Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. júna 2022, 15:05
Čas čítania 1:22
Adam Novosad

Volať Putinovi je ako telefonovať s Hitlerom za druhej svetovej vojny, odkazuje západným lídrom nahnevaný poľský prezident Duda

NEWS ADOLF HITLER VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Poľský prezident nerozumie, prečo západní lídri neustále telefonujú s ruským prezidentom.

Poľský prezident Andrzej Duda sa hnevá na západných lídrov, ktorí v pravidelných intervaloch telefonujú s ruským lídrom Vladimirom Putinom. Duda najnovšie prirovnal telefonáty s prezidentom Putinom k telefonátom s nacistickým diktátorom Adolfom Hitlerom za druhej svetovej vojny, upozorňuje nemecký denník Bild.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine s Putinom telefonovali najmä lídri Nemecka a Francúzska. Emmanuel Macron spoločne s Olafom Scholzom podľa vlastných slov v telefonátoch Putina opakovane vyzýval, aby vojenskú operáciu na Ukrajine ukončil, umožnil vytvoriť humanitárne koridory z obkľúčených oblastí a pokúsil sa uzavrieť s Kyjevom mier. Tieto pokusy boli zatiaľ neúspešné.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Hovoril takto niekto s Adolfom Hitlerom počas druhej svetovej vojny?“ pýtal sa Duda na margo neustáleho kontaktu Emmanuela Macrona a Olafa Scholza s ruským prezidentom. „Hovoril niekto, že Adolf Hitler si potrebuje zachrániť tvár? Že by sme mali pokračovať takým spôsobom, ktorý nebude ponižujúci pre Adolfa Hitlera? Takéto hlasy som nepočul,“ hromžil Duda vo svojom vyjadrení.

Podľa Dudu, ktorý sa zhováral s novinármi z nemeckého Bildu v rozhovore zverejnenom na sociálnych sieťach, tieto telefonáty lídrov najsilnejších členských krajín Európskej únie „iba legitimizujú ilegálnu vojnu na Ukrajine“.  

Odporúčané
Delostrelectvo zo Západu pomáha na Ukrajine vyhrať vojnu: Zmena sa už deje, znejú správy z bojiska Delostrelectvo zo Západu pomáha na Ukrajine vyhrať vojnu: Zmena sa už deje, znejú správy z bojiska 9. júna 2022, 7:25

Scholz s Macronom volali s Putinom 28. mája, keď ho obaja vyzvali, aby nariadil prepustenie viac ako 2 500 ukrajinských vojakov, ktorí bránili mesto Mariupol do poslednej chvíle, ukrývali sa v oceliarskom komplexe Azovstaľ a napokon padli do ruského zajatia. Macron vyzval Putina, aby začal priamy dialóg s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

V západnej Európe sa v posledných týždňoch objavili hlasy, ktoré tvrdia, že k Rusku treba pristupovať opatrne a nespôsobiť mu medzinárodné poníženie a hanbu, aby sa takýto prístup o pár rokov nevypomstil. Naopak, krajiny ako Poľsko zastávajú striktný prístup, ktorého cieľom je oslabenie ruského vplyvu a moci na čo najnižšiu možnú mieru.

Domov
Zdieľať
Diskusia