Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2022, 20:49
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

FOTO: Supercela narobila rozsiahle škody v okolí Rimavskej Soboty. Do rána máme očakávať ďalšiu silnú búrkovú aktivitu

NEWS BÚRKA SHMÚ SILNÉ BÚRKY
Uložiť Uložené

Silný lejak narobil rozsiahle škody na južnom Slovensku.

Búrková smršť, ktorá sa vo štvrtok popoludní prehnala Rimavskou Sobotou, spôsobila na viacerých miestach materiálne škody. Pri vyčíňaní počasia sa však nikto nezranil, informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru.


„Asi najväčšie škody napáchal silný dážď sprevádzaný vetrom na základnej škole na Okružnej ulici, kde strhol veľkú časť strechy. Vietor poškodil a zhodil krytinu aj z futbalového štadióna a jedného rodinného domu,“ priblížili hasiči s tým, že vietor v meste vyvrátil i viacero stromov.

Vyčíňanie počasia si v Rimavskej Sobote vyžiadalo celkom 16 výjazdov hasičov, tí sú v teréne ešte aj v podvečerných hodinách. 

Odporúčané
Cez Nitru sa prehnala obrovská supercelárna búrka, SHMÚ varuje, že môžu nasledovať prívalové povodne Cez Nitru sa prehnala obrovská supercelárna búrka, SHMÚ varuje, že môžu nasledovať prívalové povodne 9. júna 2022, 17:50

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia pre väčšiu časť Slovenska aj počas piatka, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. 


Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.

„Intenzívne búrky sa nášmu územiu nevyhli ani dnes. Najsilnejšia búrka sa aktuálne presunula z okresu Nitra do okresu Topoľčany. Vykazovala aj supercelárne črty, prináša krúpy a prívalový dážď,“ konštatoval SHMÚ vo svojom statuse na Facebooku.

Okrem západného a južného Slovenska však búrková aktivita nezabudla ani na východ krajiny. „Silné búrky dnes neobišli ani východ, napríklad pri búrke v Košiciach sme na letisku zaznamenali intenzitu až 22 mm/10 min,“ vysvetľuje ústav.

Slovenský hydrometeorologický ústav navyše vo štvrtok večer vydal viaceré hydrologické výstrahy, upozorňuje na prívalové povodne najmä na severe a východe Slovenska. Výstraha druhého stupňa platí podľa webu SHMÚ pre okresy Čadca, Bytča a pre Žilinu. 


Pre povodie riek Torysa, Hornád, Hnilec a Bodva platí výstraha prvého stupňa. Týka sa okresov Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča, Košice, Sabinov, Prešov. Zároveň platí aj pre okresy Stará Ľubovňa a Trebišov.

supercelasupercelasupercelasupercela
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia