Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2022, 9:04
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

Slovensko darovalo Ukrajine 5 vrtuľníkov, ktoré už nepotrebuje. Preplatia ich z EÚ, hovorí Naď

NEWS JAROSLAV NAĎ
Uložiť Uložené

Jaroslav Naď pripomenul, že táto pomoc Ukrajine, rovnako ako všetky doterajšie dodávky, Slovensku preplatia z Európskeho mierového nástroja.

Slovensko darovalo Ukrajine štyri vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2, ako aj muníciu do systému Grad. Pomoc schválila vláda. Po bezpečnom odovzdaní je už v užívaní ozbrojených síl Ukrajiny. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti.


„Táto pomoc Ukrajine, rovnako ako všetky doterajšie dodávky, budú Slovensku preplatené z Európskeho mierového nástroja, ktorý je silným vyjadrením solidarity Európskej únie s Ukrajinou,“ upozornil minister. Ako pripomenul, uvedené vrtuľníky už boli z našich ozbrojených síl vyradené a nahradené modernými vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk.

Na snímke vrtuľník ministerstva obrany Mi-17 Pátracej a záchrannej služby. Bratislava
Na snímke vrtuľník ministerstva obrany Mi-17 Pátracej a záchrannej služby. Bratislava Zdroj: TASR/Michal Svítok


Minister sa v stredu zúčastnil na rokovaní členských krajín Aliancie a predstaviteľov ďalších 20 krajín v sídle NATO v Bruseli, aby koordinovali svoju vojenskú pomoc Ukrajine s ostatnými partnermi a spojencami. „Všetky zúčastnené krajiny, ktorých počet mimochodom neustále narastá, sa zhodli, že budú Ukrajine pomáhať aj naďalej. Ukrajina si našu pomoc jednoznačne zaslúži,“ skonštatoval.

Slovensko už pomáha Ukrajine aj opravou techniky. V rozhovore pre Refresher minister obrany Jaroslav Naď vysvetlil, ako táto forma pomoci funguje. „V tomto prípade ide o techniku, ktorú si Ukrajina zabezpečila zo svojich skladov alebo z iných krajín. Technika prišla k nám a my ju nielen spojazdníme, ale aj zmodernizujeme. Niektoré pôvodne ruské súčiastky nahrádzame západnými a podobne.“

Odporúčané
Jaroslav Naď: Hlasoval by som za prelomenie veta prezidentky, nie sme odkázaní na fašistov (Rozhovor) Jaroslav Naď: Hlasoval by som za prelomenie veta prezidentky, nie sme odkázaní na fašistov (Rozhovor) 15. júna 2022, 16:30
Domov
Zdieľať
Diskusia