potvrdzuje to výskum chicagského výskumného centra spánku pri Northwestern University. Podľa vedúcej výskumu Phyllis Zeeovej by sa mali ľudia pokúsiť minimalizovať množstvo svetla, ktoré je v ich okolí v čase spánku. Informovala o tom CNN.

Aj zapnutá telka škodí

Počas štúdie sledovali spánok a zdravotný stav zdravých dvadsiatnikov. Z výsledkov skúmania vyplýva, že už aj tlmené svetlo v priebehu jednej noci, napríklad zapnutá televízia s vypnutým zvukom, zvýšila cukor v krvi aj tep počas experimentu v laboratóriu.

Zvýšený tep sa pritom podľa iných vedeckých štúdií ukázal ako rizikový faktor pre srdcové ochorenia vo vyššom veku, spája sa aj so skoršou smrťou. Vysoký cukor v krvi je zas znamením inzulínovej odolnosti, ktorá môže potenciálne viesť k cukrovke typu 2.

Tlmené svetlo počas experimentu narušilo spánok mladých ľudí aj napriek tomu, že mali zatvorené oči. Aj to málo svetla, ktoré cez viečka preniklo, skrátilo fázy spánku, počas ktorých sa deje najviac bunkovej obnovy. Ide o tzv. fázu REM (rapid eye movement, podľa rýchleho pohybu očí v spánku).

Svetlo, spánok a choroby

Iná štúdia, ktorá vyšla v magazíne Sleep tento týždeň, sa sústreďovala na seniorov, ktorí už mali vyššie riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Aj v ich prípade malo svetlo efekt na ich telo počas spánku. Štúdii sa venovali v rovnakom inštitúte spánku, šéfovala jej doktorka Minjee Kimová. Tá v stanovisku povedala, že cieľom bolo zistiť, či je rozdiel v tom, ako často sa spomínané ochorenia objavujú u ľudí, ktorí sú počas spánku vystavení svetlu.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Na rozdiel od štúdie mladých, seniorov vo veku 63 až 84 rokov sledovali u nich doma. Každý dostal merací prístroj, na ktorý sa v noci napojil. V štúdii porovnávali celkové množstvo svetla, ktorému boli za 24 hodín vystavení, s meraním spánkových cyklov a pohybovej aktivity, vysvetlila Zeeová.

Len menej ako polovica účastníkov spala v noci v úplnej tme aspoň päť hodín. Až 53 percent však spalo pri nejakom zdroji svetla (ráta sa aj svetlo z ulice, ak nemajú zatiahnuté závesy či stiahnuté rolety). V analýze potom potvrdili, že práve ľudia, ktorí v noci mali v izbe viac svetla, mali zároveň aj najvyššiu pravdepodobnosť obezity, cukrovky či vysokého krvného tlaku.

Okrem toho, podľa odborníčky na spánok, ľudia, ktorí spia pri svetle, zároveň častejšie chodia spať neskôr. „Vieme, že ľudia, ktorí spia neskoro, zvyčajne majú aj vyššie riziko srdcovo-cievnych a metabolických porúch.“

Našťastie majú odborníčky aj rady, ako svoj spánok zlepšiť a riziko vážnych ochorení znížiť. Navrhujú, aby sme nemali posteľ priamo pri oknách alebo by sme mali používať rolety či závesy, ktoré úplne blokujú svetlo. Zároveň by sme pre kvalitný spánok mali nechať mobily a počítače mimo spálne a nenabíjať si ich v okolí postele. Modré svetlo z nich ovplyvňuje melatonín a môže narušiť spánok. Ak napriek týmto opatreniam máš v izbe svetlo, môžeš stále investovať do masky na oči.

Domov
Zdieľať
Diskusia